用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乙一直屬位
樓主: Anpanmannn
go

乙一直屬位

Anpanmannn 發表於 21-4-26 21:48
一定唔會放棄,但要揀乙二打後嘅排位,要決定亂填或認真填

咁咪係囉,根本冇乜嘢好擔心,反正亦唔會放棄~~~

mcl203 發表於 21-4-26 21:49
正確來講,教育局係唔建議提供banding ~~~

但佢實際係利用個banding 派位嘛!應該仔細d.

Anpanmannn 發表於 21-4-26 21:17
朋友女在灣仔區女校group 2C,你應該知道這間學校的透明度吧!
上年親戚個囡成績一向麻麻,佢話佢3A最後都可以直升,冇咩好擔心。

opclk99 發表於 21-4-27 06:18
如果公平就全港统一考試,
取消加權分/陪對分之類,
再公布學生全港排名次弟啦...

好耐以前有的

hohoyy 發表於 21-4-26 21:05
其實點解當初5個band變3個band ?越細分越公平,可以叫比較跟番成績。

以前男女分開派,5個band係公平d
但後來男女同一條隊派,如果keep住5個band,band 1八成係女仔(我記得得一年係咁,名男女校上新聞話要加女廁,之後一年轉了3個band)

bopui0607 發表於 21-4-26 23:34
但佢實際係利用個banding 派位嘛!應該仔細d.
你覺得好,EDB覺得唔好,10年前教改時,EDB係提議取消派位組別,中一好似小一咁去盲抽學生嫁!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-27 08:25
你覺得好,EDB覺得唔好,10年前教改時,EDB係提議取消派位組別,中一好似小一咁去盲抽學生嫁! ...

hkpapa852 發表於 21-4-27 08:25
你覺得好,EDB覺得唔好,10年前教改時,EDB係提議取消派位組別,中一好似小一咁去盲抽學生嫁! ...

盲抽?!即係鼓勵大家hea讀靠運氣、或者死讀考直資?反差好大喎

Anpanmannn 發表於 21-4-27 11:32
盲抽?!即係鼓勵大家hea讀靠運氣、或者死讀考直資?反差好大喎
EDB認為, 幫學校攪多D多拔尖補底, 應該就得
其實咁都好嫁, 以後可能無晒名官津

喇叭同聖匠, 可能已經差別無幾, 咁大家咪唔駛填抽獎表填得咁辛苦囉!

話時話, 當年因大部份中學校長反對EDB先打退堂鼓, 依家政府"強勢", 唔知又會唔會........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔會啦。讀唔掂就會走。一係轉直資。
盲抽影響不大。

回覆 opclk99 的帖子

到時小朋友會冇左童年,雖然現在都冇幾多....

Anpanmannn 發表於 21-4-26 21:37
2C都好安全?因為小六人數多過直屬位,而朋友認為小學B3人數冇可能多過1/3。
...
如果group 2C 都安全,即group 2C 都係band 1.  因為只有真band 1先安全。此校band 1 生雖多,但應該冇2/3 咁多掛。group 2c (or 至少group 2c 尾)  至3a 估計已是band 2, 正常要抽,一半半機會,但今年人少,可能機會都會大D。

CMMM 發表於 21-4-27 13:11
如果group 2C 都安全,即group 2C 都係band 1.  因為只有真band 1先安全。此校band 1 生雖多,但應該冇2/3  ...

今年人少?今年幾多人?~~~

今年都百幾人喎,所以見到預留位置似乎係唔夠派囉

Anpanmannn 發表於 21-4-27 13:43
今年都百幾人喎,所以見到預留位置似乎係唔夠派囉

上年P5 125人,差唔多啫~~~

hkpapa852 發表於 21-4-27 11:54
EDB認為, 幫學校攪多D多拔尖補底, 應該就得
其實咁都好嫁, 以後可能無晒名官津

即係制度一定冇問題,永遠都係家長有問題、永遠都係人地錯........

其實我覺得家長成日話香港讀書壓力大, 某程度家長自己都要負返啲責任. EDB嘅就近入學, 其實都係參考外國模式. 希望長遠可以拉匀各校成績. 大家唔再需要再為入名校而死谷爛谷個小朋友. 舒舒服服咁喺屋企附近返學.
但大家都難捨名校/成績嘅心魔, 結果係仍然爭先恐後, 千方百計咁要爭入名校. 結果係......名校成績繼續keep住好, 繼續keep住係名校. 大家為著子女入名校, 繼續keep住要死谷爛谷. 無限loop......

fannychan88    發表於 21-4-28 14:01

ok3 發表於 21-4-28 13:41
其實我覺得家長成日話香港讀書壓力大, 某程度家長自己都要負返啲責任. EDB嘅就近入學, 其實都係參考外國模 ...

So true