用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點解啲家長係圖書館唔較震機,兼講野大聲 ...
go

點解啲家長係圖書館唔較震機,兼講野大聲

如題,由細到大係人都知圖書館要靜架啦,電話應該要較震機,要講電話應該出去,即使分唔到身,係咪都應細細聲講,快快收線呢?真係好騷擾其他睇書既人!最得意係,連啲職員都唔出聲話。。。大人都唔識規矩,點教小朋友去識?

winnie_kin 發表於 21-4-26 18:27
如題,由細到大係人都知圖書館要靜架啦,電話應該要較震機,要講電話應該出去,即使分唔到身,係咪都應細細 ...

你未見過有人喺圖書館講故事,補習?
傾電話已經見怪不怪!

knowledgelover    發表於 21-5-9 19:47

講電話不合適。。。有咩電話咁緊急

係圖書館同小朋友正常音量講故事很合理
紅磡圖書館職員會立馬跳出來:唔好講野啊!!!
相反,九龍中央,尖沙咀都好好,完全唔會阻止

呢個係個別圖書館館長的作風

knowledgelover    發表於 21-5-9 19:48

Azzurro 發表於 21-4-29 08:10

唔係啩, 係圖書館講故事合理? 會嘈到人喎!

knowledgelover    發表於 21-5-9 19:48

cafeva 發表於 21-4-29 10:17
唔係啩, 係圖書館講故事合理? 會嘈到人喎!

兒童圖書館專門讓兒童使用
三四歲或以下小朋友睇書需要父母幫助(低聲讀書)很正常吧?
好幾次小朋友輕輕講話,也立馬給命令不能說話,我覺得幾恐怖

難道小小兒童去兒童圖書館只能借書就走?
合規不合理吧

knowledgelover    發表於 21-5-9 19:49

Azzurro 發表於 21-4-29 08:10

想不到紅磡圖書館反而這樣嚴格

knowledgelover    發表於 21-5-9 19:50

winnie_kin 發表於 21-4-26 18:27
如題,由細到大係人都知圖書館要靜架啦,電話應該要較震機,要講電話應該出去,即使分唔到身,係咪都應細細 ...

講故事細細聲我都接受

講電話或者傾計就真係唔可以

mama5k 發表於 21-4-30 18:05
想不到紅磡圖書館反而這樣嚴格

由於給罵得多,我現在都有一點陰影了。。

有些家長會小朋友一歲多一點會走路的時候就帶去圖書館
我是這樣做,可能圖書館管理員不常見這個做法,就反應激烈吧。。

如果講故事俾幼兒聽我接受,因為係需要既,當然要細聲啦!但我講既係啲人講電話,好似係自己屋企咁大大聲講,完全漠視其他人,我真係接受唔到囉!
我同意某啲圖書館又真係過份嚴左,連細細聲講句說話俾小朋友聽都唔得!真係好極端!

依家嘅圖書館真係好似遊樂場,同認同樓主所講,家長都咁真係唔知點教小朋友.....有D家長直情好似放寵物咁,任小朋友跑同將D書亂放....
其實小朋友太細,自已未識睇,理想D係借返屋企,講比小朋友聽。
雖然有D家長細細聲講,但當幾十個家長都細細聲就變得騷擾,何況有投入演繹,一D都唔細聲~
台灣好多書店,即使用噴氣咁細聲講幾句說話,都被以眼神示意需保持安靜......閱讀環境寧靜,實在好欣賞,也入鄉隨俗。

回覆 winnie_kin 的帖子

圖書管理員有責任維持秩序。我就遇到過個疑似有精神病既大嬸係大會堂圖書館大聲罵人,講到個圖書館係自己既咁,大家都唔敢惹她。政府還是要改進的,需要當值職員有辦法處理這些事情。

hibella    發表於 21-12-17 16:48

talktime 發表於 21-4-27 14:43
你未見過有人喺圖書館講故事,補習?
傾電話已經見怪不怪!

我見過最誇張既就係個師奶帶個嬰兒入去湊,嘆冷氣,之後個BB就係咁喊,佢就喺入邊好大聲咁樣氹,吵左15分鐘左右,職員忍唔住過來叫距出去(emoji)‍(emoji)

我都係過紅磡嗰個,children corner 唔算嘈。偶然有媽媽講故事。但係如果係大人書嘅區域講嘢,個管理員就會即刻叫你安靜。傾電話會即刻俾人請走.

回覆 WSYSC 的帖子

係呀,我見過一啲姐姐帶去圖書館的,姐姐只顧睇手機,任由一個好細嘅小朋友走來走去,根本就唔係睇書!

hibella 發表於 21-12-17 16:48
回覆 WSYSC 的帖子

係呀,我見過一啲姐姐帶去圖書館的,姐姐只顧睇手機,任由一個好細嘅小朋友走來走去, ...

我帶小朋友去兒童圖書館都係咁呀,姐姐全部都坐埋一邊玩電話,小朋友就走黎走去,變左公園咁款

hibella    發表於 21-12-28 16:52
hibella    發表於 21-12-28 16:52

WSYSC 發表於 21-8-4 16:42
依家嘅圖書館真係好似遊樂場,同認同樓主所講,家長都咁真係唔知點教小朋友.....有D家長直情好似放寵物咁, ...

唉,都唔會點解依家會變成咁樣,想帶小朋友靜靜地睇下故事書培養下都唔得