用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 NT7 聖心、沙官、林漢光、鄭榮之點排?
樓主: BB666
go

NT7 聖心、沙官、林漢光、鄭榮之點排? [複製鏈接]

ren 發表於 21-4-26 08:55
去年p6我都好糾結,班主任叫選d b1a校啦,再來就以入u率高低定先後。。。但同我參觀學校後的感覺相背。。。 ...

1,2點

另外第一點"被"揀的選修科,不但讀3年仲要考DSE,可其痛苦,仲想考得好,難上難。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 12:49
我大仔就係當年衰中文而錯失入大學機會嘅一個, 須然最終行多咗路,但經 non jupas 入番大學之後成績唔弱 ...

記得你兩個孩子都是數理型,舊年勁想問你大仔讀邊間中學,不過真的怕太唐突,所以冇問。
黎緊都會睇實你選科選校,備戰大學的分享,感謝你的無私分享。

nicolemummy 發表於 21-4-26 13:13
10個學生有4個衰中文入唔到大學學位

見到孩子中文冇天分到一個點,
我真係好驚佢dse 彈個中文u12俾我

ren 發表於 21-4-26 13:29

條條大路通羅馬,最緊要孩子肯讀唔放棄,總會有出路。
加油

nicolemummy 發表於 21-4-26 13:13
10個學生有4個衰中文入唔到大學學位

日校考生因英文未達標不能入U較多
中3+而英無3+ 9.6%(4098/42500人)
英3+而中無3+ 7.0%(2976/42500人)

考評局 2020年文憑試放榜 (p.3)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE20_Press_Release_Chi.pdf

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 13:20
所以我經常強調升中選校一定要揀合適嘅,千其唔好只睇 DSE 成績同追名氣,就算1A校都一樣有人入唔到大學, ...

非常同意妳的觀點。

1C學生去1A學校,一定比1C學生去1C學校慘機會大好多。朋友間都充滿著案例,最痛心係影響一輩子。

忠言逆耳。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-26 14:53

ren 發表於 21-4-26 13:29

要多祈禱....孩子生性發奮。

Poyau 發表於 21-4-26 14:09
日校考生因英文未達標不能入U較多
中3+而英無3+ 9.6%(4098/42500人)
英3+而中無3+ 7.0%(2976/42500人)

這可能是英中和中中的差異。英中有1/3,中中有2/3。咁睇既話,中文都係比較慘烈些。

nicolemummy 發表於 21-4-26 12:58
舊年亞大考DSE,我特登睇下YYLam最後留言。2或以下係40%!!

5**,1%,495人

考評局報告各級%部份有别於新聞稿
報告中有各級人數 不用以%推算

中文 2019年 全體考生
5** 1%,495人 | 1.1% 526人
5* 3%,1486人 | 3.0% 1487人
5 6.1%,3021人 | 6.2% 3079人
4 19.5%,9658人 | 19.5% 9635人
3 26.7%,13225人 | 26.7% 13243人
2 29.9%,14810人 | 29.7% 14733人
1 10.4%,5151人 | 10.4% 5164人
u 3.4%,1684人 | 3.4% 1663人
----------------------------------------------------------
總數 100% 49530人 | 100% 49530人
無3+ 43.7% 21645人 | 43.5% 21560人

2020年香港中學文憑考試考生在各科的成績分析
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat20_5.pdf

nicolemummy 發表於 21-4-26 14:50
這可能是英中和中中的差異。英中有1/3,中中有2/3。咁睇既話,中文都係比較慘烈些。
...

明白

nicolemummy 發表於 21-4-26 14:47
要多祈禱....孩子生性發奮。

未有宗教信仰,不過感恩孩子同學校幾“夾”,漸見生性。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-26 21:31

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-25 00:47
升中選校最重要係㨂間合適,DSE 成績只能作参考(每年均會有上落),選校時必須考慮清楚小朋友性格同能力, ...

感谢分享。
我孩子是band1生,想多了解以上幾間中學是排第二至五志願。
(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

層主,想請教沙田區有無比較關愛學校?囡囡算係B1B成績

Anfiodan 發表於 21-4-26 19:35

沙培,沙崇,沙循,郭德勝都係比較關愛嘅學校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-26 19:58
沙培,沙崇,沙循,郭德勝都係比較關愛嘅學校

大多用家也說以上四間較關愛(emoji)(emoji)(emoji)

Anfiodan 發表於 21-4-26 19:35

沙循同郭德勝係出名關愛學校,學校唔太谷活動亦多。

循屬基督教,學校推行生命教育,以生命影響生命,老師關愛,學生歸屬感強,中一會有祝福禮,中六更有成人禮,校長老師會模仿耶穌為門徒洗腳幫同學行洗腳禮,鼓勵同學學習主耶穌精神,能謙卑服侍的人生態度,成績大约1B。

郭屬天主教,學校重學生品格及靈性培養,有很多活動,老師好照顧學生,成績大约1C。
下面條 Link 網友 nicolemummy 在 #18.19.20有較多此校資訊分享.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854002&extra=page%3D3

親戚讀沙培形容老師極好,所以同學都喜歡學校

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:27

循屬基督教,學校推行生命教育,以生命影響生命,老 ...

洋蔥頭媽咪,

感謝妳的推薦。講到關愛,我不得不說,這星期DSE 所有考生返自己學校 考主科,學校 郭得勝 準備了他們一些在校生活片段和師弟妹對他們的鼓勵說話。看得出花了不少心思製作。我看見了也感動不已啊;

https://www.facebook.com/196670540377006/posts/4241211202589566/

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-28 07:43

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:27

循屬基督教,學校推行生命教育,以生命影響生命,老 ...
多謝分享,我自己都係想為佢選擇適合佢既學校,而唔係一味追求成績結果,我見有家長提及選修科,同M1M2, 其實係咪指每一間學校去到高中課程會稍有不同?
唔好意思,好多問題,因為唔好理解選科問題

Anfiodan 發表於 21-4-28 13:30
多謝分享,我自己都係想為佢選擇適合佢既學校,而唔係一味追求成績結果,我見有家長提及選修科,同M1M2, 其 ...

係,高中選修科間間學校都會有啲分別,有啲行套餐有啲自由選擇,不過說到底都係以成績作優先選擇。循同郭都強數理,有 M1及 M2,循在中一级更加入了 stem 課程,全部中一生都要上。
‹ 上一主題|下一主題