用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 澳洲國際、美國國際、Stamford評價
樓主: Kitgarrison
go

[小學] 澳洲國際、美國國際、Stamford評價

回覆 swarovski2011 的帖子

謝謝謝!

mindfulmom 發表於 21-5-4 21:22
學制方面,小學係跟澳洲課程,詳情可以上網睇下(https://www.australiancurriculum.edu.au/f-10-curricul ...

完全同意呀!

回覆 Kitgarrison 的帖子

我地係AIS用家,小朋友EC1開始讀。歡迎你發問呀。

回覆 h0146406 的帖子

作為AIS 用家覺得如何?我哋剛剛報左名

請問你學校課程如何?中英文比例及功課?
課外活動點樣安排、幾多年班先有?
小朋友返學係咪好開心?你覺得間學校好唔好?
唔該晒你

坊間很多關於AIS(九龍塘 - 美國國際學校)的負面評價,主要集中在幾年前中學校風。親身去學校周圍觀察過,也去過school tour,感覺正常。因去school tour正是放學時間,看不到課堂上的情況,但沿路都看到不少AIS學生放學,並無散漫無規矩的印象,看到一兩個mix樣的中學生化淡妝(並不是問題),大部分學生用英文交談,亦有聽到韓語,廣東話,普通話,但不多。希望AIS用家分享。謝謝

回覆 mindfulmom 的帖子

多謝回覆,今日我小朋友去面試😄,佢玩得開心🥳

回覆 Eyebagemily 的帖子

感覺良好,老師有愛心,好多相send返比家長,小朋友返學好開心。

play visit時老師講咗EC1 and 2無課程,唔洗買書。
EC1時班主任係英國人,EC2 依家班主任係美國人,兩個都好好

英文教Jolly phonics,每星期有圖書堂,會借本書返屋企睇,唔需要做book report, 平日實體課同zoom都經常show and tell...

數學EC2 上學期教數1至100,第100日佢地慶祝自己 I am 100 days smarter..依家EC2 開始教加數

由於小兒對數學好有興趣,老師亦留意到,所以上堂時有請佢教下其他同學,亦有比其他深少少嘅嘢佢做下

中文係普通話簡體字,EC2 都只係寫下一至十,同唱下歌仔,你可以當係比西人嘅興趣班咁,唔好有期望。我自己同佢睇繁體字書同認字,無出去補習,個人覺得佢進度同普通劵校嘅K2小朋友差唔多

因為疫情關係,好多功課都係放咗上seesaw, 但無deadline的。我地唔想佢用i pad做功課(油顏色,畫畫,認圖案,寫英文字同數字),所以自己比類似嘅練習同遊戲佢做。老師有問過點解好少做功課,我地照講原因係唔想壞眼睛

由於尾站上車,頭站落車,我地係搭校巴嘅,bus mother好好人,有乜事都係whatsapp通知的

有時平日放假同佢去玩,同學校請1日假都無乜大問題,老師會好似傾計咁問下小朋友玩咗d乜呀等等

讀咗2年都覺得幾滿意,最重要係小朋友好開心,日日都想返學

回覆 franny613 的帖子

正常一間學校咁,幼稚園都係返學放學,放學就走人,又唔會識到壞人嘅,幼稚園唔通食煙吸毒咩。

暫時未見EC有課外活動呀
小兒都是星期六喺外面參加課外活動,應該小學以上先有學校安排嘅課外活動的

咁都幾好!老師有留意學生長處,開心學習最重要。多謝你解答

hi,請問你收通知未?AISHK

回覆 钧熹 的帖子

今日啱啱收到E mail 有offer