用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友在澳洲布里斯本想考車牌
go

[澳紐] 小朋友在澳洲布里斯本想考車牌

小朋友今年17歲, 疫情返吾到香港學車, 想在澳洲布里斯本學車及考私家車車牌有咩渠道呢? 大約要預几多 budget 呢? 好似澳洲小朋友需要有大人陪渣車夠一定鐘數先可以自己渣?

我女學緊,拿了L license
之前就放聖誕假,Homestay 陪她開車。但返boarding , 就join 學車,

https://racschoolofmotoring.com.au/driving-lessons-clayfield-north-brisbane.html

可以point to point

醒目開學勳章

taifiona 發表於 21-5-15 12:21
之前就放聖誕假,Homestay 陪她開車。但返boarding , 就join 學車,

我女都打算學車考牌,但係L上紅P要100hr, 如果全部鐘數都搵學車學校好貴, 但係佢又無open licence 既人可以陪佢學車

我都一樣面對這樣的問題,COVID 下就比佢啦!呢度喎都唔知幾時返到嚟

醒目開學勳章

taifiona 發表於 21-5-15 18:26
我都一樣面對這樣的問題,COVID 下就比佢啦!呢度喎都唔知幾時返到嚟

就算返到黎都好難預時間,香港排期都好耐,不過果邊17歲就可以考p變相就早左可以拎到車牌

jcy 發表於 21-5-15 20:00
就算返到黎都好難預時間,香港排期都好耐,不過果邊17歲就可以考p變相就早左可以拎到車牌
...

係呀!我地計過其實香港係平,但係好難預時間,下年都未知可以開關未
始終父母唔喺身邊,又冇人可以一齊揸車,3年100hrs ,有難度

100hrs咪算好,NSW要120hrs.

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 21-5-16 00:11
100hrs咪算好,NSW要120hrs.

你地都係120hrs都比錢師傅簽簿?

jcy 發表於 21-5-16 20:01
你地都係120hrs都比錢師傅簽簿?

好似話頭10個師傅鐘係x3咁計,即1hr師傅就當你有3hr.阿女寄宿,都好難儲到鐘。

Yanamami 發表於 21-5-16 20:53
好似話頭10個師傅鐘係x3咁計,即1hr師傅就當你有3hr.阿女寄宿,都好難儲到鐘。 ...

呢個我聽過我女講過

果邊學應該容易d掛。今年應該都返吾到來,比d野學無咁悶,托阿囡宿家安排下

慢咪咪 發表於 21-6-1 22:29
果邊學應該容易d掛。今年應該都返吾到來,比d野學無咁悶,托阿囡宿家安排下 ...

大個仔大個女,等佢自己搵下

taifiona 發表於 21-5-15 12:21

Hi我女也想學車,你用緊呢間駕駛學院,除咗學車會唔會安排所有考車程序?同香港駕駛學院服務一樣?

Cecilia66 發表於 22-3-30 08:44
Hi我女也想學車,你用緊呢間駕駛學院,除咗學車會唔會安排所有考車程序?同香港駕駛學院服務一樣?
...

師傅會教你點申請,但澳洲應該全部自己申請

Cecilia66 發表於 22-3-30 08:44
...

17歲,車都開得,點考個牌番黎,自己都會識搞,你俾錢交學費同考試就ok.

taifiona 發表於 22-3-30 10:10
師傅會教你點申請,但澳洲應該全部自己申請

明白,因為第一年去澳洲讀書,想了解多啲,暫時好多野都在摸索緊。