用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 澳洲國際、美國國際、Stamford評價
go

[小學] 澳洲國際、美國國際、Stamford評價

各位媽媽請問大家覺得澳洲國際、美國國際、Stamford評價如何?功課考試會唔會好多?
課外活動多嗎?
小朋友比較多野講、好動、鍾意游水。
暫時淨係報咗澳洲國際 22年Reception
因為兩間比較近市區所以想比較!感謝各位

Kitgarrison 發表於 21-4-25 10:45
各位媽媽請問大家覺得澳洲國際、美國國際、Stamford評價如何?功課考試會唔會好多?
課外活動多嗎?
小朋友 ...

你有無去過 school tour? 3 間學校都唔同。 國際學校小學功課同考試好少, 多數都係做評估。至於課外活動,其實間間都有。 所以真係視乎你仲有其他邊方面考慮。 唯一唔同嘅係澳洲國際返學日子會同其他學校有分別。你準備8月入 K2 (4 歲)? Stamford 要5歲(k3) 才開始入讀。

回覆 ckmammy 的帖子

我未去過School tour,因為舊年疫情所以冇舉行,諗住報名美國國際Online tour,Stamford應該係未夠年齡報名。咁等我報名了解吓學校環境先,唔該晒!

小朋友係2017年10月出世,申請咗澳洲國際22年Reception ,佢哋冇幼稚園,諗住小朋友喺Anfield 讀完K2,再直接上Reception ,有啲學校需要我個仔申請K2,呢間唔使。

Kitgarrison 發表於 21-4-25 22:29

小朋友係2017年10月出世,申請咗澳洲國際22年Reception ,佢哋冇幼稚園,諗住小朋友 ...
如果10月生日, 只可以報澳洲國際同美國國際。Stamford 要等到 2023年先可以入學。

Kitgarrison 發表於 21-4-25 10:45
課外活動多嗎?
小朋友 ...

小學階段,我估大部份國際學校都唔會有好多功課考試。

澳洲國際 reception 未有 ECA,要Prep開始先有得報課後的課外活動。學校既sports team(Y3以上先有)會課前、lunch、課後有訓練,其他參加既課外活動多數係課後,家長自行報名。

老師關顧學生,亦願意同家長溝通,暫時對學校十分滿意。

我都幫細路仔報佐AISHK,2022 reception.個人好鐘意呢間學校。有機會可以做同學仔😁

回覆 钧熹 的帖子

可以問下你覺得哪方面好?

回覆 Crabeve 的帖子

校舍大靚,ib課程,簡體中文,注重運動,鬼仔相對多些

钧熹 發表於 21-4-26 10:52
回覆 Crabeve 的帖子

校舍大靚,ib課程,簡體中文,注重運動,鬼仔相對多些

係咪主要係澳纽嘅籍多?

回覆 mindfulmom 的帖子

聽你咁講,澳洲國際評價都幾好!希望有機會面試,因為我哋冇外國護照等緊消息!

回覆 钧熹 的帖子

希望有機會做同學一齊加油呀😸

對!要出年先至可以報Stamford!!

Kitgarrison 發表於 21-4-26 13:25

聽你咁講,澳洲國際評價都幾好!希望有機會面試,因為我哋冇外國護照等緊消息!

AISHK 2020/21學年學生人數
本地 105 (10.1%)
非本地 938 (89.9%)
總數: 1,043 (100%)

Kitgarrison 發表於 21-4-26 13:25

priority係比澳紐passport holder,所以local同其他passport holder其實一樣priority,早申請就有機會,尤其是prep那年係主要入學,應該可以排到,祝你順利入讀心儀學校!

mindfulmom 發表於 21-4-26 21:45
priority係比澳紐passport holder,所以local同其他passport holder其實一樣priority,早申請就有機會,尤 ...

想問面試難嗎?除了學制外,課程深淺度是否跟其他國際差不多? 謝謝

請問澳洲國際 (AISHK) 在現時疫情下,小學和中學返學時間是怎樣? 有 textbook 嗎?如果小朋友 sports 唔叻,適合嗎?

lulukoko 發表於 21-5-4 10:38
請問澳洲國際 (AISHK) 在現時疫情下,小學和中學返學時間是怎樣? 有 textbook 嗎?如果小朋友 sports 唔叻 ...
Prep 返半日月12:30!左右放,sport 唔叻咪唔好參加ECA

Aishk Prep-Y6 放12:45,中學就晏點,唔肯定係咪1:30,Y2中文有書但其他科就冇,prep, Y1沒有書

macychen 發表於 21-5-4 08:51
想問面試難嗎?除了學制外,課程深淺度是否跟其他國際差不多? 謝謝

學制方面,小學係跟澳洲課程,詳情可以上網睇下(https://www.australiancurriculum.edu.au/f-10-curriculum/learning-areas/)

感覺上學校的課程同小朋友的年紀適切,唔會教得特別深或者特別淺。

不過中文方面就真係淺d,對中文有要求的家長要自己補下。