用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ///////
樓主: littlecat123
go

///////  

回覆 2pigmama 的帖子

朗讀我會叫佢自己 讀一次, 如果有唔識geh字 叫佢寫係post-it 再貼係本書果頁到 (佢學校咁教可以加深印象), 佢讀曬本書 我再教佢讀d 唔識geh 字。一邊睇一路傾下個內容, 有時佢好鐘意本書會好主動同我分享第二日叫佢再讀多次本書。

正常一本 岩程度geh 書應該只有幾隻字唔識, 太多字唔識 代表 本書 唔岩程度佢自己讀, 建議換低個level, 當然你都可以照讀俾佢聽 (當繪本用)

如果小朋友讀二十頁你怕又解釋生字又讀太耐, 可以 換本淺d 少d頁數 或者分開幾次讀
我地係想培養 睇書興趣而唔係迫佢讀書, 所以如果佢想聽你講解就講俾佢聽 係好事。

最忌係就咁讀完d字就算 , 因為就算佢讀到全部字 去到好高level但comprehend 唔到個context 都係無意思的

回覆 karenaleung 的帖子

睇下佢考到邊間 再算隨緣

回覆 skytobb 的帖子

佢地大個d 想跟都無得跟

我亦無諗住 呈分試/dse 跟佢哋

上小學我就要學早早放手 交返個責任俾佢地la~~

我細個 媽咪邊得閒跟我功課, 小一就無理我la

結果 就迫到我 好早學識 跟返自己學業

自動波 做功課 溫書

littlecat123 發表於 21-5-4 15:51

你咁操法,神校唔收可以話係無天理

回覆 Jean1769 的帖子

我都想, 但準備左未必得

littlecat123 發表於 21-5-4 19:45
回覆 Jean1769 的帖子

我都想, 但準備左未必得

唔好太擔心 中細b去到考小個差距已收窄好多 最緊要媽媽比信心佢 加油呀

ps我都係中細b 玩完小一

littlecat123 發表於 21-5-4 15:48
回覆 2pigmama 的帖子

朗讀我會叫佢自己 讀一次, 如果有唔識geh字 叫佢寫係post-it 再貼係本書果頁到 (佢 ...

感謝你的分享,大家一起努力。

回覆 littlecat123 的帖子

黎緊呢幾個月我就準備玩呢個考小遊戲好明白你上年的感受
有時準備到自己都好迷惘
唔想只有學術沒有生活
見到你個post 都係一種安慰

一個小朋友緊係想玩緊係想爸爸媽媽陪
點可能咩都自動自覺去做
依家都自盡做

希望可以親子時光又可以豐富下學識

littlecat123 發表於 21-5-4 15:51

好想知道樓主最後考小點呀?有無咩賽後檢討可以同大家分享吓?

fairycatcher 發表於 22-3-21 08:09

樓主最終有Dgjs無考spcc

Dicball 發表於 22-3-21 06:02
回覆 littlecat123 的帖子

黎緊呢幾個月我就準備玩呢個考小遊戲好明白你上年的感受
仲有大半年, 加油呀, 希望今年唔洗再拍片啦希望你同小朋友係準備過程中 可以搵到一個平衡, 無忘初心
祝你考入心儀學校!

fairycatcher 發表於 22-3-21 08:09
因為早有offer, 所以後來只係去左5/6間, 最後有 佐敦女校/IB skl offer, 無諗過原來 付出左真係有回報遲啲 得閒再出post同大家分享下 自身經驗

littlecat123 發表於 22-3-22 15:58
因為早有offer, 所以後來只係去左5/6間, 最後有 佐敦女校/IB skl offer, 無諗過原來 付出左真係有回報遲啲  ...

恭喜晒你先, 囡囡真係好優秀!
我自己小朋友同你囡一樣今年都考完小學,但係仍然期待聽到你嘅分享,因為我仲有個細嘅出年考 :)

littlecat123 發表於 22-3-22 15:58
因為早有offer, 所以後來只係去左5/6間, 最後有 佐敦女校/IB skl offer, 無諗過原來 付出左真係有回報遲啲  ...

現在好少有呢啲分享心得post了!感謝分享

期待你分享 (emoji)
我仔出年考小,感覺好大壓力

咁請問你最後會揀邊間?

今年拍片機會好大,疫情現在咁樣,大家準備定好d,我3月就交了兩間second in 的片,最後了,現在等結果

蘇飛飛 發表於 22-4-1 08:05
今年拍片機會好大,疫情現在咁樣,大家準備定好d,我3月就交了兩間second in 的片,最後了,現在等結果
...
恭喜你終於到尾聲!!!!上年拍片真係拍到懷疑人生
學校功課/比賽/考小
而家小朋友已經非常習慣 面對鏡頭
我亦學識左基本video 剪接
算係一個takeaway

唔知下半年會唔會唔洗再拍片?

littlecat123 發表於 22-4-1 10:43
恭喜你終於到尾聲!!!!上年拍片真係拍到懷疑人生
學校功課/比賽/考小
而家小朋友已經非常習慣 面對鏡頭
多謝你嘅分享,就算我自己小朋友上年考完小學,睇完你嘅分享真係獲益良多。
我估今年考嘅小朋友,大多數都係要拍片同埋zoom