用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可以叩門的B1A
樓主: chasedream
go

可以叩門的B1A  

唔知HYS仲有offer呢?7月應該有得叩門!樓主同囡囡可試試

回覆 chasedream 的帖子

呢個係原因??????
咁細個小朋友, 就有咁大憎恨.....其實係唔係教下小朋友點樣同唔鍾意既人相處? 呢個世界, 你去到邊都有唔鍾意自己同自己唔鍾意既人, 唔通叩到門, 去到新開校有仇人, 又要轉校?

從樓主既post見到你比好多空間個女選擇中學, 中學係佢讀, 佢都要有say, 但係作為家長, 睇住小朋友仲係得11-12歲, 有好多野都要我地引導, 叩門冇問題, 但係自己叩門係因為仇人, 點解自己既名運係因為另外一個人而令我想改變, 而唔係自己主導? 我反而覺得呢個係重點, 唔係叩門

chasedream 發表於 21-4-26 10:38
其實嗰個同學未正式入林護,只係預可能備取入,但我女都想叩門其他
我覺得要同你個女講唔應該為一個人而改變自己讀邊間學校,之後人生會遇到大把朋友,同埋大把敵人。如果我個女咁樣同我講因為咁唔讀呢間學校我唔會理佢囉

angelanala    發表於 21-4-26 11:10
Babyarsene    發表於 21-4-26 10:50

Babyarsene 發表於 21-4-26 10:47

呢個係原因??????

明白,唔該你

SuLuLu 發表於 21-4-26 10:48
我覺得要同你個女講唔應該為一個人而改變自己讀邊間學校,之後人生會遇到大把朋友,同埋大把敵人。如果我個 ...

謝謝

阿珠媽2號 發表於 21-4-26 10:46
唔知HYS仲有offer呢?7月應該有得叩門!樓主同囡囡可試試
樓主2nd in了協恩。其實你現在有六年班成績表嗎?可補交文件順便打兩句email俾學校希望佢會睇到你哋嘅申請。重新考慮。

其實斗心強的可以去信問問DGS?

唔好話敵人,我個大女有小學同學一齊升上去中學,最初互相照應一齊返學放學,到了分咗班,大家之後也有各自各識到啱傾多啲嘅朋友啦。

JojoDad    發表於 21-4-28 21:33

200904 發表於 21-4-26 10:59
其實斗心強的可以去信問問DGS?
但樓主女DGS 1st in也沒有,有可能嗎?還有好多2nd in後等緊喎!

回覆 222magmag 的帖子

喔,我記不得那麽多信息。你們好叻呀!

SuLuLu 發表於 21-4-26 10:56
樓主2nd in了協恩。其實你現在有六年班成績表嗎?可補交文件順便打兩句email俾學校希望佢會睇到你哋嘅申請 ...

可以架?

平時心。加油。

222magmag 發表於 21-4-26 11:04
但樓主女DGS 1st in也沒有,有可能嗎?還有好多2nd in後等緊喎!

dgs 100%唔得!我交直資時疏忽了,好多獎無填

SuLuLu 發表於 21-4-26 10:56
樓主2nd in了協恩。其實你現在有六年班成績表嗎?可補交文件順便打兩句email俾學校希望佢會睇到你哋嘅申請 ...

最主要我唔知係waiting定reject

chasedream 發表於 21-4-26 11:08
可以架?

HYS可以補交 有人補交後收offer

Poyau 發表於 21-4-26 11:15

想請教下如何補交?需要寫d咩呀?

Poyau 發表於 21-4-26 11:15

呈三級二,應唔應該講好?

如無申請過HYS可叩門?叩門機會入讀是否很低?有人知道HYS叩門要點?

如果協恩不會再去教育局拿ranking order,那麽她只會用之前那個名單來參考,如果你這次低過上次的學校名次,那麽還是不提爲好。反而加一些新的獎項讓學校再參考。
同時,如果寫一封信明志,可能效果會比只郵寄更新獎項要好。

200904 發表於 21-4-26 11:30

如果協恩不會再去教育局拿ranking order,那麽她只會用之前那個名單來參考,如果 ...

email比hy定實體交?