用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K班讀國際,小學入返直資名校係咪難?
go

K班讀國際,小學入返直資名校係咪難? [複製鏈接]

因為想bb喺語言發展階段5歲前學講英文,所以想N和K讀國際,但長遠想佢入返本地一條龍直資,想問下民d名小學會否冇咁鍾意收國際學校來的學生?驚佢地學術/教學模式上適應唔到?
   3    0    0    0

回覆 chichi730 的帖子

最難咪就係如果讀國際幼稚園,你點樣額外培養小朋友應付面試 ,包括學術嘅要求、中文聆聽+表達能力,仲要「能收能放」嘅態度舉止。

坦白講....身邊讀得國際學校嘅朋友,都係唔想玩(或者唔認同)香港嘅教育模式...... 建議樓主你諗真你想小朋友行條咩升學路。

twinkle00    發表於 21-4-29 13:36

語境唔一定要揀國際

chichi730 發表於 21-4-26 10:37
因為想bb喺語言發展階段5歲前學講英文,所以想N和K讀國際,但長遠想佢入返本地一條龍直資,想問下民d名小學 ...

你看看以下有冇你心儀的中文小學?  若有的話, 建議你外補中文, 因面試全以廣東話為主要面試語言, 名校更考很多中、英文認讀。 上到小一, 已要學懂中文解題答考試卷及作句。  没有中文基礎, 大機會難入本地出名的中文小學, 及中英並重的名小學。

全港小學有65%以中文為教學語言,9%以英文為教學語言,26%中英並重,雙語教學。以下是中文為主要教學語言/中文小學的學校:-

聖保羅男女中學附屬小學
喇沙小學
英華小學
聖保羅書院小學
番禺會所華仁小學
德信學校
港大同學會小學
高主教書院小學部
九龍塘學校(小學部)
九龍塘宣道小學
聖保祿天主教小學
協恩中學附屬小學
嘉諾撒聖瑪利學校
香港真光中學(小學部)
聖士提反女子中學附屬小學
嘉諾撒聖心學校
香港培正小學
香港培道小學
培僑書院
蘇浙小學
漢華中學(小學部)
油蔴地天主教小學(海泓道)
九龍禮賢學校
德雅小學
啟思小學
和富慈善基金李宗德小學
聖公會仁立紀念小學
順德聯誼總會何日東小學
浸信會沙田圍呂明才小學
浸信會呂明才小學

chichi730 發表於 21-4-26 10:37
因為想bb喺語言發展階段5歲前學講英文,所以想N和K讀國際,但長遠想佢入返本地一條龍直資,想問下民d名小學 ...

K 好多名幼都有英普班,50% 英 50%普,冇講東話,咁同國際冇分別,但就有繁體字學,而名小亦鍾意收名幼。所以唔一直要真正國際校,先有語景,簡英普班都一樣ok. 而小一有唔少校係普教中。

最近都考慮緊同樣問題

ESF K1 VS LH PN 各有長短 唔想揀錯

回覆 siupak617 的帖子

咁奇怪?你bb幾年幾月出世?

回覆 Superheromom 的帖子

我自己中文本科,所以想自己教佢中文,只係擔心係自己個仔佢未必會聽。揀國際除左因為英文外,亦都教慮到本地學校就算係名校,師資亦麻麻(我自己讀傳統名校),而本地老師非對即錯的觀念實在太局限學生發展,而國際學校啟發學生,自主學習,希望練到佢學習的主動性,升返本地學校都冇主流學生學野咁被動。雖然我唔知國際學校的老師係咪真係有料?(呢個希望有人解答到)。而且國際學校接觸不同文化既同學一定有助擴闊佢視野。

回覆 nman0802 的帖子

請問什麼是「能收能放」嘅態度舉止?至於學術要求,K班亦該冇咩學術學到卦?而且都可以自己在屋企教,令佢追返國際學校學唔到既本地課程?

siupak617 發表於 21-4-28 15:18
最近都考慮緊同樣問題

ESF K1 VS LH PN 各有長短 唔想揀錯

諗清楚小學想要邊間,唔難決定

18年12月呀

回覆 siupak617 的帖子

2歲幾就讀ESF K了?

nemrak 發表於 21-4-28 22:04
諗清楚小學想要邊間,唔難決定

請問如果target 華仁,N無人士,是否只能靠大抽獎?讀哪間幼稚園也沒影響?叩門競爭激烈,知道機會好微。

可以的 K1

回覆 nman0802 的帖子

回覆 wanwan2019 的帖子

除咗抽獎之外,華仁小學有得叩門,識兩位名名幼朋友叩入左.. 你講得啱,叩門競爭激烈,我諗如果讀名幼的話唔多唔少都會加啲印象分掛
‹ 上一主題|下一主題