用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇HKCA PLK (保良局建造商會)用家可分享? ...
樓主: ethanpapa
go

[小學] 請問有冇HKCA PLK (保良局建造商會)用家可分享?

回覆 Osiana 的帖子

請問咩係pta?

TKTCL 發表於 21-11-3 20:38
回覆 Osiana 的帖子

請問咩係pta?

parent teacher association

回覆 wowtradeee 的帖子

Thanks, 學費已包書簿費?

TKTCL 發表於 21-11-3 21:28

沒有書,只有每個学期交$100以下簿費

TKTCL 發表於 21-11-3 21:28

沒有書,只有每個学期交$100以下簿費

想了解一下學校的student mix 和校風如何?thank you so much.

Caroromeo 發表於 21-11-5 10:17
想了解一下學校的student mix 和校風如何?thank you so much.

Osiana 發表於 21-8-5 02:41
學校本身student mix 係幾好,雖然都係本地學生比較多。我小朋友讀小學,你可以參考一下。

老師係好有耐 ...

唔好意思啊!想問問
小朋友平時係咪用英文溝通?英文係咪native程度?

babyfever123 發表於 21-11-18 11:39
唔好意思啊!想問問
小朋友平時係咪用英文溝通?英文係咪native程度?

想.參觀下間學校但係一路都冇見佢有Open Day或者參加school festival….

Cherrybaby8111 發表於 21-11-20 15:05
想.參觀下間學校但係一路都冇見佢有Open Day或者參加school festival….

Due to COVID19, even parents are not allowed enter the school.

Cherrybaby8111 發表於 21-11-20 15:05

我嗰時係喺學校fb pm話想參加school tour ,佢就叫我聯絡admission officer 約,就約倒

lovelysnake 發表於 21-11-20 18:44
Due to COVID19, even parents are not allowed enter the school.

不過上次Halloween家長又俾入學校喎

回覆 mama987 的帖子

我都有係佢website留言話想參觀下,不過仲未覆,我就唯有耐心等候~

Cherrybaby8111 發表於 21-11-21 10:19

我都有係佢website留言話想參觀下,不過仲未覆,我就唯有耐心等候~ ...

我覺得喺Facebook PM有用過喺website留言呢,你可以試下

其實有心想小朋友讀IS ge 家長, 就咪將LS ge 思維放入IS度, 就係尼D咁本吾知IB概念ge家長, 係吾係都走去報IS, 尼頭話想小朋友愉快學習, 嗰頭話吾夠深, 讀IS又死要怕中文追吾上, 個個走出去補習, 咁本就係D家長自己迫死D小朋友, 成日同人比較! 人地IB有好好ge plan, 用心去睇睇學校寫ge curriculum 係吾係適合自己小朋友先啦! 依家IS就係多咗尼D咁ge家長, 攪到讀IS都補習, 其實自己父母母語係中文, 點解要迫自己小朋友母語為英文, 好多人以為對小朋友好, 但其實對佢地個心理發展好有問題, 吾能夠用一種語言好NATIVE咁同自己父母表達和溝通, 你話對小朋友成長好吾好?明明愉快學習變成強迫學習!!!! IS就係訓練自主學習, 依家香港IS就快要配合家長成為吹谷學校!!! 點解咁多小朋友發展有問題?情緒有問題, 父母問吓自己啦!  (真心覺得父母以小朋友ge能力去揾學校, 而吾係去上面試班, 英文班去吹谷小朋友入到你心儀ge學校囉)

請問是否G1都翻全日?

kolayeung 發表於 21-12-8 19:48

請問是否G1都翻全日?

Yes

kolayeung    發表於 21-12-10 08:56
kolayeung    發表於 21-12-10 08:55
kolayeung    發表於 21-12-10 08:54