用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校升中申請
樓主: daibechu
go

[中學] 國際學校升中申請

回覆樓主:

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/mandatory_requirements.php?lang=en

EDB 分類的 IS 要符合要求,包括收 local students 上限和獲得稅務局 non profit making status, 才可獲政府撥地建校捨或批政府校捨。 private school 收生自主,股東可分利潤,但要自己找校捨,Mount Kelly 最初找到的不符合要求,攪了一輪才開學。

補充一點,IS 亦屬於 private school一種, 符合條件可獲撥地或政府校捨。

仲有一種係 private independent school (PIS), 同 IS 分別係要70% 收 local students, 相對可提供較高中文水平

ckmammy 發表於 21-4-28 22:39
佢呢個網頁係教育局根據學校自願提供嘅資料同學校就教育局進行嘅學生人數統計調查所以會報嘅數據編制。 好 ...
我見啲數據係拎上立法會討論,所以應該唔係"自願"提供咁簡單
至於某些學校在國際學校專頁搵唔倒,如樓上poonseelai所講,我相信係資助分類既問題

以我理解,提供非本地課程學校(俗稱"國際學校")有3種:

1) 英基國際 (ESF)
2) 私立國際 (Private International School, 如: GSIS, HKIS, FIS)
3) 私立獨立 (Private Independent School, 如: ISF, ICS, YCIS)

其他私校提供非本地課程但又冇放上國際學校專頁既,應該係d冇攞(足)政府資助所以冇收生限制既學校,白d講可能有少少係無王管

daibechu 發表於 21-4-27 12:30
感謝你的建議,會試試這幾間

還有大埔ASHK也可一試,課程不錯,要求頗高,中文教繁體。