用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 #181 基督教香港信義會信義中學 Good School? ...
樓主: Littlejon
go

#181 基督教香港信義會信義中學 Good School?

medicine 發表於 21-6-11 08:31
理論上男仔先填男女再填男校係可以(讓整體男仔)搶占更多的B1位.現實是否會尼?(1)每個人都係一個獨立思考的 ...

我都知現實人人會有唔同想法,但我點解咁樣講呢,係因為無論班主任又好,升中 talk老師講嘅說話都好, 或者街坊同學仔家長大家一齊傾偈,佢哋好鍾意話~~男仔呢揀果兩間男校就著數啦,但係我完全都唔明著數咗啲乜嘢,如果你係鍾意間學校咁你就係揀間鍾意嘅學校喇。

如果覺得冇女仔抽就容易抽得中,咁即係其實你只係求一間band one嘅學校啫,咁嘅話就唔存在揀嗰兩間男校先,會得到更多band one嘅機會啦,要容易入到band one學校就應該揀咗啲勁嘅band one男女校先,先至再揀嗰兩間男校,咁先至叫做著數㗎嘛

我成日咁諗係純粹我一話想同個仔第一志願揀伊利沙伯,啲人就會即刻講,無論老師定係同學仔家長~~唔著數喎梗係揀嗰兩間男校容易d啦

Sad2020 發表於 21-6-11 16:27
我都知現實人人會有唔同想法,但我點解咁樣講呢,係因為無論班主任又好,升中 talk老師講嘅說話都好, 或者 ...
心儀QES的最大機會路徑係小五呈分前轉塘官,B1率不差又有得抽聯係位.每年有10個左右入到QES,.差不多係係單一學校入到QES之最.