用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區校網女仔着數啲?
go

東區校網女仔着數啲? [複製鏈接]

我有個疑問,我當東區有大概8間band 1學校,我個仔只可選六間,因為剩返庇利羅士和嘉諾撒係女校,但係嗰六間嘅競爭係包括男女仔,如果頭六個志願都落空,咁我個仔只有機會入到band 2中學。反之,女仔選項可以去到8間都係band 1,係咪咁樣理解?
   1    0    0    0

因此,校長同老師都有講,女仔排條隊唔同啲。

又係呢啲說法,乙1多女生去咗BPS,就自然少啲女生去CCS。最重要係塊pizza夠唔夠食,食先食後並非重點,最重要係男女仔都可以食得飽~~~

同意樓上說法,最多只可以講女仔選擇較多,如果b1男女比例係1比1,應該男女校會收返多啲男生。

呢條係數學題,如果覺得男女校收返多啲男仔,就太樂觀,抽獎號碼係隨機派,無得話想收多啲男仔就多啲。
客觀上,女仔同男仔爭男女校,最後放兩間女校在後面作保險線都得,所以女仔嘅band 1選項的確係多兩間。

塊pizza夠大都好,但抽獎是(emoji)平均分配,band 1男女校學位派晒後,男仔唯有派到band 2,而女仔多兩間作保險

rain0325 發表於 21-4-23 21:55
塊pizza夠大都好,但抽獎是(emoji)平均分配,band 1男女校學位派晒後,男仔唯有派到band 2,而女仔多兩間作 ...

你似乎忽略咗甚麽叫做概率,假設男女生各50人,20人去咗BPS,剩下嘅全部去咗CCS,咁你話男定女生抽中CCS比較多人呢?~~~

仲有,你似乎唔明甚麼叫做保險線,BPS可以做保險線,女生家長一定好哈皮~~~

mcl203 發表於 21-4-23 22:01

你似乎忽略咗甚麽叫做概率,假設男女生各50人,20人去咗BPS ...

你要講概率嘅話,太多干擾因素,東區女生比男生多,我仔學校為例,名列前芧嘅六七成係女仔,學額方面,多兩間女校,女仔位似乎都係多啲,所以唔可以咁科學咁計算。

mcl203 發表於 21-4-23 22:01

你似乎忽略咗甚麽叫做概率,假設男女生各50人,20人去咗BPS ...

我諗嘉諾撒放在保險線好多人唔會反對卦

rain0325 發表於 21-4-23 22:09
我諗嘉諾撒放在保險線好多人唔會反對卦

無所謂啦,要講嘅講完了~~~

回覆樓主:

東區B1男生保險線衞理
東區B1女生仲有嘉諾撒

咁男仔B1又夠唔夠位?

回覆 cpcheung 的帖子

夠竟東區夠吾夠band1學位,好多討論區意見係偏向話夠。但坦白講,冇人可確實好準確計到出來,而且吾好忘記,呢個世界上係冇一個客觀及所有人認同的學校banding分類!以東區為例,有人話劉永生係band 2A, 有人話係band1C, 因近年多左人選劉永生。又例如慈幼,有人話係band2, 有人話係band3, 正如成日話學生有邊緣人,學校一樣有!所以大家都係以有限資料及自己意見去作估計,升中選校就係一個甘樣嘅遊戲!

回覆樓主:

只可以話女仔着數在於:如果唔介意讀女校,頭2志願擺哂呢兩間B1女校,仲有間B2女校可以做保險線,咁命中率的確係高過男仔既,因為男校只有1間B2 & 1間 B3。但如果心儀既都係男女校,其實比起其他有得揀B1男校既區,反而呢區B1女生競爭係激烈d,因為呢區既B1男生都會揀哂B1男女校,變相咪多咗B1男生同佢哋B1女生爭男女校囉

maskedrider2158 發表於 21-4-24 10:06
回覆 cpcheung 的帖子

夠竟東區夠吾夠band1學位,好多討論區意見係偏向話夠。但坦白講,冇人可確實好準確 ...

劉永生應未達B1C水平
2020年3322率46.4%(日校42.2%)

2020年 3322率
劉永生 46.4%
金文泰 43.8%
顯理 43.3%

回覆 hfl2000 的帖子

請問你是指寶血為Band2女校作保險線? 其實這間學校的成績如何?

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔係東區,佢啲女同學都傾向揀男女校多過女校,所以男仔機會又少了。

jelly-pudding 發表於 21-4-24 23:50
我仔係東區,佢啲女同學都傾向揀男女校多過女校,所以男仔機會又少了。

同意,就係見到咁嘅情況!

hfl2000 發表於 21-4-24 13:59

只可以話女仔着數在於:如果唔介意讀女校,頭2志願擺哂呢兩間B ...

如果女生頭2志願係BPS/CC,更加唔會做成不利男生。要將男生處於不利派位位置,唯一嘅方法係全區女生先攻男女校,先填滿男女校,剩返果啲女生先慢慢選女校,先會出現pizza夠晒食,又偏偏食剩啲B1位。現實係擾敵行為先要令人相信乙1女生唔揀全港龍頭女官津BPS,嘉諾撤女生唔放乙1聯繫,先至可能擾敵成功,增加自己入BPS/CC,或者令男生保守選校,乖乖咁提早離場~~~

CC如果主收B2生,佢哋已經收咗自己啲B2生,可能,英中資格下落咗車了~~

Poyau 發表於 21-4-23 22:15
東區B1男生保險線衞理
東區B1女生仲有嘉諾撒

似乎,筲官收到B2生~~~
‹ 上一主題|下一主題