用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可以叩門的B1A
樓主: chasedream
go

可以叩門的B1A  

謝謝大家的意見,目前只會考慮叩下對面街mcs!

Hkmama818 發表於 21-4-26 00:24

我同意你所講。。而且相信林護內也是一山人還有一山高!

我覺得作為家長的樓主,要特別注意女兒心頭過份高這方面,自專心過高會否不能接受少許的失敗。

樓主女兒小學考到級一,但在一間top B1A中學肯定也收到各小學很多級一。若樓主女兒在B1A中學考不到級一,她自己會否比自己過高要求而接受不到。樓主應留意這方面。

tpmon 發表於 21-4-26 00:34
我覺得作為家長的樓主,要特別注意女兒心頭過份高這方面,自專心過高會否不能接受少許的失敗。

樓主女兒 ...

本人十分認同。
雖然我同意樓主女兒係醒目女,但有林護在手,隨時有MCS候補,都仲想叩YW BPS又唔係住得近,我實在驚訝。
網友你為此打長留言提醒樓主,十分善心

tpmon 發表於 21-4-26 00:34

樓主女兒 ...

謝謝你!我會留意下佢!真係好感謝你,我一直都遺忘呢部分,謝謝!

齋睇成績唔係林護仲勁過英華女BPS咩?

油真有叩門位

回覆 chasedream 的帖子

之前你又話like 自二多過自一, 宜家又想叩自一?

林護在手已不敗 坐等備取MCS

每個家庭考慮都不同,如有需要我覺得 try 叩更心儀冇問題的,不用之後又後悔,e.g. HYS, 鄧顯, TST etc. 如果可以叩why not ,主動打電話問校務處confirm下
看性格看其他個人因素,最主要是適合囡囡和心儀,不衹單看成績一個因素

HY仍然有機會,收到信waiting未?已經有林護,看來樓主和女兒也想要出名的,Spcs, Spcc, DGS不接受叩門。GH有、MCS就算冇揀過都可以叩,可能你揀過唔得機會大啲。

同埋留意到樓主女是級一、二,但考哂了五大出名女直資,一係wait list,一係無得 in,屬於少數。現在只有林護。如果想叩其他門,要諗吓乜嘢問題!是否面試?是否填表?

Babyarsene 發表於 21-4-26 09:23

我都有印象,真的已找齊資料很想入港島女中也無不妥,中學乃重要成長之地,不過我感覺上樓主女兒想證明自己實力多於想入讀YWGS, BPS。

也可能是我錯了,最緊要樓主女兒知道自己想要什麼。

Hkmama818 發表於 21-4-26 10:03
我都有印象,真的已找齊資料很想入港島女中也無不妥,中學乃重要成長之地,不過我感覺上樓主女兒想證明自 ...
之前點解自二不揀YWGS n BPS ? 級一有機會啦。

Babyarsene 發表於 21-4-26 09:23

嗰女改變主意前幾日突然同我講
經過了解,原來唔想同佢嗰”仇人“同一間中學

Hkmama818 發表於 21-4-26 10:03
我都有印象,真的已找齊資料很想入港島女中也無不妥,中學乃重要成長之地,不過我感覺上樓主女兒想證明自 ...

其實唔係,經過了解原來只係一d小問題所以唔想讀林護..

222magmag 發表於 21-4-26 10:19
之前點解自二不揀YWGS n BPS ? 級一有機會啦。

唔知點解

其實林護的實力强過BPS,YWGS,你可以讓孩子去查一下三所學校的DSE公佈。當然,一所學校不只是看成績,也需要看校風,理念。

咁樣....作為媽媽我都會幫下囡囡搵間B1A學校叩門

阿珠媽2號 發表於 21-4-26 10:34
咁樣....作為媽媽我都會幫下囡囡搵間B1A學校叩門

其實嗰個同學未正式入林護,只係預可能備取入,但我女都想叩門其他

不過咁樣, MCS, YWGS, BPS好多人爭,朋友女同你個囡一樣級二,MCS和YWGS自行都唔得。最後入了spcs. 佢當然唔搏啦,英華佢就唔會,但會睇吓去不去MCS叩門。不過個媽同個女個心好似落實咗又覺得Spcs好D。叩門嘅機會不大。

chasedream 發表於 21-4-26 10:38
其實嗰個同學未正式入林護,只係預可能備取入,但我女都想叩門其他
佢咁都知自己是後備????