用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ///////
go

///////  

最近積極準備緊 yle 試同考琴, 過程中感受良多, 想搵同路人 分享.我認自己係一個虎媽, 如果你係主張”愉快” 學習即非催谷型 呢個post 應該唔岩你

只想為小朋友增取最好, 試過唔得叫曾經嘗試過

我係準備過程中 體會到 考cert 比賽 其實對考小除portfolio多樣野寫外無咩實際幫助, 但過程見到小朋友不斷進步 為個試練習操卷串字 磨練心智, 為一個目標付出努力,

身邊朋友大多以happy 準備為主, 上下興趣班學下phonics 普通話。
但好多考過小一就知, 其實學對學術有一定要求, 上年疫情好多學校無左group in第一輪已經考純學術.

我有朋友考完小一comment話係哀中文認字唔夠多, 講故仔無咁動聽無人地咁有條理對答,
就越覺得機會係俾有準備geh人

準備

考cert: 1a)starter  1b) G2 piano

比賽: 2a) 鋼琴

2b) 朗誦

2c) 畫畫

學術/ 閱讀: 自己跟返

中英讀完會問問題或叫佢試下retell story

除自己朗讀, 每晚訓前會再伴讀2-5本
繪本書

數學:每日一份練習 (20以內加減/時鐘/錢幣)

表達能力: 平日積極參與學校voluntary presentation hw, 練朗誦增加自信/咬字, 得閒同傾計睇書
會俾機會佢講自己有咩諗法

一星期五日, 學術(連學校功課) 每日大概1hr 睇書45min 練琴30 min/考琴or比賽 45min -1.5hr

我係要返工(近屋企), 部分功課姐姐跟 放工後自己跟其他.

weekend 多數係家庭日
出街玩或者係屋企親子活動

有上面試班
主要了解考小模式
同小朋友有咩不足, 但如果上完堂無自己跟進
我諗效果未必好

1 同 2b) 最花時間準備

1a) starter 我覺得
張cert唔係重點
重要係準備過程
學下答題技巧
串下生字
對考小學
聆聽指令可能有少少幫助. 快geh其實3個月可以密習式凖備到. 一般半年到9個月準備都充足

1b) 琴要有進步真係要持續練琴,
陪練會有效d .不過考琴對考小學無咩用, 如走音樂路
一般要考小一時有五級(琴老師話識人係小提琴五級考入神校, 2歲開始學
家長每日陪練加上小朋友鐘意
先fast track到, 神童未必話無但99%係後天努力)

2b) 朗誦純想佢練膽,不過疫情比賽變拍片
少左臨場發揮,但都練到
講野有多少少自信. 無target拎奬
但過程見到慢慢有進步我同小朋友都有成功感

其他只係上堂就可以準備到無extra 係屋企practice

以上只係為第一輪學術同拍面試片準備, 考完cert 後會轉移更多時間係 第二輪 面試 應付常識同對答

如家庭生活 待人接物 禮儀。其實呢啲好講家長平時身教 同有無用心擺時間同小朋友有優質親子時間。 老土d講句, 人去海x公園 你又去, 你係去打卡影相 只注重玩機動遊戲 定係會 花時間同小朋友聲音導航講解保育, “增加” 唔同動物認識 ? 呢部分係小一遊戲最重要一環, 學校想搵個肯擺心機 去小朋友成長geh 家庭, 但無奈 要先過到學術果關 先有呢個機會....如果家長本身已經從小已係 有好身教 咁其實又如d 校長話唔需要點準備面試

準備過程係無論精神同心都好累  唯一欣慰係見到小朋友不停進步同成長, 將來諗返希望係一個好geh 回憶

仲有超過大半年時間, 唔知大家又準備成點呢?

剛玩完這個遊戲
只能夠講
無準備都好大機會失敗
但有準備都唔等於會成功

幾千人考百幾個位,來來去去都係果班人
父母有努力過,結果係點都無悔

睇完你個post突然好感觸,我都好明白家長都係為小朋友好,係香港考間學校要學術叻,又要主動,一個幾歲小朋友要經歷咁多,咁努力,我諗返起呢一年幫仔仔報學校,拍片,已經覺得佢好叻仔,最後希望你入到心儀學校

回覆樓主:

難得你無私分享

我覺得有閲讀習慣加phonics ,基本上starter係唔洗點串字。

每日練45分鐘至1.5小時練琴已經唔可以講話係興趣。如果你自己識琴咁陪練,都要花咁多時間去考grade 2,我覺得不如多花心思準備面試。

以前我都好緊張,宜家我都稍微明白。有d野盡哂力未必得,尤其宜家好多小朋友好優秀。我有朋友表面上都好happy, 但我發現佢咩secrete group都入哂,根本個底係好緊張,不過未必會好似你咁誠實。

加油,欣賞你的分享。我都係k2家長。希望你今年考到心儀小學!

回覆 littlecat123 的帖子

呢位媽媽絕對係無私分享,我覺得對今年K2嘅同路人都有啟發,希望你入到心儀學校

回覆 Babyfungmama 的帖子

我諗我一年後睇返呢個post 都會好感動 考唔考到 /入邊間 已經唔係重點
共勉之~~

回覆 chujojo 的帖子

非常認同 有phonics 底會幫到手 串字。我都覺得練琴時間 有d 長, 但琴老師唔想佢只彈考試歌 所以有keep住教 其他歌仔。如果唔係為才藝表演/cert 一定唔考琴。好期待考完試 只彈歌仔 唔洗練咁奈琴 去睇返多啲書

回覆 chujojo 的帖子

我身邊都有呢啲朋友..又係話成日happy learning, 但又有好多外補 又報好多比賽(好似唔需要練習就拎獎?) 可能佢個仔真係好enjoy 好有精力 ...

我前排個人都好緊張, 覺得個女考唔到學校 一定係我嘅責任
而家慢慢睇化左, 準備左 未必考到, 但點都好過唔準備
最後結果點 叫對我對個女有個交代 我地曾經努力過

加油呀!都希望你考到心儀小學!

過來人分享;不要想太多太複雜;我仔已小一;讀名幼;有讀面試班無外補學術;零cert 兩個豬肉畫畫獎已而;有心儀offer的。我當時無串字,計數也未能做到快穩準;不過,理解力、表達力、及閱讀習慣是穩固而理想的。

當然,如若心儀神校,安排可能會加重少少力度。但記住「謀事在人、成事在天」;不要把考小這關放到太大。眼見身邊不少同學朋友仔最後也未必一定如願。盡力、無悔便是了。

祝福你。(emoji)(emoji)

補充一點;教導小朋友在任何時候也必須專心聆聽指令;能夠聽從老師三至五個指令後一次過做好;其實是重要的。

你做老師,也會想自己班學生聽教聽話又乖又叻,對嗎?除了學術,很多軟實力也是重要的。

lambeanmama 發表於 21-4-24 11:02
補充一點;教導小朋友在任何時候也必須專心聆聽指令;能夠聽從老師三至五個指令後一次過做好;其實是重要的 ...

清楚準確聆聽指令真係好重要。好多時有媽媽話邊個唔sharp醒,但入到咩咩咩。但好多時依d小朋友夠細心,同定到下來聽清楚指示,已經係成功一半。

回覆 littlecat123 的帖子

很欣賞你。。坦白,直接,目標為本。。我地今年剛經歷完考小,明白機會係留給有準備的人。小朋友有好嘅考小表現唔會係一朝一夕嘅事,最後結果係點,盡左力至少無悔。。但我不鼓勵過份催谷,一切都會睇番自己小朋友可接受程度去調節。。加油!

回覆 lambeanmama 的帖子

聆聽好講小朋友專心 程度, 好認同呢個skills 好重要。 好多謝你呢個提點~~

除了基本學術,考小一遊戲其實應該叫「開口講野遊戲」,有樣野講完再講:談吐有禮,對答如流。即使滿腹經綸,但唔肯有自信詳盡地咁答問題,過到first in都過唔到second in, 過到second in都去唔到third in。

多謝樓主分享我家幼女現正K1,我們都好想聽K2 家長們如何預備,希望有機會考上比附屬更好的小學,大家一起加油

今年9月準備讀K1
K1已經塵埃落定,我就開始準備考小

謝謝樓主無私的分享
特別講海x公園嗰一段,啟發很大
每次外出,都係小朋友學習的機會
現在我做緊,將來都一直努力

就算最後考小失敗
小朋友都會獲益良多

大家加油

我都係今年考完小一,你既準備好充足 好欣賞你咁坦白 目標為本。

今年考小明顯著重中文多左 無圖片認字都算深 英文眼見多間都算basic.

Cert 對考直私真係唔重要
考到最後幾間 最大得著係 要夠主動同埋識對答 佢問一句要答多過一句

通常去到final 呢個係致勝關鍵
做到多反應真係可以關關難過關關過

祝你成功(emoji)(emoji)

回覆 Kenji0105 的帖子

尤其呢年疫情少左好多機會同其他人接觸, 小朋友能夠做到 問一句答三句已經好叻!我個女 係呢個環境下比較怕生, 黎緊疫情緩和d 會準備多啲 同陌生人接觸機會  增加自信心

回覆 譚何蓉頣 的帖子

你 K1已經開始準備 可以安排更好! 我上年個女K1 係zoom 上堂 同停課 用左唔少時間適應

當時停課大半年 我只係一味 幫小朋友 報英文 phonics /普通話 拼音(學校K2/K3 會普教中) 私補,  但我完全無任何課後follow up, 後來發現 雖然教左好多野 但小朋友原來未吸收曬, 先知道原來所謂外補 都係要家長自己 課後跟進學習內容小朋友先會進步得快。跟住用左幾個星期 溫返曬phonics d 發音同簡單blending, 每日以遊戲 形式同小朋友玩字卡, 玩到我由唔識phonics 變咗個小老師 haha....

之後 發現佢睇英文書認字好有難度,, 於是轉去玩sight word card, 學左百幾隻常用字, 再用認字書

中文我亦用類似方法, 先認字再到橋梁書, 而家已經可以睇簡單中文書

其實本身我由佢n 班開始已經日日 睇書, 但全部係繪本而佢亦 focus多係圖畫, 如果每日睇幾個鐘繪本 我覺得亦可達到認識vocab 效果

以上係我對外補同睇書見解, 希望幫到你K1準備!

加油!

回覆 wannabefa 的帖子

日常生活常識一定要 經常教! 我都係上左面試班 先知原來好多我以為係 必然geh 野 , 係要開聲同小朋友不停重複講...好似 搭的士, 我平時就會話 我哋去搭的士去xxx, 原來可以再講 的士係咩色, 咩地方的士係唔同色, 淨交通工具一項有排講,...小朋友專注力有限, 平時出街 見咩講咩有效過你坐係度同佢上一個鐘堂... 例如想佢知電車係點, 最好親身帶佢去搭, 過程再講電車只係港島行, 落車先俾錢(同巴士唔同), 俾幾多錢etc
好多時我就咁帶小朋友撘交通工具, 但就無為意加”description”, 導致佢認知弱(其實只差個聲音導航jar...)

加油! K1有多一年時間準備認知常識~~