用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可以叩門的B1A
樓主: chasedream
go

可以叩門的B1A  

JojoDad 發表於 21-4-28 21:29
的確係無得hea 呀,個女同學級十名內派入QES,最近分享話自己在中學係學渣之流,另一個派入去的midterm 3 ...

好正常 中一以全科合格為目標

tkhhung 發表於 21-4-29 11:51
好正常 中一以全科合格為目標
咁又唔駛咁悲觀,其實雖然小學升上英中是一個gap,但只要小朋友keep到認真既學習態度,確實每科都可以係合格有餘。

PTL_L 發表於 21-4-29 11:58
咁又唔駛咁悲觀,其實雖然小學升上英中是一個gap,但只要小朋友keep到認真既學習態度,確實每科都可以係合格 ...

有中上成績更好

tkhhung 發表於 21-4-29 12:01
有中上成績更好
真係好睇小朋友心態,我覺得如果唔係邊緣人升上英中,只要正正常常發揮,上堂認真啲,功課又認真做,考測前又肯溫下書,背下野,應該問題唔會太大。

PTL_L 發表於 21-4-29 12:09
真係好睇小朋友心態,我覺得如果唔係邊緣人升上英中,只要正正常常發揮,上堂認真啲,功課又認真做,考測前 ...

Hea 慣的小朋友 見到班神人 才肯長進一點

tkhhung 發表於 21-4-29 12:11
Hea 慣的小朋友 見到班神人 才肯長進一點
所以我認同氛圍好重要,同時會影響到變好,亦會被拉落嚟。

PTL_L 發表於 21-4-29 12:09
真係好睇小朋友心態,我覺得如果唔係邊緣人升上英中,只要正正常常發揮,上堂認真啲,功課又認真做,考測前 ...

好多家長唔接受中下成績㗎喎,會打殘自信,無晒人生云云㗎,揀低一級中學更好㗎~~~

mcl203 發表於 21-4-29 12:26
好多家長唔接受中下成績㗎喎,會打殘自信,無晒人生云云㗎,揀低一級中學更好㗎~~~
...
可能我一開始已經有哂心理準備,明知有鴻溝,小朋友要時間拉返埋,所以都冇咩所謂,跟得快上手是bonus ,只要跟得上,時間長少少又冇咩所謂?又咁講,可能我對學校好有信心,絕對相信學校可以幫到小朋友盡快適應,另一方面,仲理咁多咩,中學生喇,我小朋友一升中,我即刻掉低哂所有野,搵返自己me time(暫時可以有一半時間)

PTL_L 發表於 21-4-29 12:37
可能我一開始已經有哂心理準備,明知有鴻溝,小朋友要時間拉返埋,所以都冇咩所謂,跟得快上手是bonus ,只 ...

出咗咁多千字文,都改變唔到你添~~~

PTL_L    發表於 21-4-29 13:03

可能我一開始已經有哂心理準備,明知有鴻溝,小朋友要時間拉返埋,所以都冇咩所謂,跟得快上手是bonus ,只 ...

買定包花生食住看戲

醒目開學勳章

掉埋個老公可以有百份百me time 添

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-4-29 13:13
買定包花生食住看戲
咁講嘢

bobbob 發表於 21-4-30 10:18
咁講嘢

媽咪買花生看戲 有問題嗎

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-4-30 10:23
媽咪買花生看戲 有問題嗎
無,語氣上似乎對佢女都係無咩信心

bobbob 發表於 21-4-30 10:35
無,語氣上似乎對佢女都係無咩信心

有信心 才敢買花生

我女升咗中一後我真是好清閑,以前都不用理,宜家放學還自己回家!
我日日做麵包煲劇

PTL_L    發表於 21-5-4 21:38
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-5-4 21:32
我女升咗中一後我真是好清閑,以前都不用理,宜家放學還自己回家!
我日日做麵包煲劇
...

呀女好自律呀

tpmon 發表於 21-4-26 00:02

林護的排名比YWGS、BPS更高,你和女兒知不知? 只是品牌YWGS、 ...
林護 VS 保一  邊間成縝好D?

SuLuLu 發表於 21-4-26 10:48
我覺得要同你個女講唔應該為一個人而改變自己讀邊間學校,之後人生會遇到大把朋友,同埋大把敵人。如果我個 ...

仇人一間學校... 真係幾慘....

bananaGi 發表於 21-10-7 09:05
林護 VS 保一  邊間成縝好D?

以下hkpapa852 今年這個作品,有你想知的資料。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158