用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UKiset 入Y9(13+)幾多分入到咩學校?
go

[英國] UKiset 入Y9(13+)幾多分入到咩學校?

如果考出分數是
110-120
120-130
130+
以考Y9 13+計,可以入到邊啲學校?當然呢個分數不可以作準,重要睇其他方便表現,但都可以作為參考(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

好少人講總分,多數睇999
130  有Epsom offer

回覆樓主:

我都想知 問過agent, Ukiset 成績只是screen test, 都要考多次入學試?

Mabello6 發表於 21-4-28 07:52
我都想知 問過agent, Ukiset 成績只是screen test, 都要考多次入學試?
有學校無須考入學試,只 base on unkiset 成績 做決定,e.g. Epsom College。Epsom 連面試都唔使。

有唔少學校根本唔睇Ukiset,或者用其他screening tests(例如ISEB,Cat 4)。先揀咗心儀學校再睇需要先決定考唔考Ukiset都未遲。

上網睇過英國大約有二百多間私校要求考生考ukiset ,其餘私校有自己收生考試。若果家長怕子女ukiset 考得成績唔理想,可以自己報考ukiset ,但成績單暫唔報任何學校!考得好咪通知ukiset send 去心儀學校(最多報5間,多一間要俾多£50)!若果成績考得不理想,隔多幾個月後再考囉! 但大部份考私校中學要考英,數,科學,加Cat4//ISEB), 之後再zoom interview! 但亦有些私校只雖要過往兩年成績及interview!

hklogai 發表於 21-4-28 09:31
有學校無須考入學試,只 base on unkiset 成績 做決定,e.g. Epsom College。Epsom 連面試都唔使。 ...

請問Ukiset 要有乜嘢成績 Epson先收,免考入學試,789 有機會嗎?

beastiebistro 發表於 21-4-28 10:11
有唔少學校根本唔睇Ukiset,或者用其他screening tests(例如ISEB,Cat 4)。先揀咗心儀學校再睇需要先決定 ...

I agree. Pick the schools first. My girl has never done any ukiset.

其實ukiset官網應該無列過(或者唔敢列)真正有用ukiset嘅學校。有好多第三者網站講話邊間邊間要考,根本就係錯嘅。莫講話270+間學校要(呢個數都係啲英國agent網站吹嘅),我懷疑百零間都唔知有冇。
其實ukiset就係俾某香港agent吹到萬能,等啲家長合埋眼俾錢去佢啲雞精班。我就認為唔好亂嘥錢,揾咗心儀學校先,學校要考咪考囉。我幫我仔報三間,女另外三間總共六間,先得一間話要考。

Mabello6 發表於 21-4-28 17:13
請問Ukiset 要有乜嘢成績 Epson先收,免考入學試,789 有機會嗎?

要睇埋報Year 幾

回覆 beastiebistro 的帖子

認同呀!我曾經感受過agent不停吹ukiset 才可以報校,最後自己蒐集晒所有報考嘅資料!發現Top 50 私校只有幾間用ukiset 成績作為收生,極大部份私校有自己收生考試!唉!但心儀學校中有一間要考呢,最後自已上網報考!雖然揾學校整個過程勞心勞力,但作為家長反而更加了解學校。

回覆 beastiebistro 的帖子

同意,真係要小心啲。有agent话BRIGHTON要ukiset,其實不一定需要。TONBRIDGE情況也差不多。如果係lower form,反而學校要求ISEB多過 ukiset。
而ukiset的成績,其實只係用嚟參考。我知道最top幾家中學有收ukiset 599、799 或 798的學生。

bbeasy25 發表於 21-4-28 21:51
要睇埋報Year 幾

Year 9

bbeasy25 發表於 21-4-28 21:51
要睇埋報Year 幾

Year 9

Mabello6 發表於 21-4-28 22:38
Year 9

有機會,未必係第一輪就收

回覆樓主:

幾時第一輪 其實今年2月考咗 B agent 又話叫考多次, 仲推介雞精班 之後去咗A, 唔使考多次, 只叫考多次自家paper,因之前考了Year 8 paper, over 80分 10月份可直接入名校週的學校

我哋申請Oundle 同Tonbridge year 10,兩間都要求先考UKiset 。

回覆 Andrewbaby 的帖子

考Year幾?最後揀邊一間?

回覆 Pilotkid 的帖子

2022 Year 10.  未考entry test

同意揀咗心儀學校先,再研究assessment. 或者我有朋友仔女讀國際學校,成績表其實睇唔到咩,所以就會考ukiset當指標