用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2考小準備
樓主: littlecat123
go

K2考小準備  

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 2pigmama 的帖子

朗讀我會叫佢自己 讀一次, 如果有唔識geh字 叫佢寫係post-it 再貼係本書果頁到 (佢學校咁教可以加深印象), 佢讀曬本書 我再教佢讀d 唔識geh 字。一邊睇一路傾下個內容, 有時佢好鐘意本書會好主動同我分享第二日叫佢再讀多次本書。

正常一本 岩程度geh 書應該只有幾隻字唔識, 太多字唔識 代表 本書 唔岩程度佢自己讀, 建議換低個level, 當然你都可以照讀俾佢聽 (當繪本用)

如果小朋友讀二十頁你怕又解釋生字又讀太耐, 可以 換本淺d 少d頁數 或者分開幾次讀
我地係想培養 睇書興趣而唔係迫佢讀書, 所以如果佢想聽你講解就講俾佢聽 係好事。

最忌係就咁讀完d字就算 , 因為就算佢讀到全部字 去到好高level但comprehend 唔到個context 都係無意思的

回覆 karenaleung 的帖子

睇下佢考到邊間 再算隨緣

回覆 skytobb 的帖子

佢地大個d 想跟都無得跟

我亦無諗住 呈分試/dse 跟佢哋

上小學我就要學早早放手 交返個責任俾佢地la~~

我細個 媽咪邊得閒跟我功課, 小一就無理我la

結果 就迫到我 好早學識 跟返自己學業

自動波 做功課 溫書

littlecat123 發表於 21-5-4 15:51
回覆 karenaleung 的帖子

睇下佢考到邊間 再算隨緣

你咁操法,神校唔收可以話係無天理

回覆 Jean1769 的帖子

我都想, 但準備左未必得
佢始終細b, 已輸在起跑線同埋 表達能力有待改善
神校 唔只睇成績 仲好睇性格 同自信心

littlecat123 發表於 21-5-4 19:45
回覆 Jean1769 的帖子

我都想, 但準備左未必得

唔好太擔心 中細b去到考小個差距已收窄好多 最緊要媽媽比信心佢 加油呀

ps我都係中細b 玩完小一

littlecat123 發表於 21-5-4 15:48
回覆 2pigmama 的帖子

朗讀我會叫佢自己 讀一次, 如果有唔識geh字 叫佢寫係post-it 再貼係本書果頁到 (佢 ...

感謝你的分享,大家一起努力。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊