用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浪澄灣Greenfield vs Sophie
樓主: Fishy1122
go

浪澄灣Greenfield vs Sophie

Thanks. That’s good to know. How about Greenfield? Do you know anyone studying there?

Fishy1122 發表於 21-4-29 23:14
請問一班大概有幾多學生同老師 (英粵)班?多唔多人K1 考到更好學校轉走?
...

我依家果班大約20人
分兩個課室上堂
分group A, group B
即一個課室大約10個小朋友
一個老師跟
有陣時會有助教

佢係輪流嘅
每班有一個英文老師同一個廣東話老師
50% 英文,50%廣東話咁上下

因為佢比較大,多課室,所以可以分開小朋友喺唔同課室上堂

或者可以打電話問學校,學校都會再講解多啲

Chanelaholic 發表於 21-5-3 11:47
我都煩緊應該揀GF定Sophie, 我有去過Sophie個open day, 感覺啲老師好好,地方又大又靚,小朋友響Sophie 既o ...

我讀緊pn呀
但考到龍校, k1會轉走
老師都唔錯
小朋友返學開心
我志在pn想近屋企
又有英文語景

wannabefa 發表於 21-5-3 22:57
我讀緊pn呀
但考到龍校, k1會轉走
老師都唔錯

Thanks for your sharing!咁你幫你小朋友揀30%廣東話定30%普通話呢?我幫左我個女揀左30%普通話,但我個女依家講嘢好差,我怕佢連廣東話都講得唔好更何況普通話呢,所以有少少想同佢報返30%廣東話

另外想問下GF會唔會train小朋友discipline? 因為我個女好似甩繩馬騮咁,Sophie太free,我怕我個女會變本加厲,更加坐唔定冇耐性

Chanelaholic 發表於 21-5-4 13:52
Thanks for your sharing!咁你幫你小朋友揀30%廣東話定30%普通話呢?我幫左我個女揀左30%普通話,但我個 ...

我選廣東話
我覺得小朋友咁細個,學唔到咁多外語
同埋我感覺無30% 廣東話咁少
果時online class, 好像每日英文50mins,廣東話50mins,普通話20-30mins

Train discipline 唔算太清楚
家長陪同上堂時,見老師都會叫小朋友返回位坐,但唔係好嚴厲咁叫,係小朋友行出位太耐,都會帶返小朋友埋位

Pn我覺得可以
始終小朋友細個,會走動下都好正常
大大下就會定

發表於 前天 17:04 |顯示全部帖子
回覆 Fishy1122 的帖子

yes. they still have space. we submitted the application and video again. we finally got accepted.

發表於 昨天 19:49 |顯示全部帖子
Congratulations! Our kids may be classmates later .
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊