用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浪澄灣Greenfield vs Sophie
樓主: Fishy1122
go

浪澄灣Greenfield vs Sophie

Thanks. That’s good to know. How about Greenfield? Do you know anyone studying there?

Fishy1122 發表於 21-4-29 23:14
請問一班大概有幾多學生同老師 (英粵)班?多唔多人K1 考到更好學校轉走?
...

我依家果班大約20人
分兩個課室上堂
分group A, group B
即一個課室大約10個小朋友
一個老師跟
有陣時會有助教

佢係輪流嘅
每班有一個英文老師同一個廣東話老師
50% 英文,50%廣東話咁上下

因為佢比較大,多課室,所以可以分開小朋友喺唔同課室上堂

或者可以打電話問學校,學校都會再講解多啲

Chanelaholic 發表於 21-5-3 11:47
我都煩緊應該揀GF定Sophie, 我有去過Sophie個open day, 感覺啲老師好好,地方又大又靚,小朋友響Sophie 既o ...

我讀緊pn呀
但考到龍校, k1會轉走
老師都唔錯
小朋友返學開心
我志在pn想近屋企
又有英文語景

wannabefa 發表於 21-5-3 22:57
我讀緊pn呀
但考到龍校, k1會轉走
老師都唔錯

Thanks for your sharing!咁你幫你小朋友揀30%廣東話定30%普通話呢?我幫左我個女揀左30%普通話,但我個女依家講嘢好差,我怕佢連廣東話都講得唔好更何況普通話呢,所以有少少想同佢報返30%廣東話

另外想問下GF會唔會train小朋友discipline? 因為我個女好似甩繩馬騮咁,Sophie太free,我怕我個女會變本加厲,更加坐唔定冇耐性

Chanelaholic 發表於 21-5-4 13:52
Thanks for your sharing!咁你幫你小朋友揀30%廣東話定30%普通話呢?我幫左我個女揀左30%普通話,但我個 ...

我選廣東話
我覺得小朋友咁細個,學唔到咁多外語
同埋我感覺無30% 廣東話咁少
果時online class, 好像每日英文50mins,廣東話50mins,普通話20-30mins

Train discipline 唔算太清楚
家長陪同上堂時,見老師都會叫小朋友返回位坐,但唔係好嚴厲咁叫,係小朋友行出位太耐,都會帶返小朋友埋位

Pn我覺得可以
始終小朋友細個,會走動下都好正常
大大下就會定

回覆 Fishy1122 的帖子

yes. they still have space. we submitted the application and video again. we finally got accepted.

Congratulations! Our kids may be classmates later .

The two are very different kinds - u better figure out what u want for your kid.

Sophie had a pretty good P1 placement last year - my girl graduated from there.

spookykenny 發表於 21-6-20 17:16
The two are very different kinds - u better figure out what u want for your kid.

Sophie had a prett ...

Do you mind sharing more about Sophie? What do you think of their teachers, curriculum, p1 placement support, etc.

My elder son was in Sophie for 2 years. We left after K1 as got offered by an IS. I couldn’t be happier with Sophie.

My son was a very shy and cautious boy when he started pn. He cried for an entire month. Teachers had to carry him all the time. I got calls from teacher everyday to give me an update on how he’s doing.

Teachers were lovely there, very caring. My son had then become a lot more open and active. I think its bcoz of the supportive environment.

I also had some supports from the school when I was applying IS. The teachers arranged some 121 session with Ethan the day he had interview to go through some questions with him. I really appreciate that. The principle is also very helpful. I heard from the Sophie parent group that for the current K3 kids, the principle has handwritten letters for all kids.

Now my younger son is going to PN in august.

Hope it helps

tikmeanstik    發表於 21-12-3 13:22

dikszerice 發表於 21-4-27 10:42

tuition is about the same.

Hi, my girl will attend Sophie this Aug as well. Can we have a contact privately?

舊生用家,已離開。Sophie 學校內部對老師唔太好,我見老師成日轉,學校雖然大啲,但老師轉得密反映行政有問題,咁樣老師唔會有心機係學校做,對小朋友一定有影響。

而且比得呢個價錢讀Sophie,點解唔去其他出名啲嘅學校讀書?起碼有保障。有心想讀國際學校嘅,點解要比咁貴學費喺度讀?呢間學校已經開咗7、8年,到現在規模都冇變過/發展唔到,學校唔係冇課室收學生,而係收唔到/留唔到佢哋(好多時學生讀讀下都會轉校),就大概知道學校運作的唔太好,校長同校監都係同一個人,咁樣嘅運作根本行唔通。

校董係PLK有地位,但唔代表佢一定會幫你,有留到K3嘅學生家長同我講,校長唔係個個肯寫推薦信,當然如果你小朋友喺學校聽聽話話,家長又識得討好主任同校長嘅,推薦信就一定到手。咁就要你睇吓你係咪呢啲人。

有家長朋講,小朋友以前係學校食飯,下晝再喺學校上堂,家長俾成千幾二千元飯錢,個小朋友係食嘅,點知返屋企講,喺學校只係食白飯/意粉,真係唔覺得佢哋對小朋友好。

就讀期間有老師中途離開,雖然係話身體問題(係咪就真係唔知),通告話會有一位新的中文老師、一位英文老師繼續任教,而且會有一位助教係班房。但事實係,我個仔同我講,課室根本冇助教,一直只得兩位老師喺課室上堂,而且英文老師有時會好長時間離開課室(有傳話係去咗教上午班嘅興趣班)

只可以講呢間學校表面工夫做得好好。係咪要揀間咁嘅學校,各位家長自行決定。

我的女兒讀完PN, 非常喜歡Sophie,如果不是要轉一間比較近家的幼稚園,我一定會讓女兒繼續讀下去。每天女兒放學也很開心,亦不會抗拒上學。學校很大,很多元化,老師很有愛心。功課只是星期五放學才有,亦只是填色。每月也有課外書給你回家看。短短只是PN一年,我女兒學到不小中文及英文。所以真的覺得這幼稚園很好,雖然不是什麼名校,但小班教學,學校環境及有愛心很重要。

我大女之前PN都係讀Sophie, 我覺得呢間學校好好;環境大又舒服,小朋友返學好開心; 但係學校又教到嘢,中文、英文都唔係淺;大小肌肉都有訓練。每個月頭都會有教學概要話俾家長知黎緊一個月會學咩,月尾會有份report 反映返小朋友進步;而且又會影相俾家長睇返小朋友喺學校上堂情況。 老師都好好,好supportive。
我哋K1 轉走咗,因為去咗讀ESF。
細女遲啲讀N班,我都會再揀Sophie。
推薦朋友個囡讀咗一年,佢都讚Sophie 好好, 個囡由開頭坐唔定唔聽人講嘢,讀咗一年乖咗好多又有禮貌。 黎緊都會繼續留喺Sophie 升K。

咁Sophie 真係幾好!請問佢哋升小support 好嗎?小朋友多數考到咩小學?