用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 #181 基督教香港信義會信義中學 Good School? ...
go

#181 基督教香港信義會信義中學 Good School? [複製鏈接]

Good School? Thx.
#181 基督教香港信義會信義中學
   1    0    0    0

KLN1  BAND 2 無得選之中, 最好的選擇.

油尖旺只有兩間 BAND 2 中學,一間是劉皇發,一間就是信義。
受家長歡迎的中學,差極有限。

Littlejon 發表於 21-4-24 00:03
Good School? Thx.
#181 基督教香港信義會信義中學

油尖旺區官津銘基之後到信義

2020年 信義 | 劉皇發 | 潮公 | 麗澤
考生137人 | 91人 | 67人 | 85人
3322率 [···] | 22% | 19.4% | [···]
22222 [···] | [···] | 59.7% | [···]

中文2+ ~98% | [···] | 93.9% | [···]
英文2+ ~92% | [···] | [<79.9%]^ | [···]
數學2+ ~83% | [···] | 92.4% | [···]
--------------------------------------------------------
CEM2+ ~91% | [···] | [<88.7%]^ | [···]
通識2+ ~99% | [···] | 98.5% | [···]
--------------------------------------------------------
主科2+ ~93% | [···] | [<91.1%]^ | [···]
整體2+ ~93% | 82.3% | [···] | 77.5%
整體4+ [···] | 17.5% | [···] | 19.3%

^ 潮公英文2+ 低於全港(79.9%)

本地 [···] | [···] | 23% | [12.9%]^^
海外 [···] | [···] | 23% | [9.4%]^^
學位 32.8% | 22% | 46% | [22.4%]^^

^^麗澤數字為本地大學課程/海外升學

信義 #1015
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48854232

劉皇發
周年校務報告(2019-2020) (p.21-23)
http://www.lwfss.edu.hk/sites/default/files/files/school_report_1920.pdf

潮州公會 #1014
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48854225

麗澤 #1016
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48854237

Poyau 發表於 21-4-24 09:57
油尖旺區官津銘賢之後到信義

2020年 信義 | 劉皇發 | 潮公 | 麗澤

你真系好中意銘賢啊

LeeCC 發表於 21-4-24 10:25
你真系好中意銘賢啊

謝謝 已修改 莫非潛意識影響

opclk99    發表於 21-4-29 14:35

Great thanks.

Read some basic info of 信義. Feel nice, will walk through to take a look on Sunday afternoon.

consider all condition. finally choose 信義. thx.

Vitsoi00 發表於 21-4-24 00:17
KLN1  BAND 2 無得選之中, 最好的選擇.
B2唔係仲有間英中銘基比信義係更好選擇咩?

JojoDad 發表於 21-6-10 08:43
B2唔係仲有間英中銘基比信義係更好選擇咩?

B1聖芳濟有收B2生 B2男生有機入

Poyau 發表於 21-6-10 12:29
B1聖芳濟有收B2生 B2男生有機入
唔好聽到有極個別會員話XX校有B2入到就經由資深會員繼續傳.

PS:極個別會員講的所謂B2入到係有兩大前提,(1)女拔取消呈分前,B1參加抽獎個pool係細少少,實際所收人數卻沒變,即有部分B2變得有機會入到B1,.(2)部分小學出於各種目的.而將B1條綫畫得前少少,即實際B1而被定義為B2.而甘岩,個位會員所講的情況,應該屬於(2),而不是屬於(1).

PS:需要考慮,在男生/家長選擇優先順序上,是聖XX還是銘X的排序.如果連聖XX都有B2入到,則有如下猜測:
(3)男生/家長的優先排隊選擇是銘X>聖XX.請問,現在是聖XX的DSE成績稍好還是銘X?(須知.通常全男校,DSE係比同級男女校或女校遜色)
(4)男生/家長的優先排隊選擇是聖XX>銘.請問,是否進入銘X的男仔是否絕大部分B2?此情況下,又何來KL1男仔B1位充足而女仔不足之説?

早年,聖校長來我地校講升中講座,佢自己都提到有收到小部分B2生,我留意到這兩年確有靚冧把B2男生在大抽獎抽中聖!我識既B2男生搏聖有,搏銘有,搏循都有!B2頭生在油尖旺區大抽獎,以往確可一搏一間英中,但來年我就唔知!

medicine 發表於 21-6-10 13:32
唔好聽到有極個別會員話XX校有B2入到就經由資深會員繼續傳.
見到你呢段說話令我諗起,經常聽到一啲大抽獎派位的策略,夠唔夠位之類,好似學校又好,討論區都好,成日話男仔揀嗰兩大間男校就好好機會咁。
我嗰個係仔,首選又唔想係呢兩間,我成日有一個好大膽嘅想法~~~ 男仔其實點解要揀男校先呢?反正男女而家係撈埋一齊派位,誇張啲咁講,全個油尖旺嘅男仔第一志願填咗伊利沙伯,第二第三志願先至去填嗰兩間男校,咁樣男仔未可以盡搶女仔啲 band 1 位 囉,反正女仔又揀唔到嗰兩間男校嘅

Sad2020 發表於 21-6-11 02:32
見到你呢段說話令我諗起,經常聽到一啲大抽獎派位的策略,夠唔夠位之類,好似學校又好,討論區都好,成日話 ...

理論上男仔先填男女再填男校係可以(讓整體男仔)搶占更多的B1位.現實是否會尼?(1)每個人都係一個獨立思考的個體.比如九華vsQES的大抽獎位,數量是大幅度領先,在家長學生的優先選項下會不會發生傾斜?(QES仲有聯係小學的報名尼).
(2)隨機號碼.會否有微調之可能?即在某區,假如全部B1生都盡填B1校(或全部盡填B1校的學生),因隨機號碼而出現本該夠位分配給全部男女生的情況下,有男/女生入不到B1校,而又有男/女校收不到B1生時,微調個別男女生的隨機號碼以讓出男女校的位置而使男/女生入到各自的B1選擇(已選B1而非投降填B2)尼?這個隨機號碼你我都不知,系統預先設定而已.

回覆 medicine 的帖子

至於個別中小學校長的講話,聽聽就好:
(1)對於中學來講,話自己收到部分B2生,有咩好處尼?(試往學校增值與否角度思考).
女拔取消呈分前,B1的公海人數個pool細左,某年入到一個半個.而被校長年年拿來講,已規避無中生有的問題,卻有巧婦難爲無米之炊的成效----唔係我地學校唔好,或者領導無方,而係收了B2生以致影響DSE成績咋~~~~

(2)對於個別非熱門的小學校長在簡介會講的,本校乙一收唔曬~~是否有"賣瓜"之嫌?各自參詳解讀吧

KL1的B2頭生可博一間英中,B2中或尾就不可以博?

PS:認同KL1的B1位夠,但並非多到係滿街都係(計計KL1的小六人數與中一B1位就大概知,亦有熱心會員計算過).最重要係,部分小學出於各種目的,將條B1綫畫的位置,從而講話本區B2,全港B1,建議報XXX之類講法.

medicine 發表於 21-6-11 08:51

KL1的B2頭生可博一間英中,B2中或尾就不可以博?

抽獎填表,有人大胆,有人保守,人人取向不同!我見過有個B3生在自行、大抽獎都搏英中,最後俾學校勸佢家長改返份表!

medicine 發表於 21-6-11 08:43

至於個別中小學校長的講話,聽聽就好:

見以下今年4月分享#34
在SFXC講座校長話收大概10%B2生
即1X位B2生 自行(40)/統乙(79)收?
咁講可能吸引B2報但未必幫到收B1?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3854009&pid=48925487

Sad2020 發表於 21-6-11 02:32
見到你呢段說話令我諗起,經常聽到一啲大抽獎派位的策略,夠唔夠位之類,好似學校又好,討論區都好,成日話 ...

較多見B1女生先佔B1男女校
以致B1女校有餘位給B2生抽
例如KL3九真有中文班可見端倪
‹ 上一主題|下一主題