用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ///////
樓主: littlecat123
go

///////   [複製鏈接]

回覆 kc33 的帖子

好認同arr! 你可以分享點樣鼓勵小朋友唔怕老師問問題 講多啲野ar?能去到final in 已經好叻!!

今年剛經歷過升小遊戲,尤其今年疫情關係有新玩法,覺得除左中英數等預備外,親子關係都好重要,例如拍片都玩殘唔少人!
我都好認同其他媽媽講,盡力過就無悔,我地都係幸運地有好offer!但最重要要同小朋友有個並肩作戰既心同好好鼓勵佢,一關過完又一關,之後就hope for the best!加油(emoji)(emoji)

littlecat123 發表於 21-4-25 10:21
回覆 譚何蓉頣 的帖子

你 K1已經開始準備 可以安排更好! 我上年個女K1 係zoom 上堂 同停課 用左唔少時間適 ...

好感謝前輩教路,大家加油

回覆 littlecat123 的帖子

我覺得TRAINING方面你已經掌握大部份重點.  
音樂我都聽過6歲考到5級, 入神校 (不過個小朋友學術同表達能力都唔錯).
我自己當年就盡了最大努力自己TRAIN 個小朋友, 有上面試班, 都有龍校私直OFFER (不是神校). 小朋友係中B (其實入了小一後才發現7月出世差不多係全班最細)... 好多同學都係超大B, 又係九龍塘名幼.....

加油!

回覆樓主:

考小學真係平常心

宜家叻的小朋友真係太多
學術好的小朋友更加係多! 因為大家都好用心去栽培小朋友,而好多家長亦好早去預備。

我女中細B, 英文睇到chapter book, 中文可以睇到簡單橋梁書。 但原來身邊好多小朋友一樣得。 我算好彩,從來唔洗用字卡,真係多睇多讀陪養到小朋友語文能力。 音樂亦都今年年頭考左grade 2, 但身邊一樣好多小朋友係考左,亦唔止學一樣。

軟實力亦係 ,眼見好多小朋友玩得開心,一上堂即刻入哂狀態。外加對答流利, 主動,反應快。

我自己對面試結果唔敢諗d咩,兩年前我會覺得自己小朋友好叻,但原來叻的小朋友同用心的家長係好多。

所以平常心面對。神校我自知無緣, 叫做參與過,小一並不是小朋友的全部。加油!

回覆 Chicmama 的帖子

恭喜你arr~~ 而家可以同小朋友慶祝 輕鬆下, 把握升小前 最後”少學業壓力” 時間玩盡佢~~

回覆 rickdom6 的帖子

你小朋友適應成點呀? 年齡差距 geh 影響應該會慢慢fade out, 我讀大學見有好幾個都係超細b (12月非大b) 讀書好叻 出到黎工作都係fast track 有能力

回覆 chujojo 的帖子

你小朋友好叻arr, 睇得出你亦係花好多心思哉培 , 我覺得而家已經睇chapter books 可以眼光高d target 神校。據聞dgjs 新校長喜愛 乖巧女仔, 如果表達能力 好 應該有chance! 祝你考到心儀學校~~

littlecat123 發表於 21-4-25 17:58

你小朋友好叻arr, 睇得出你亦係花好多心思哉培 , 我覺得而家已經睇chapter books 可 ...

新校長應該係鍾意多咀自信女仔多點。

littlecat123 發表於 21-4-25 17:58

你小朋友好叻arr, 睇得出你亦係花好多心思哉培 , 我覺得而家已經睇chapter books 可 ...

太多家長將個target 放响神校到。好似考唔到神校,小朋友就唔係最叻,或者唔夠叻。其實小一面試,唔可以完全反映小朋友能力。我覺得目標應該係找一間適合小朋友同家庭的學校。 當然有神校offer係好,但唔係唯有。 我覺得小一面試唔會考到咁深,所以就算睇到chapter book都無用武之地,真係純為興趣。

littlecat123 發表於 21-4-25 10:33
回覆 kc33 的帖子

好認同arr! 你可以分享點樣鼓勵小朋友唔怕老師問問題 講多啲野ar?能去到final in 已經好 ...

我係出親街都見乜講乜 勁主動同所有人打招呼(巴士司機/ 清潔姐姐/侍應一個都唔放過),佢慣左媽媽係咁 佢自己都係咁。之後我晚晚同佢講故仔 個故仔係今日發生過既事 但有個虛擬既人物,講兩三星期比佢試吓講 中間可以反問佢 呢個等如學校show and tell. 可以練到幾樣野 : 連續詞/ 完整句子/ 故事表達,你再加問題 佢答下,就可以令佢更多野講,因為呢個係佢發生過既事 佢會表達得好有自信

littlecat123 發表於 21-4-25 17:37
回覆 Chicmama 的帖子

恭喜你arr~~ 而家可以同小朋友慶祝 輕鬆下, 把握升小前 最後”少學業壓力” 時間玩 ...

都係呀,收到心儀offer之後覺得阿仔超額完成,想佢好好享受最後半年幼稚園生活大人都終於可以將堆物資轉送他人,爽哂!

同為現K2家長, 樓主所做的, 我亦有做, 甚至更多, 但靜低落來想, 小一只係人生一個中途站, 迫得孩子太緊未必係好事, 盡力便可, 加油

多謝你的分享, 小女都一樣今年K2, 一樣準備緊升小, 之前停課期間都有同佢做下練習, 宜家有得返學, 放慢了腳步, 同時都諗一諗邊D學校適合佢
睇完你的分享, 似乎又要加把勁了

回覆 kc33 的帖子

你呢個方法 好好ar! 活學活用, 多謝分享~~ 真係要向你多多學習~ 我同先生 本身性格都比較內斂 平時對陌生人最多say 個hi 微笑 ,
所以小朋友 對陌生人 唔多講野亦係家庭教育所致, 深深體會到 身教 重要, 亦指我地幾有決心改變自己陋習去俾個最好環境佢。

回覆 pwhr 的帖子

好同意呀!如果小朋友唔受谷再谷都係無意思, 我諗我無能力同佢溫到入大學小一只是開始, 之後tsa/呈分試/升中面試/選科/dse/升大學/搵工/結婚/生仔/又一循環, 唔放手真係可以憂多幾十年 甚至到老 haha
我好想做到可以盡早放手 俾佢適應 自己承擔學學生呢個責任
我都係一路做一路學緊 點樣為之最合適個女

你係準備過程有無咩其他心得 一齊交流下?

回覆 KWLW 的帖子

你準備報幾多間學校ar?我初時淨係諗住報6-7間 我覺得合適佢geh 學校, 後來同朋友講起就轉返大包圍 (18間)
一來最報早幾間可以有熱身機會, 二來 可能從面試過程中 再了解到有一d之前認為唔合適小朋友geh學校其實有可能合適, 或者係間學校反而覺得佢合適 但唔報唔會知
最後, 報左之後可以唔去in

係arr~~ 同意 入唔到神校唔洗 世界末日, 有好多其他options , 一間合適geh學校好重要, 話曬要讀六年 (除非諗住再戰插班 轉校)我都諗如果個女 無合適offer 去讀返津校 亦可。

chapter books 自然係為咗興趣
小一面試 未必有用
但認為閱讀長遠黎講 可以奠下良好語文能力基礎

回覆 littlecat123 的帖子

我同你相反, 本身諗住全港九都試下揀左13~14間, 但諗返轉頭, 覺得讀書好講"天資", 本身自己唔係好讀得書的人, 當然會希望子女青出於藍, 但亦唔想做虎爸虎媽去谷小朋友

所以減完大約集中6~7間, 如果真係與學校無緣, 就唯有讀津校啦~

回覆 KWLW 的帖子

你嘅諗法好啱,對仔女嘅期望亦非常合理,天資好重要,但係作為上年考小一的媽媽,我話比你知6~7間真係報得太少,因為我真係只報六間真私,太少了,其實報多D為咗津校叩門都係好嘅,無惡意,你可以參考下意見
‹ 上一主題|下一主題