用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英皇同港華如何比較?
樓主: hugomarco
go

請問英皇同港華如何比較?   [複製鏈接]

IYY 發表於 21-4-25 17:00
相信過去幾年的港華都沒有可能是 Band 1A
唔單止過去,未來幾年都唔太可能。

Yo119yo119 發表於 21-4-25 15:55
成績應該係港華優勝啲,港華B1A,英華B1B喎

如果港華係1A,咁全港好多中學係1A

pccw2017    發表於 21-4-28 11:51
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IYY 發表於 21-4-25 17:00
相信過去幾年的港華都沒有可能是 Band 1A

Schooland寫1A

Yo119yo119 發表於 21-4-25 18:30
Schooland寫1A

Schooland 跟 大考
港華 22+222 96.2% → 1A?
廖寶珊 22+222 97.3% → 2A?

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/372

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/193

回覆樓主:

其實一直以來都話Schooland 跟bigexam 都唔係咁可靠,冇咩實際理據支持

EK 數據仲勁,資深會員經驗及資訊仲正

回覆 Yo119yo119 的帖子

港華已有好幾年沒有正面交代過DSE成績,如果仔諗住會放洋可考慮,如不是,就要諗諗

paintmom 發表於 21-4-25 21:21
回覆 Yo119yo119 的帖子

港華已有好幾年沒有正面交代過DSE成績,如果仔諗住會放洋可考慮,如不是,就要諗 ...

咁英皇係B1A定B?

Yo119yo119 發表於 21-4-25 21:41
咁英皇係B1A定B?

英皇未達B1A

港華學習氣氛 hea 過 英皇

回覆 王家爸爸 的帖子

想請教,聯中留位85%比華小,如果考得頭果批小六生跳船去其他中學,請問中學都係要keep住85%比小學,即係收入聯小去S1的名次向後,還是最终會因前面的學生跳船,收少過85%的聯小生?

ws1213 發表於 21-4-27 11:44
回覆 王家爸爸 的帖子

想請教,聯中留位85%比華小,如果考得頭果批小六生跳船去其他中學,請問中學都係要k ...

港華直屬位只供直小B1/2生抽
直屬位有餘會出公海

回覆 Poyau 的帖子

謝謝你回覆。餘數出公海,即係去统一派位,對嗎? 請問近年情况,每年跳船大約幾多人?

ws1213 發表於 21-4-27 12:29

謝謝你回覆。餘數出公海,即係去统一派位,對嗎? 請問近年情况,每年跳船大約幾多人? ...

不用客氣
直屬餘位會轉為灣仔區乙部非保留位
以往有多少餘位有待知情人士分享

ws1213 發表於 21-4-27 12:29

謝謝你回覆。餘數出公海,即係去统一派位,對嗎? 請問近年情况,每年跳船大約幾多人? ...

但你要留意一點,華小入咗東區,因同區小學平均水平比灣仔弱,變相令佢哋B1/2率高咗,亦即係可享用直屬位嘅人數係多咗,自己考慮仲有直屬位放出公海機會有幾大?~~~

回覆 mcl203 的帖子

意思係咪小學去左弱區,统一派位就會變東區網? 今天跳船人數有機會減小? 之前聽D人講,好似每年大约十人左右跳船,唔知真唔真? 請閣位指教

ws1213 發表於 21-4-27 12:47

意思係咪小學去左弱區,统一派位就會變東區網? 今天跳船人數有機會減小? 之前聽D人 ...

唔可以話華小去咗弱區,只係佢當年位處全港最強嘅校網,區細又強校比例多,係收生和升中都處於弱勢。去咗東區自然競爭力大咗,始終係東區所謂競爭者無灣仔咁強~~~

華小走咗,灣仔現有6間直聯小已經佔咗該區人數~45%,可想而知要係灣仔成為B1生係唔容易~~~

我對華小校內無認識,只可以用少少認識直屬生心態去估。傳統又直屬學生大部份傾向原校升中,未必意願外闖,加上,佢哋學術水平唔算太高,可外闖生唔會太多,亦唔多中學佢哋肯去。10個8個估計都合理~~

ws1213 發表於 21-4-27 12:47

意思係咪小學去左弱區,统一派位就會變東區網? 今天跳船人數有機會減小? 之前聽D人 ...

去咗東區,我估,係會令佢哋符合B1+2直屬位人數多咗,亦即係我所指B1+2率高咗。但對全港B1+2率無影嚮,亦即係對佢哋自行或外闖能力,唔會高咗~~~

明白,唔該晒

Poyau 發表於 21-4-27 12:16
港華直屬位只供直小B1/2生抽
直屬位有餘會出公海

不會俾第三組別嗎? 流言話港華小六得返99個人

今年仲可以揀灣仔定東區.
所以今年的形勢是: Band 1 及2 揀灣仔區, 咁應該係計落 灣仔 Band 1 及 Band 2 率; 如有部份揀 Band 2及 3 揀 東區, 咁就應該影響東區的Band 2及 3率. ==> 即係華仁的Band 1+2 率未影響 東區, 對不?
‹ 上一主題|下一主題