用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 NT7 聖心、沙官、林漢光、鄭榮之點排?
go

NT7 聖心、沙官、林漢光、鄭榮之點排? [複製鏈接]

大家討論下,個人資料搜集後,
暫時排位如下:

沙官,林漢光、聖心、鄭榮之……

大家可分享意見
   8    0    0    0

BB666 發表於 21-4-24 00:27
暫時排位如下:

鄭榮之整體成績應較胡忠/馬崇佳
IHMC畢業生升學位%不及胡忠/馬崇

文憑試
2020年 鄭榮之 | 胡忠 | 馬崇
考生 102人 | 110人 | 104人
3322率 [>50%?]^ | 45.5% | 40.3%
22222 [···] | [···] | 86.5%

中文2+ 96.1% | [···] | 94%
英文2+ 100% | [···] | 91%
數學2+ 95.1% | [···] | 97%
---------------------------------------------------
CEM2+ 97.1% | [···] | 94%
通識2+ 98.0% | [···] | 89%
---------------------------------------------------
主科2+ 97.3% | [···] | 93%

整體2+ 96.3% | 95.3% | 91.8%
整體4+ 32.4% | [高於全港] | [···]
科以5+ 115 | [···] | [···]
人均5+ 1.13 | [···] | [···]

畢業生出路
2020年 鄭榮之 | 胡忠 | 馬崇 | IHMC
學位 [≥50.0%]^^ | 46% | 44% | 36%
副學位 [≤39.2]^^ | 48% | 46% | 50%
總數: 89.2% | 94% | 90% | 86%

^從聯招學士51.51%估計3322率>50%
^^假設≥聯招學士51人(99人x51.51%)

Poyau 發表於 21-4-24 16:55
鄭榮之整體成績應較胡忠/馬崇佳
IHMC畢業生升學位%不及胡忠/馬崇

請問, IHMC近年的表現(成績)是否算每下愈況? 甚至連band2頭中中也超越了IHMC? thanks
請問如果成績是邊緣人, IHMC或band 2頭 中中較合適? 謝謝

聖心 學士學位
2019 54%
2018 43%
鄭榮之
2019 no information
2018 38%

建議可多留意幾年

Happykidss 發表於 21-4-24 18:18
聖心 學士學位
2019 54%
2018 43%
明白。會繼續留意未來兩年的數字,謝謝您。

Summer622 發表於 21-4-24 17:23
請問, IHMC近年的表現(成績)是否算每下愈況? 甚至連band2頭中中也超越了IHMC? thanks
請問如果成績是邊緣 ...

IHMC/鄭榮之近5年升學數字供參考

IHMC | 鄭榮之
學位 副學位 總數(%)
2020年 36 50 86 | [50.0][49.2]^ 89.2
2019年 54 33 87 | [···] [···] 90.7
2018年 43 49 92 | 38.4 51.2 89.6
2017年 53 39 92 | 31.2 50.4 81.6
2016年 43 50 93 | 25.6 51.9 78.5

^假設≥聯招學士51人(99人x51.51%)

BB666 發表於 21-4-24 00:27
暫時排位如下:

升中選校最重要係㨂間合適,DSE 成績只能作参考(每年均會有上落),選校時必須考慮清楚小朋友性格同能力,學校理念又是否與家長相符,揀邊間好睇個人選擇。

樓主小朋友今年升中嗎?有沒有帶孩子参觀過中學?你提及呢四間多數是B1C至邊緣生嘅首選。

(個人資訊大致如下,有錯漏請網友代為更正)
沙官一向較官校作風,學校資源通常集中在精英班,精英班亦比較谷及多功課,初中要學樂器,有人提及過非精英班嘅同學常被忽視,有聯繫位會夾雜著部份由小學上嘅B2生,要有心理準備。

林漢光算熱,校長講明係會摧谷學生,學校比較谷亦規定學生要一人一樂器,學校活動算多,但功課測考都多。

聖心屬天主教,亦是傳統嘅學校,唔小學生都由小學直升上,當中亦有B2生,學校比較嚴亦傳統,多功課多測考,活動則不算多。

鄭榮之為全英中,但經常被坊間評為2A,緣於早年升中學童人數少,加上有聯繫位,收了不少直屬小學嘅B2生,引致成績下跌,曾有一年為落車英中。但因鄭地理位置佔優,加上已經脱龍,成績亦開始微升,相信日後有望能收到更多B1生。

樓主查實仲有間郭得勝可能你沒留意,此校级數大致接近,學校為出名關愛學校,初中唔會太谷,而且學校活動颇多, 口碑不俗,但因是天主教加上地理位置一般,以往都是B1尾至邊緣生嘅選擇。

都係果句,早幾年升中學童人數較少,加上沙田區比較多B1中學可選,引致以上嘅學校B1生普遍都不作首選,所以呢幾年各校都分別收到唔少邊緣至2A生,DSE 成績亦一般。

中學對孩子影響深遠,建議樓主為小朋友選校時最重要係揀間合適嘅,DSE 成績参巧下就可以了。

利申:敝子弟已高中及大學,沒任何利益衝突,純粹提供意見,希望幫到你  

馬崇陳震夏入u率分分鐘好過聖心。

回覆樓主:

去年p6我都好糾結,班主任叫選d b1a校啦,再來就以入u率高低定先後。。。但同我參觀學校後的感覺相背。。。
最後我以孩子參觀時師生互動最好,有否開m1 m2 ,校風 為最主要考慮。。。選了間激死班主任的學校。
因為孩子數理型,高中應該理科搭m2 但又擔心最後可能商科 搭m1, 所以 最想學校有齊 m1 m2 可選。
另外 入u 率,當時遇到兩件事令我有唔同睇法:
1 ~朋友孩子b1b校成績中下,高中選科冇say, 老師叫朋友唔使擔心,揀大學純文科一樣照入3大,但讀完出來點搵食就再冇傾過。。。
2~另一朋友孩子dse後入u 讀degree, year2 話好多non degree 的駁了入來,而且個個很戰鬥格。。。
以上令我反思到底入u率代表了什麼。
所以我覺得“適合”孩子的才是“好”學校。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-26 12:42

ren 發表於 21-4-26 08:55
去年p6我都好糾結,班主任叫選d b1a校啦,再來就以入u率高低定先後。。。但同我參觀學校後的感覺相背。。。 ...

好有感受妳的1和2.

選科無say, 真係好慘,影響一世。

non degree入,好多DSE超勁,但衰左中文。中文真係死亡之卷。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-25 00:47
升中選校最重要係㨂間合適,DSE 成績只能作参考(每年均會有上落),選校時必須考慮清楚小朋友性格同能力, ...

很好很真誠的分享, 多謝各位

nicolemummy 發表於 21-4-26 09:55
好有感受妳的1和2.

選科無say, 真係好慘,影響一世。

中文最惨係頭幾屆考生,而家已經開始唔驶死啦,take it easy

ren 發表於 21-4-26 08:55
去年p6我都好糾結,班主任叫選d b1a校啦,再來就以入u率高低定先後。。。但同我參觀學校後的感覺相背。。。 ...

我大仔就係當年衰中文而錯失入大學機會嘅一個, 須然最終行多咗路,但經 non jupas 入番大學之後成績唔弱,yr 2 GPA 都接近爆4。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 12:43
中文最惨係頭幾屆考生,而家已經開始唔驶死啦,take it easy

舊年亞大考DSE,我特登睇下YYLam最後留言。2或以下係40%!!

5**,1%,495人
5*,3%,1486人
5,6.1%,3021人
4,19.5%,9658人
3,26.7%,13225人
2,29.9%,14810人
1,10.4%,5151人
u,3.4%,1684人

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 12:49
我大仔就係當年衰中文而錯失入大學機會嘅一個, 須然最終行多咗路,但經 non jupas 入番大學之後成績唔弱 ...

妳仔正正係ren所講year 2插入的格鬥派,又係我講中的DSE爆燈只係死左中文。

所以ren講個2點真實得好緊要

nicolemummy 發表於 21-4-26 13:01
妳仔正正係ren所講year 2插入的格鬥派,又係我講中的DSE爆燈只係死左中文。

所以ren講個2點真實得好緊要 ...

我睇返教育局資訊, 2020 年DSE整體考生,中文科成績
2+ 為 86.7%,3+為 58.4 %,合格率查實比之前已經好好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 13:08
我睇返教育局資訊, 2020 年DSE整體考生,中文科成績
2+ 為 86.7%,3+為 58.4 %,合格率查實比之前已經好 ...

3+即3 or above.

咁即係依然41%左右u,1,2。

回覆樓主:

10個學生有4個衰中文入唔到大學學位

nicolemummy 發表於 21-4-26 13:01

所以ren講個2點真實得好緊要 ...

所以我經常強調升中選校一定要揀合適嘅,千其唔好只睇 DSE 成績同追名氣,就算1A校都一樣有人入唔到大學,到中三成績唔夠人強揀唔到心儀科目將會影響深遠。
‹ 上一主題|下一主題