用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦
樓主: nicolemummy
go

DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:45
今年入大學肯定易咗,條條大路通羅馬,就算失手都大把路可行。
加油
...
衰左, repeat 或 asso, 當然係望可以上八大啦
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-4-26 23:49
衰左, repeat 或 asso, 當然係望可以上八大啦

發覺而家好少會揀 Repeat ,多數由 HD/AD,或重考DSE 某啲科後再上。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 23:57
發覺而家好少會揀 Repeat ,多數由 HD/AD,或重考DSE 某啲科後再上。
依家多左選擇, 真係衰左既, 佢要點揀由佢決定
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:51
係,一見妳女例子就諗起我仔例子,我仔仲衰炒中文連大學門口都入唔到,好彩兜兜轉轉都入返大學,讀到佢心 ...

快手攪掂埋佢

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 23:57

係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜dse,non jupas自由度亦較大,在非學術方面考慮亦較多

Charlotte_mom 發表於 21-4-27 11:34
係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜d ...

我覺得 DSE 考得麻麻,可能真係 DSE 課程唔啱佢,試第二條路好過 repeat,repeat 又悶又大壓力。阿仔都報咗 HD 同 Asso。

Charlotte_mom 發表於 21-4-27 11:34
係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜d ...

係,我仔果年都有壓力,瘦咗好多。

大笨鐘 發表於 21-4-27 13:50
我覺得 DSE 考得麻麻,可能真係 DSE 課程唔啱佢,試第二條路好過 repeat,repeat 又悶又大壓力。阿仔都報 ...

辦法總比困難多,只要肯學一定有方法嘅。

我都算係一個好樂觀嘅人,我相信就算門關咗,上天一定會幫你開番隻窗,問題係你懂唔懂得去揾。
逆境自強,各位都要加油  

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 18:32
開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高 ...

查實我反而擔心年輕一代,現今社會環境,由其唔少僱主都話唔請呢幾年嘅香港畢業生。

最近我個大嘅揾緊 Intern,雖然唔知成唔成,佢 send 咗十幾份,好彩都有幾份回覆,証明都有啲僱主唔會一竹篙打一船人。不過香港年青一代前景真的不太樂觀,我仔亦決定畢業後會出國讀 master 洗洗底。

回覆樓主:

我聽緊listening!

nicolemummy 發表於 21-4-28 10:14
我聽緊listening!
香港電冶第2台

me too

LovelyKwan 發表於 21-4-28 10:27
香港電冶第2台

聽完。

覺得今年有D難,唔係深。難是難在用字比較商業用。上年講既比較學術,學生比較多聽。但今年講board room, comments, fonts, visio, 等等既字,普通學生唔用電腦少用。另外講world expo, 比較humanity多。上年講理科野,可能要平衡下。

篇野又潤下美國

tournament, 中學生好少come across. 如果父母唔係在國際企業做帶子女去呢D Sponsor既event, 好少明白。

學生也不一定知道00 852是香港area code.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-28 12:09

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 08:45
辦法總比困難多,只要肯學一定有方法嘅。

我都算係一個好樂觀嘅人,我相信就算門關咗,上天一定會幫你開 ...

Thank you

nicolemummy 發表於 21-4-28 10:59
聽完。

覺得今年有D難,唔係深。難是難在用字比較商業用。上年講既比較學術,學生比較多聽。但今年講boar ...

聽完你講我頭先頃計特登問我仔,佢話 852 有咩理由唔識呀,玩 whatsApp 電話號碼都有啦

tournament 有打機可能識

janicetsang 發表於 21-4-28 22:20
tournament 有打機可能識

對。所以唔好太乖,唔好唔畀孩子打機。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 20:38
聽完你講我頭先頃計特登問我仔,佢話 852 有咩理由唔識呀,玩 whatsApp 電話號碼都有啦
...

有D好乖既真係唔打機唔用電話。這件事說明,不可死讀書,要與時並進:用手機、用WhatsApp,打下機

回覆樓主:

今日,係死亡之卷

衝刺中!大家加油!

nicolemummy 發表於 21-4-29 06:27
有D好乖既真係唔打機唔用電話。這件事說明,不可死讀書,要與時並進:用手機、用WhatsApp,打下機
...

我認識嘅年青人中,唔用手機只見過一個,真的唔多,不過就算唔用,亦未必唔識,現今資訊發達,年青一代唔似上一代咁單纯,佢哋知嘅嘢會多好多,而且亦好 common,去到中六仍然唔識反而唔常見。
‹ 上一主題|下一主題