用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校升中申請
go

[中學] 國際學校升中申請 [複製鏈接]

請問如果小朋友現就讀Local School小五,想轉國際學校,是不是最好小五完了後就轉Grade 6 或 Year 7?如果等到上咗小六之後,一方面考呈分申請local, 一方面申請國際學校插班,這樣會太遲了嗎?謝謝。
   3    0    0    0

daibechu 發表於 21-4-26 19:30
請問如果小朋友現就讀Local School小五,想轉國際學校,是不是最好小五完了後就轉Grade 6 或 Year 7?如果 ...
最好讀完小五轉 G6。G6 開始係 middle school, 早啲開始讀銜接會好啲

daibechu 發表於 21-4-26 19:30
請問如果小朋友現就讀Local School小五,想轉國際學校,是不是最好小五完了後就轉Grade 6 或 Year 7?如果 ...

讀完LS小五後銜接國際中學部Year 7好過小六後才插Year 8.

不過而家已過咗很多IS的Year 7 mass intake,你要問問心儀學校申請情況,盡快報名,才能有機會趕及2021-2022入讀。

回覆樓主:

謝謝大家的回答。我都試緊報G6/Y7, 不過因為已經十分遲了,很多IS已滿額,所以都要諗吓惟有繼續上小六再一面報IS.

daibechu 發表於 21-4-27 01:21
謝謝大家的回答。我都試緊報G6/Y7, 不過因為已經十分遲了,很多IS已滿額,所以都要諗吓惟有繼續上小六再一 ...

可以試吓 AIS, NAIS, Stamford, CAIS, Malvern, Invictus。 今年多人移民可能仲有位。RC 都有機會有位, 即管打去問。

ckmammy 發表於 21-4-27 08:57
可以試吓 AIS, NAIS, Stamford, CAIS, Malvern, Invictus。 今年多人移民可能仲有位。RC 都有機會有位,  ...

感謝你的建議,會試試這幾間

ckmammy 發表於 21-4-27 08:57
可以試吓 AIS, NAIS, Stamford, CAIS, Malvern, Invictus。 今年多人移民可能仲有位。RC 都有機會有位,  ...

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2058462/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%8D%A8%E5%AE%B6-%E5%87%B1%E8%8E%89%E5%B1%B1%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E6%8B%96%E7%B3%A7-%E5%8B%9E%E5%B7%A5%E8%99%95%E5%88%B0%E6%A0%A1%E8%AA%BF%E6%9F%A5

呢間多數有位

lovebb2 發表於 21-4-28 08:09
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2058462/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%8D%A8% ...

呢間都唔難入,點會有人走去買佢D債券㗎?錢多都唔係咁

「該校有三種個人及公司提名權,由一百九十五萬元至五百萬元不等,均可轉換或贖回。據悉有家長為子女退學後,未能全額贖回債券,校方只願分期退還,被質疑財政能力,不排除法律追討」

回覆樓主:

這間由 day 1 開始已經問題多多,祝D家長學生職員好運

呢間你唔講我都已經忘記咗, 之前搞到一鑊泡而家應該唔會再有人去。

回覆 964000 的帖子

if closed down, no eye see :(

lui 發表於 21-4-28 09:44
回覆 964000 的帖子

if closed down, no eye see :(

學生一定有書讀,雖然未必係心儀學校,如果收檔,欠薪仲有優先,債卷無抵押,難講D

點解我喺EDB搵唔倒Mount Kelly?

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/where_they_are.php?lang=en

archie1728 發表於 21-4-28 19:37
點解我喺EDB搵唔倒Mount Kelly?

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/where_they_a ...

private school

poonseelai 發表於 21-4-28 20:34
private school

原來唔係國際,但收國際學校學費  

archie1728 發表於 21-4-28 21:23
原來唔係國際,但收國際學校學費

可以係 Private school 但 offer international  program。 香港另外有幾間學校都係一樣

ckmammy 發表於 21-4-28 21:29
可以係 Private school 但 offer international  program。 香港另外有幾間學校都係一樣 ...

EDB國際學校網站入面,有54間IS和7間PIS,但Mount Kelly不在此列,反而歸類於成人學校    

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/where_they_are.php?lang=en

archie1728 發表於 21-4-28 21:39
EDB國際學校網站入面,有54間IS和7間PIS,但Mount Kelly不在此列,反而歸類於成人學校   

htt ...
其實我覺得呢個網頁個表唔係好齊,有啲學校根本搵唔到

ckmammy 發表於 21-4-28 22:05
其實我覺得呢個網頁個表唔係好齊,有啲學校根本搵唔到

但呢個係教育局既官網喎!咁係教育局問題還是唔on list既學校有問題?  

archie1728 發表於 21-4-28 22:08
但呢個係教育局既官網喎!咁係教育局問題還是唔on list既學校有問題?  
...

佢呢個網頁係教育局根據學校自願提供嘅資料同學校就教育局進行嘅學生人數統計調查所以會報嘅數據編制。 好明顯有啲學校冇列入去, 並唔代表嗰幾間學校係有問題。所以都係 去返教育局 official web site 會比較詳盡啲
https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolsearch.aspx?langno=1

喺呢度搜尋
‹ 上一主題|下一主題