用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ///////
樓主: littlecat123
go

///////  

littlecat123 發表於 21-4-24 00:45
最近積極準備緊 yle 試同考琴, 過程中感受良多, 想搵同路人 分享.我認自己係一個虎媽, 如果你係主張”愉快 ...

欣賞你。
一直都講學術不用超前,cert也沒有大作用。小朋友每分鐘也是學習,家長放幾多心機在小朋友身上,也會在小朋友能力反映出來。面試還有很多因素未能控制,也有些因素是家長怎努力都唔大幫助。每個小朋友總有強弱,獨特之處。
祝福你。

對我地來說,點樣準備都冇用...最後一輪唔出聲...唉
所以我覺得溝通能力很重要。

回覆 菩提子 的帖子

恭喜考到心儀學校ar!無任何外力 靠家庭教育 可見你都擺好多心機係小朋友到
我都準備 之後會減返d 外補 同唔再報考cert,
將時間去 享受多啲親子時間. , 我都唔想佢之後只記得 係度準備考cert 上堂
你可以分享點樣提升小朋友 自信心同溝通能力ar?

回覆 karenaleung 的帖子

係ar~~, 呢個考小過程亦加深對自己小朋友認識,更清楚佢強弱項, 再反思 應該俾個咩教育先適合佢亦令我諗遠啲 其實想佢將來成為一個點樣嘅人
其實都係性格主宰一切

剛完成小一遊戲,唔敢講致勝關鍵,純分享個人感受。同意學術能力跟私幼程度應可過關,cert / portfolio 只對部份學校作first in screening 有用,好多學校都唔收

重點我覺得係小朋友要主動、有反應又不失禮貌、講故事情景題要練好,日常對答有文有路

其實無人知學校想收邊類型小朋友,實在我對賽果都有點喜出望外,無神校offer但都有幾間不錯一線直龍,家長壓力真係好大,大家加油(emoji)(emoji)

littlecat123 發表於 21-4-28 01:46
回覆 菩提子 的帖子

恭喜考到心儀學校ar!無任何外力 靠家庭教育 可見你都擺好多心機係小朋友到

坦白講,自信和溝通能力這方面 我睇好多考到神校的,都系天生的 性格所造。不是一時半刻到提升到。若要 有少許幫助,就是 由小起 與孩子的 溝通,多講,多分享,自然會令個小朋友表達好。

回覆 mastermama 的帖子

真心花多左好多時間係小朋友到,  小朋友成長得一次 都係值得嘅主動都好睇性格, 都係盡力教 隨緣

我最記得有次面試老師問平時爸爸媽媽帶你去邊度玩
十一月我地去了兩次迪迪尼,囝答無呀,都係行下商場買早餐果啲啦!!

回覆 菩提子 的帖子

神校只係 all rounded d, 音樂/體育/成績出眾, 但好多都係家長背後發功,  老師亦未必可以照顧到全部學生需要

我覺得好係 d學生背景(多有錢有勢力) 同 alumni network 好, 識人嘅話 將來對career 有d 幫助
如果跟大路 target local universities , 實在唔需要 入神校, 最終入大學只係睇dse 成績,好多其他學校都做到一樣效果

回覆 hkcsty 的帖子

我覺得我個女會怕羞 唔答 或者講 打機  睇youtube肯開聲我覺得已經好叻!

回覆 littlecat123 的帖子

小朋友不知道點答才對收生有利,所以隨心便答
家長只能事後調教,但機會就此流走 (淚)

littlecat123 發表於 21-4-29 14:24
回覆 菩提子 的帖子

神校只係 all rounded d, 音樂/體育/成績出眾, 但其實 係一方面有卓越成績, 就係另外 ...

那你有沒有target入什麼學校? 見你很用心計劃,準備考小一,若然想入讀普通local學校,其實不用咁緊張,普普通通的小朋友都可考到了,除非想考神校或1線直私才裝備好。不然小朋友咁辛苦會也用不上場,浪費了。

littlecat123 發表於 21-4-29 14:24
回覆 菩提子 的帖子

神校只係 all rounded d, 音樂/體育/成績出眾, 但其實 係一方面有卓越成績, 就係另外 ...

如果只以終點計(入U),你的論點成立。

但如果以視野/氣場/presentable/peer influence等計,還是有所分別

回覆 菩提子 的帖子

我target 佢入一間以英文為主geh 小學, 將來升中可以去b1a-b1b 容易d入大學, 認為英文根基 好重要, 要從小培養, 如果間學校重視 閱讀 更理想

會報 IB( 將來走 non-jupas /overseas) /一線直私
亦會報二線為面試warm up
如果無心儀offer 就去津小, 英文再多啲外補 追返程度, 集中成績 target考好呈分試 望中學上到band 1
至於插班未必會考慮 始終小一 要考級頭幾名 可能需要我背後陪讀
但我會想花時間 去學早啲放手 俾佢自己跟返學業 而非 我”陪” 佢溫書而谷個好成績

回覆 hkcsty 的帖子

係arr, 只當係學習機會

回覆 Jean1769 的帖子

係ar~~ 你小朋友幾大ar?

Jean1769 發表於 21-4-29 18:28
如果只以終點計(入U),你的論點成立。

但如果以視野/氣場/presentable/peer influence等計,還是有所分別 ...
認同,特別係peer influence. 我仔而家間幼稚園係二文三語比較多所謂的名人讀,我發覺小朋友英文有進步唔係原全因為老師,而係當中很多同學屋企人都會講英文,而且係純正個種,所以當佢k2開始多咗同學之間交流,佢自然pick up 咗一d比較口語化的英文有時係屋企會講.
當然同時間,,當我們家庭太廣東話,k1老師係有話過小朋友英文似乎落後,家長麻煩搞下,壓力便是由此以來吧!

回覆 菩提子 的帖子

神校裡有很多同學有兩樣/三樣同樣出色,當然也有得一樣好。還有,同學仔學習能力高,學習氣氛好,課堂順暢,絕大部份(唔敢講100%,未有統計)也喜愛閱讀,閱讀氣氛濃厚。DSE/IB成績,也是很理想。
所以target local universities , 也可選讀神校啊。

littlecat123 發表於 21-4-24 00:45
最近積極準備緊 yle 試同考琴, 過程中感受良多, 想搵同路人 分享.我認自己係一個虎媽, 如果你係主張”愉快 ...

真心請教一下:

請問朗讀繪本,是用書面語讀一次,還是要他跟著讀,會不會讀完一頁,又用口語講解一次?

因為一本繪本可能2O版,要讀又解再跟讀,可能他覺得太耐而分心。

至於,英文是讀一段故事便當完成,還是把生字再用廣東話解釋一次?

希望勿介意,因我在這方面未諗通點教,謝謝。

littlecat123 發表於 21-4-25 10:21
回覆 譚何蓉頣 的帖子

你 K1已經開始準備 可以安排更好! 我上年個女K1 係zoom 上堂 同停課 用左唔少時間適 ...

閱讀係重要,見有家長話小朋友鍾意拎書睇,有閱讀興趣,小朋友只係睇緊圖畫,家長又唔會伴讀俾本書佢睇就算...上興趣班,唔知小朋友學左啲乜...
無論虎唔虎,至少要知道小朋友學習既進度吧,所以你有跟係好事