用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GHS vs SMCC
樓主: summother
go

GHS vs SMCC  

自行少位都係其中一個原因,令部分家長係自行卻步。除非,認為香港只有幾佰個成績好嘅女生~~~

mcl203 發表於 21-4-25 13:33
先要知,舊生子女唔一定有表現,教友亦唔係代表實力~~~

小學家長肯出力點到谷到d嘅,咁直私收生,又何嘗唔係見吓面傾兩句,k2見先幾歲人仔,係咪代表說話醒醒目目就讀到書?

whitepurin 發表於 21-4-25 13:43
小學家長肯出力點到谷到d嘅,咁直私收生,又何嘗唔係見吓面傾兩句,k2見先幾歲人仔,係咪代表說話醒醒目目 ...

揀得直私小學,大部分家長係戰鬥格,目標為本,雖則幾歲人仔,入到去就隨住個洪流而上,人力物力全力十卜。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小學家長肯出力點到谷到d嘅,咁直私收生,又何嘗唔係見吓面傾兩句,k2見先幾歲人仔,係咪代表說話醒醒目目 ...
起碼係考個小朋友。難道教友會讀書叻D?

cafeva 發表於 21-4-25 13:49

直資/私小揀錯人可以用無限留班或留第二次班就趕出校解決。

官津小學6年中只能要求學生留一次班(當然仲有辦法可以令學生留班多過一次,但無法趕學生走)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

家庭背景,資源問題,都係收生嘅考慮因素。資源好啲,你可以自費保底,資源緊張啲,你要靠學校保底。同樣,資源好啲,你無須全倚賴學校去拔尖,相反,可靠要靠學校~~~

cafeva 發表於 21-4-25 13:49

直私確實有揀過生源可以好d, 但我只係想指出,名津生源係咪真係個個咁草根,全數靠學校教呢?

gracelam 發表於 21-4-25 13:48
揀得直私小學,大部分家長係戰鬥格,目標為本,雖則幾歲人仔,入到去就隨住個洪流而上,人力物力全力十卜 ...

「揀得直私小學,大部分家長係戰鬥格」:有待商榷,揀直私可以是為語境、師資、彈性、不用抽獎、以為容易入band 1中學等的原因,未必是因為已準備開戰諗住入神中。

傳統/地區名津大把戰鬥格家長,免學費也可以釋出更多人力物力去十卜。

bettyay    發表於 21-4-25 14:57

Hkmama818 發表於 21-4-25 14:12
「揀得直私小學,大部分家長係戰鬥格」:有待商榷,揀直私可以是為語境、師資、彈性、不用抽獎、以為容易 ...

不能同意更多,傳統名津一樣大把戰鬥格

直私小學生源主要是私幼。讀得私幼即代表家長願意投資時間及金錢在子女教育上。有家長背後支持,直私小學都不用太擔心學生會讀唔上。

Hkmama818 發表於 21-4-25 14:12
「揀得直私小學,大部分家長係戰鬥格」:有待商榷,揀直私可以是為語境、師資、彈性、不用抽獎、以為容易 ...

我回應主題GHS vs SMCC

始終小學係抽入一條龍名津,hea hea地都有一間不錯的女校直上,心態已經好唔同。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

creambun 發表於 21-4-25 14:22
直私小學生源主要是私幼。讀得私幼即代表家長願意投資時間及金錢在子女教育上。有家長背後支持,直私小學 ...

而名津小生源亦是私幼、或有財力和心思搬去名校區的家庭

Hkmama818 發表於 21-4-25 14:28
而名津小生源亦是私幼、或有財力和心思搬去名校區的家庭

但比例上已相差好遠了。

mcl203 發表於 21-4-25 13:39
自行少位都係其中一個原因,令部分家長係自行卻步。除非,認為香港只有幾佰個成績好嘅女生~~~
...

自行位少!
令我想起多年前一個級一,自行SMCC/MCS,MCS吾收,SMCC就連in都冇,最後靠抽獎入TST,始終是有實力,最後入到medi,真係自行都要計算機會呀!

creambun 發表於 21-4-25 14:35
但比例上已相差好遠了。

咁又唔知。。可能區區唔一樣,冇研究。

讀私幼或私小的家庭唔一定就支持得很到位,也可能很有額外的壓力。

Hkmama818 發表於 21-4-25 14:50
咁又唔知。。可能區區唔一樣,冇研究。

讀私幼或私小的家庭唔一定就支持得很到位,也可能很有額外的壓力 ...

全港其實有很多直私小學,當然不能一概而論。不過比較多人談論的三私一直,他們的家長通常支持得很到位。

creambun 發表於 21-4-25 14:57
全港其實有很多直私小學,當然不能一概而論。不過比較多人談論的三私一直,他們的家長通常支持得很到位。
...

這有待證實
我估名津家長也沒差,也只是估計
但很難想像mcs, smcc, LS等世襲型名津氛圍、家長支持能力不及三私一直

Hkmama818 發表於 21-4-25 15:05
這有待證實
但很難想像mcs, smcc, LS等世襲型名津氛圍、家長支持 ...

也是,讀津校亦不一定家庭支援比私直差,甚或支出更大,只係平均度應該係私直好啲~~~

Hkmama818 發表於 21-4-25 15:05
這有待證實
但很難想像mcs, smcc, LS等世襲型名津氛圍、家長支持 ...

舆其估計,可能等MCS, SMCC, LS 在讀家長分享好些。 我識以上其中一間學校家長,學內家長心態是只要能升上中學部就可以了,不會太進取。當然只是個別家長意見。

mcl203 發表於 21-4-25 15:10
也是,讀津校亦不一定家庭支援比私直差,甚或支出更大,只係平均度應該係私直好啲~~~
...

能入讀名幼的,會否好多都有世襲津龍小資格,很難說,不是嗎?

入到例如SMCC小學,會棄她而入三私一直嗎?