用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 HKU Academy of the talented
go

HKU Academy of the talented

有冇JM有經驗?其實係咪肯報名多數都有offer?
有offer之後就可以報for academy 嘅course?
整個操作係咪同HKAGE差不多?

Thank you

gigayan 發表於 21-4-25 11:48
有冇JM有經驗?其實係咪肯報名多數都有offer?
有offer之後就可以報for academy 嘅course?
整個操作係咪同HK ...

自己through talent search 報好難會有offer,school nominations 多數都有offer
有offer做咗member之後,就可以報佢啲course

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔經talent search剛收到通知 (無學校nomination),accepted,但先前申請咗4個活動,就得一個accept,全部唔批嘅係credit bearing course,批咗嗰個係for S3-5,仔今年S2。其實唔係好明佢地擔心d乜,我連IAL 成績都俾埋,亦俾咗其他credit bearing course 嘅成績,都係唔俾讀....
感覺上,要求好似比較嚴格
恐龍家

小曳人 發表於 21-4-26 12:01
我仔經talent search剛收到通知 (無學校nomination),accepted,但先前申請咗4個活動,就得一個accept,全 ...

我女都係經Talented search收到offer, 沒有學校nomination, Accept完offer之後我見佢又話要再夾個人info, 但申請talented search時已經attached咗一次, 其實呢個offer係for我去apply summer course?

醒目開學勳章 貢獻勳章

gigayan 發表於 21-4-26 12:43
我女都係經Talented search收到offer, 沒有學校nomination, Accept完offer之後我見佢又話要再夾個人info,  ...
我都見,但無理佢,而我又登入唔到academy 嗰邊個a/c,無理喇
我相信係for summer course 報名,起碼會有less 20% 先
同埋嗰批攞到scholarship 嘅幸運兒囉

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

另外,仲有人申請咗未有結果
恐龍家

小曳人 發表於 21-4-26 14:43
我都見,但無理佢,而我又登入唔到academy 嗰邊個a/c,無理喇
我相信係for summer course 報名,起碼會有le ...

Me too.... login唔到

咁其實係唔係申請就會俾offer呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

gigayan 發表於 21-4-26 15:55
Me too.... login唔到

咁其實係唔係申請就會俾offer呢?
等下,遲d話你知,so far 家長谷未有人話有/無offer,有家長pm 我話未收到email
恐龍家

小曳人 發表於 21-4-26 17:04
等下,遲d話你知,so far 家長谷未有人話有/無offer,有家長pm 我話未收到email
...

好呀,唔該晒

回覆 gigayan 的帖子

疫症持續,又多人離港升學,academy都會收人有困難。始終無學校活動比賽考試等等,單憑當年一向用school invitation的nomination好難找到合適人入去academy玩。以前self nomination好少宣傳的。所以今年大攪,應該係收生大門大開的時機,易入好多。

我孩子兩年前用self nomination入到academy,係好快通知取錄(今日send即日覆安排interview前後1星期再即日有結果),但之後文件遞交過程繁複些,例如要再問學校寫張reference letter咁上下的事。

入會有個編號和戶口。不過,這個和報讀課程係兩樣東西。即係academy一個login,報summer institute係另一個login, 連taster也是再另一個login, 所以,不同的課程單位, 遞交所有成績或任何東西也要重複遞交去不同account.
而你哋說的scholarship是要經academy報course才會被考慮. 所以academy也會提醒member要在scholarship deadline(非 enrollment deadline)去報名+申請. 而scholarship有幾多,各科各人也不同.

希望這些資料幫到你.

chickchick 發表於 21-4-26 21:02
回覆 gigayan 的帖子

疫症持續,又多人離港升學,academy都會收人有困難。始終無學校活動比賽考試等等,單 ...

謝謝您的資訊

想請問個academy membership是每年renew嗎?因我見programme period係不足一年,可以理解為宜家手揸住個offer係for我哋報summer institute嗎?

我們沒有interview,submit了相關profile去apply就俾咗offer,accept了又叫我們submit同樣嘅profile..... academy個電話又無人聽.....

gigayan 發表於 21-4-26 22:33
謝謝您的資訊

想請問個academy membership是每年renew嗎?因我見programme period係不足一年 ...
membership 我不知新加入的要不要像HKAGE制度年年review,但應該不用的。起碼我一直也keep到membership,無參加過academy的活動。你當係一個身份啦!寫落portfolio多個名咁都唔錯。
早年無咁多活動(因為實體課),但而家online就多好多五花八門的,易安排嘛!當年要考入去真係有2個interviewers用skype去面試,始終申請的人係少,亦係全年有2次時段接受申請。而家intake咁多人又咁趕,無interview仲好,快靚正。你說要重複submit profile都正常,因為個account係要自己set up個portfolio。唔好諗到佢哋咁先進,做甚麼也從你的data base拎出來。申請一個course就要做一次upload,即使申請HKU大學,我發現application亦無一項係問你係咪academy member,是否member也無幫助的。但因為有參加過academy活動,就可以寫落CV喇。咁上下

我經驗係: HKU聯絡用email最好,都快覆,不論taster,academy定summer institute,甚至考大學聯絡faculty都快,因為見到你有埋個ID/applicant number嘛!但電話好多係查詢多,真係長期無人會接的。

祝成功入到心儀活動,online course位俾以前實體課多好多位,應該唔難的!

chickchick 發表於 21-4-26 23:30
membership 我不知新加入的要不要像HKAGE制度年年review,但應該不用的。起碼我一直也keep到membership,無 ...

謝謝教路,終於無咁迷惘了

回覆 chickchick 的帖子

非常清楚明白又有用的信息, 非常感謝

經學校nominate,一星期左右收到email通知accept可報課程,但個member portal好似更新緊報唔到。請問有無人一樣?

nalli 發表於 21-4-29 01:15
經學校nominate,一星期左右收到email通知accept可報課程,但個member portal好似更新緊報唔到。請問有無人 ...

Same.  They stated in the email " As the membership portal is under revamp at the moment, we will invite you to our new portal for registration shortly, please stay tuned with us!"
So, cannot login member portal for the moment.

nalli 發表於 21-4-29 01:15
經學校nominate,一星期左右收到email通知accept可報課程,但個member portal好似更新緊報唔到。請問有無人 ...

Accept完offer後,再收到個email話已成功成為member,仲有個member number,但同時個email講咗佢哋個portal maintenance 中,搞掂會再通知,如果想報課程可經email 報

明白哂!THX A LOT

小曳人 發表於 21-4-26 14:43
我相信係for summer course 報名,起碼會有le ...

我都有睇過summer,20%都唔平,都要8000

回覆樓主:

Talent Search已accepted
Click進Academic programs 報名link, login左只睇到Talent Search result, 都報唔到名,請問在哪兒報名?
同埋邊度寫20%off?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊