用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區校網女仔着數啲?
樓主: rain0325
go

東區校網女仔着數啲?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-25 10:55
似乎,筲官收到B2生~~~

我係咪可以理解為女生放CC+筲官做保險線嘅話,呢兩間先後次序隨意放都好安全?

puffy0305 發表於 21-4-25 12:16

我係咪可以理解為女生放CC+筲官做保險線嘅話,呢兩間先後 ...

都係基本理論,深信東區位充足,全票式選校反為係最稳陣。前提下,唔好錯Banding ~~~

mcl203 發表於 21-4-25 10:55
似乎,筲官收到B2生~~~

筲官如有B2生中情況更佳
東區B1男生 雙保 筲官/衞理
東區B1女生 三保 筲官/嘉諾撒/衞理

回覆 mcl203 的帖子

請問如band2B 女仔可以和band1 學生一樣用全餐填表法嗎?e.g 乙一衛理, 乙二劉永生,乙三金文泰?咁樣做係咪好危?

kimiyeung 發表於 21-4-25 17:07

請問如band2B 女仔可以和band1 學生一樣用全餐填表法嗎?e.g 乙一衛理, 乙二劉永生, ...

無計過B2中學~~~

收到,謝謝你回覆!阿女唔鍾意讀女校,佢自己揀頭三志願,若果No.唔靚,希望乙四褔建可以止蝕

醒目開學勳章

kimiyeung 發表於 21-4-25 18:22

收到,謝謝你回覆!阿女唔鍾意讀女校,佢自己揀頭三志願,若果No.唔靚,希望乙四褔建可 ...

要留意福建中學好似係普教中,你女女小學都係普教中嗎?如果唔係,驚唔驚唔習慣?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-25 12:31
都係基本理論,深信東區位充足,全票式選校反為係最稳陣。前提下,唔好錯Banding ~~~
...

謝謝!
我想學下嘢 想了解下點樣知道中學有收B2生?

Poyau 發表於 21-4-25 15:32
筲官如有B2生中情況更佳
東區B1男生 雙保 筲官/衞理
東區B1女生 三保 筲官/嘉諾撒/衞理
請教筲官成績比CC好嗎?另CC位置較方便

puffy0305 發表於 21-4-25 18:48
謝謝!
我想學下嘢  想了解下點樣知道中學有收B2生?

EK有時會有啲分享㗎嗎~~~

回覆 kimiyeung 的帖子

路過,但呢個應該係最危填法,衛理已經係b1保險線,你想填衛理做乙1,唔係應該之後保險啲咩,但乙2,3仲填b2首選。

babycute2009 發表於 21-4-25 18:49
請教筲官成績比CC好嗎?另CC位置較方便

筲官2020年成績較嘉諾撒佳

2020年 筲官 | 嘉諾撒
考生 121人 | 115人
33322 75.4% | 76.5%
22222 [···] | 93.9%

中文4+ 49.6% | ~50.5%
英文4+ 53.8% | ~46.5%
數學4+ 68.4% | ~56%
----------------------------------------
CEM4+ 57.3% | ~51%
通識4+ 45.3% | ~38.5%
----------------------------------------
主科4+ 54.3% | ~48%
整體4+ 58.0% | [···]

筲官
https://www.sgss.edu.hk/jq1/detail.php?product_id=33

嘉諾撒
https://www.canossa.edu.hk/index.php/curriculum

Poyau 發表於 21-4-25 20:11
筲官2020年成績較嘉諾撒佳

2020年 筲官 | 嘉諾撒
謝謝

kimiyeung 發表於 21-4-25 17:07

請問如band2B 女仔可以和band1 學生一樣用全餐填表法嗎?e.g 乙一衛理, 乙二劉永生, ...

東區B2生,應該從幾間B2大熱校幾選1放乙1。

回覆 小兔~阿比 的帖子

明白是有風險,可能會提早放保險線在乙三,謝謝你的建議!