用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦
樓主: nicolemummy
go

DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦  

各位考生加油,家長們記住他/她考完回家千祈唔好問佢識唔識,平常心,煲多啲燙水比佢。考完晒所有試,再同佢講有冇信心,然後計劃下一步。大家加油!

leelee_m 發表於 21-4-25 14:27
各位考生加油,家長們記住他/她考完回家千祈唔好問佢識唔識,平常心,煲多啲燙水比佢。考完晒所有試,再同 ...

多謝你的提點,真係心裡係幫佢地緊張,明天LS喇,大家繼續努力

回覆樓主:

今日在FB見到,有媽媽答應孩子,如果考到頭3名,就買PS5給他。結果考到頭3,但媽媽說現在買太貴,遲點才買。孩子說:“你們大人專講大話”

我反而是這個故事的倒轉。中一時,孩子是班一,但沒有科第一;於是,當時Nintendo switch很火,他很想要一部。我說,我現在買給你,但下次考試要有一科第一。switch買了,他有守信拿了科第一。

孩子對我們承諾有信心,我們也應對孩子有信心。

考到怎樣,孩子們都知是自己承受的。不必太關心,他們考成點   

miriam 發表於 21-4-23 11:10
2004 年低過 2003 年丫

2003年4萬6千幾,2004年4萬9千幾。

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 21-4-25 21:31
2003年4萬6千幾,2004年4萬9千幾。
用升 S.1 學年計, 2015 係我囡 S.1 個年

升中統一派位84%派首三志願 (2015年7月6日 16:20)
【now新聞台】升中派位明天公布結果。

今年有四萬六千多名學生參加升中派位,透過自行分配學位的學生中,65%獲派第一志願。而參加統一派位獲派第一志願則有63%;而獲派首三志願比率則達84%,教育局指整體學生派位的滿意率達到91%。

所有參加派位的小六學生都要於明天返回就讀小學,領取派位證及入學註冊證,並於星期四及五到獲派中學註冊。教育局局長吳克儉指升中學生人數預計未來會回升,不會再減少中一每班派位人數。

升中放榜92%獲派首三志願 (2016年7月4日 16:15)
【now新聞台】明日升中派位放榜,九成二學生獲派首三志願。

今年升中學生有四萬五千多人,較去年少一千多人。獲派首三個志願學校整體滿意率為92%,獲派第一志願滿意率為80%,均較去年輕微上升。

透過統一派位的學生當中,有87%人獲派首三志願學校,有65%學生獲派第一志願。

教育局說所有應屆小六學生星期二必須返回就讀小學,領取「派位證」以及「入學註冊證」,在本周四和五到獲派中學註冊,否則會被視為放棄學位。

當局又呼籲家長和學生以平常心面對派位結果。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-4-26 00:27
用升 S.1 學年計, 2015 係我囡 S.1 個年
点解少左既? 上面個P0 04出生多過03

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 21-4-26 07:14
点解少左既? 上面個P0 04出生多過03
出生同真正留港讀書有分別
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-4-26 08:40
出生同真正留港讀書有分別

原來以升中派位嚟計。其實到中六可能仲差得多喎。我女學校個年中一人數計,中六已經少咗成二十幾人。

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 21-4-26 12:09
原來以升中派位嚟計。其實到中六可能仲參得多喎。我女學校個年中一人數計,中六已經少咗成二十幾人。
...
我囡學校都少左成 20 人, 所以今年 DSE 人數真係唔知少左幾多

miriam 發表於 21-4-26 12:13
我囡學校都少左成 20 人, 所以今年 DSE 人數真係唔知少左幾多
太好了!入大學競爭少左

我估今年升大學人數仲少。1,移民潮及外國讀書,2·疫症好多人專登留一年。

今日順利考完

chocolatebean 發表於 21-4-26 12:33
太好了!入大學競爭少左

其實有專家預測咗今年係容易入到大學。

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 21-4-26 12:33
太好了!入大學競爭少左
希望係啦, 我都唔敢有要求

醒目開學勳章 王國長老

happylogin 發表於 21-4-26 12:34
我估今年升大學人數仲少。1,移民潮及外國讀書,2·疫症好多人專登留一年。
...
我囡無得留班, 因為佢個分夠晒

醒目開學勳章 王國長老

開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高,努力d一樣可以追上。以我女為例子,見證唔係人人都係dse跑贏,但步入新階段竟然會發圍。我女個roommate比佢更誇張,dse 12分,hd 一年gpa爆4插返入大學
人生真係好多轉彎位呢!考dse壓力太大時,食餐好嘅放鬆一下再嚟過

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 18:32
開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高 ...

miriam 發表於 21-4-26 12:48
我囡無得留班, 因為佢個分夠晒

今年入大學肯定易咗,條條大路通羅馬,就算失手都大把路可行。
加油

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 18:32
開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高 ...

係,一見妳女例子就諗起我仔例子,我仔仲衰炒中文連大學門口都入唔到,好彩兜兜轉轉都入返大學,讀到佢心儀學科。

明年又再到妳仔同我仔,大家都要加油

醒目開學勳章 王國長老

開始做心理輔導
12 分之後都可以爆 4 真係勁