用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇小朋友打算今年9月會去溫哥華開學
樓主: LikLik
go

[加拿大] 有冇小朋友打算今年9月會去溫哥華開學   [複製鏈接]

mytsoi 發表於 21-5-6 15:37
係呀,真係頭都痛埋~但我諗緊住airbnb,加拿大又無香港咁方便可以叫food panda
咁可以點買足夠糧食住14日?
住 ...

若在溫哥華, 有ubereats, doordash, 可以送外卖, 有instcart可以從walmart或大統華或西人超市購買水果日用品等.      但我所知網站登记時好像只接受加拿大本地電話卡号.

係呀,真係頭都痛埋~但我諗緊住airbnb,加拿大又無香港咁方便可以叫food panda
住 ...

我睇過D YouTube 片介紹,加拿大都有D 叫外賣的 App, 仲有D 幫人買餸的app, 不過唔知Edmonton 有冇

snowball 發表於 21-5-6 16:15
亞仔大學會提供14日隔離食宿,費用全免,我會陪佢去入學,學校可提供食宿俾我,但就要收錢
...
幾好喎,起碼唔洗自己book去搵地方咁煩我仔仔可能係中學,完全無allowance for quarantine...

thank you dlam141231 LikLik係啦,好多post都係講vancouver/ toronto果邊
edmonton 真係好少人提
要努力D上網爬文

回覆樓主:

大家好!我女8月尾都會去Calgary, 讀G11住學校宿舍,到左Calgary 機場會有人接佢。因工作關係,未可以陪到佢過去。

1)想請問她在第一站溫哥華要做COVID test嗎?因為上官網check, 所有人都要做test.

2)如要做test, 是否要入住溫哥華隔離酒店3日等test result ?

3) 還是可以先過溫哥華移民局,清關,拎學簽,再轉機到Calgary ? 因小朋友會自己搭機,希望安排好轉機時間。

感謝大家!

boboallyfan88 發表於 21-5-9 11:47
大家好!我女8月尾都會去Calgary, 讀G11住學校宿舍,到左Calgary 機場會有人接佢。因工作關係,未可以陪到 ...
如果你女女係18歲以下,又自己一個飛過去,應該係唔洗響vancouver酒店隔離正常係抵埗 --> 過關 --> 拿行李
--> 到移民局拿學生簽證 --> 出閘轉機
不過你可以再問清楚學校同agent

mytsoi 發表於 21-5-11 17:24
如果你女女係18歲以下,又自己一個飛過去,應該係唔洗響vancouver酒店隔離正常係抵埗 --> 過關 --> 拿行李
-- ...

明白,我會再問下學校,感謝你的分享。

想問吓大家訂咗機票未?
你哋經airline官網book定經agent?
我見官網同agent差一半價錢

訂三日強制隔離酒店時,要訂房間註明GAA Applied。唔好貪平,之前爬文見過有人話入境時被要求重訂GAA Applied房間。

海草 發表於 21-5-12 12:12
訂三日強制隔離酒店時,要訂房間註明GAA Applied。唔好貪平,之前爬文見過有人話入境時被要求重訂GAA Appli ...

請問什麼是GAA?      另外,想問14日 quarantine plan是計埋強制三日酒店隔離嗎?

回覆 amazing9870 的帖子

GAA - government-authorized accommodation

14 days including 3 nights at Hotel

海草 發表於 21-5-12 13:12
回覆 amazing9870 的帖子

GAA - government-authorized accommodation

Thank you so much

snowball 發表於 21-5-6 15:33
驗身可預早約,而家booking已約到去7月頭,我已contact 左UMP預約6月中幫仔驗身
...

你好
請問一定要驗身嗎?

我仔仔9月去Calgary 讀grade 10,.又係第一次,都系一個去,我要返工,陪吾到他過去. 打算8月中前走,系homestay 隔離,會搭加航,但未買機票,因 agent 話佢通知先先買機票,visa 已申請左,還未打子模,有冇同路人,睇吓會否搭同一日及同一班機,大家小朋友有個照應

住 ...

加拿大一樣有好多外賣可以叫的, 也可以online order 超市送貨自己在Airbnb煮

醒目開學勳章

NKpa 發表於 21-5-14 15:19
你好
請問一定要驗身嗎?
yes,

LikLik 發表於 21-5-6 15:16
唔該晒.

我應該都會用eTA倍阿女過去開學,因為homestay唔方便做14天隔離,要另外找酒店或Airbnb 做隔離

想問下家長用eTA陪讀是否要出發前申請exemption letter才可入境。有無陪讀家長指教下

回覆 joan921 的帖子

我上年同小朋友去開學, 有eTA 也要申請exemption

amazing9870 發表於 21-5-12 14:19
Thank you so much

看這個網及在這裡找有GAA的酒店吧!https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice/mandatory-hotel-stay-air-travellers/list-government-authorized-hotels-booking.html#a1

STEM330 發表於 21-5-19 09:33
看這個網及在這裡找有GAA的酒店吧!https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-nove ...

Thank you.   已交網上申請,做左 biometric, 等緊下一個 step.  希望快d confirm, 咁就可以攪機票同酒店了。
‹ 上一主題|下一主題