用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GHS vs SMCC
樓主: summother
go

GHS vs SMCC   [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-4-25 00:10
GHS校務報告有DSE成績

Plans and Reports

對對,我指SMCC,唔見5+

Poyau 發表於 21-4-24 23:25
GHS主科5+平均高於SMCC
不過SMCC津龍有此佳績厲害

原來個post 有寫,見到了,謝

Yo119yo119 發表於 21-4-24 20:07
純好奇  ,SMCC成績好過GHS?
數年前(指轉龍前).GH難望其項背.
轉龍后,僅僅與同區另一女校不相伯仲.

直資有收生的根本優勢,與津龍比?是睇得起對方還係自貶身價?

Poyau 發表於 21-4-24 23:25
GHS主科5+平均高於SMCC
不過SMCC津龍有此佳績厲害
你真係好叻,咁都畀你搵到,謝謝你!

Hkmama818 發表於 21-4-24 23:53
原來有出5+%

SMCC 整體5+
2012年至2016年處上升軌
2017年^由高位回落至2020年微升

SMCC 整體5+ 人均5+
2020年 34.3% [···]
2019年 33.8% 2.26 (393÷174)
2018年 37.6% [···]
2017年^ 43.7% 2.96 (488÷165)
2016年 50.6% 3.41 (651÷191)

^ 接龍後第1屆由小一至中六畢業生

Hkmama818 發表於 21-4-25 00:11
對對,我指SMCC,唔見5+

SMCC 整體5+參考PTA/家長分享

2019-2020中學文憑考試DSE放榜資訊
http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/index_id_423.html

2018-2019 中學文憑試 DSE 放榜資訊
http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/index_id_399.html

請按此詳閱有關資料

http://www.smccpta.org/filemanager/tc/content_3/DSE%202019.pdf

2018 #11
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3796154&pid=48185816

2016 - 2017 中學文憑試DSE放榜資訊
http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/index_id_382.html

請按此詳閱有關資料

http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/download/news/2016-17HKDSEresult.pdf

2015 - 16中學文憑試DSE放榜資訊
http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/index_id_377.html

請按此詳閱有關資料

http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/download/news/2015-16DseResultToParents.pdf

cafeva 發表於 21-4-24 23:55
可能仲有得跌

SMCC 成績希望穩定下來
接龍第4屆2020年整體5+/4+微升

希望SMCC成績可以企穩反彈。

Poyau 發表於 21-4-25 09:45
SMCC 成績希望穩定下來
接龍第4屆2020年整體5+/4+微升
現時衹反映接龍效應,仲未反映D叻女唔揀佢既影響

cafeva 發表於 21-4-25 10:01

有興趣點解有些龍校能保持水準、有些就不能

Hkmama818 發表於 21-4-25 10:27
有興趣點解有些龍校能保持水準、有些就不能

在津之中,全龍恐怕只有st Mary吧。其他我理解都係收番75%左右。

cafeva 發表於 21-4-25 10:01

始終是自行,選Mary要用了一個quota,位又少過人,所以越來越少叻女報。
直資就冇限制,四大女直+SPCC係叻女例報,再在本區報兩間1a自行兜底。
始終是一次過,要有一定安全指數先得。
相信自行提早3月公布會對Mary有正面影響。

whitepurin 發表於 21-4-25 10:38
在津之中,全龍恐怕只有st Mary吧。其他我理解都係收番75%左右。

津龍要保持成績,付出的代價恐怕也很高,例如小學可能要非一般的多功課、給二百分的力補底。津沒那麼彈性和多元化,雖然也有直私高材生插入去,但肯留低的機會可能不高。。

fatman69 發表於 21-4-25 12:00
始終是自行,選Mary要用了一個quota,位又少過人,所以越來越少叻女報。
直資就冇限制,四大女直+SPCC係叻 ...
個個人想法都不同!你見佢今年自行收生就估到咩境況

Hkmama818 發表於 21-4-25 12:12
津龍要保持成績,付出的代價恐怕也很高,例如小學可能要非一般的多功課、給二百分的力補底。津沒那麼彈性 ...

另一方面我覺得,其實名津嘅生源亦非想像中咁大差異。小學有50%自行分配,好多時都有不少有心有力校友爭入,另一半抽獎,好似九龍塘區,亦不乏極之關注小朋友學業嘅家長特登搬入去抽,餘下真係盲中中入家長又唔支援嘅,可能已跌咗去後面25%升中時已out咗

whitepurin 發表於 21-4-25 12:37
另一方面我覺得,其實名津嘅生源亦非想像中咁大差異。小學有50%自行分配,好多時都有不少有心有力校友爭入 ...

官津中學自行收生只佔30%

SMCC堅決保持無條件直升全龍津,仲要維持到全英中既資格,有幾多「B1龍校」有咁既Guts?

不少名龍校成日都嫌小學部學生唔夠叻,想少收幾個啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

仲有,SMCC係全港少數一間,自行收生學額係少於30% (得10%多少少)既學校(因為佢同兩間小學結龍令學額唔夠派位,所以EDB特別批准)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-25 13:12
仲有,SMCC係全港少數一間,自行收生學額係少於30% (得10%多少少)既學校(因為佢同兩間小學結龍令學額唔夠 ...

我係擔心SMCC一條龍會影響中學生質素

Hkmama818 發表於 21-4-25 12:12
津龍要保持成績,付出的代價恐怕也很高,例如小學可能要非一般的多功課、給二百分的力補底。津沒那麼彈性 ...

龍嘅保障係,有離心先放棄龍位~~~

whitepurin 發表於 21-4-25 12:37
另一方面我覺得,其實名津嘅生源亦非想像中咁大差異。小學有50%自行分配,好多時都有不少有心有力校友爭入 ...

先要知,舊生子女唔一定有表現,教友亦唔係代表實力~~~
‹ 上一主題|下一主題