用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 guardian
樓主: Yvonnehoney
go

[英國] guardian   [複製鏈接]

Christinewyl 發表於 21-4-28 12:18
可否pm那間(emoji)(emoji)

已PM

kaiwife 發表於 21-4-28 12:38
已PM

巳收到pm了
謝謝

chloe.k 發表於 21-4-28 10:53
請問全名係乜嘢呢? 我唔係好識Guardian啲人嗰啲 ,thx

都要睇吓啲監護人cover邊一間學校

pm你,EK有其他家長分享,有好評亦有負評,你爬多D舊帖同問多D。

Yvonnehoney 發表於 21-4-28 11:58
想請教各位,究竟計homestay fee時,是計日數,抑或計night的?

以日計。

用過pippa地半日都當一日計,例如1號下午5點去host family屋企,10號下午回學校,甘就系10 X £47 =£470

whitehouse(日子同上), 佢計我9.5 X £43 =£408.5,不過注意WH 起聖誕假入住要收聖誕附加費£200 另加每日£8監護人費;復活節就收每日£5監護人費。

kaiwife 發表於 21-4-28 01:50

我絕對唔會揾呢D公司,好易中伏。

kittttty    發表於 21-4-28 21:04

WH 同Blegravia, Pipa 比好似平好多

唔會用細公司,一黎佢既home stay網絡可能比較細,唔近自己學校,二黎始終太細,有突發事件無大公司安排咁有程序,因為大量學生有經驗啲.唔會只係因為佢讀廣東話而選佢.

用左White House 2年,暫時好合理無問題出現,負責我校既聯絡人都好交帶,有次好急需要搵home stay, 幾小時幫我完成仲同學校夾晒交通安排,幫我慳錢. Home stay家庭英籍各方面都唔錯,始終大公司會嚴選家庭啲.疫情有一個term無返英國上課,White House自動退回些少年費,算公道!

yuyueng 發表於 21-4-28 16:00
我絕對唔會揾呢D公司,好易中伏。

我用咗一年,暫時未有中伏,仲越嚟越好,反而大公司用唔多咗唔夠半年就中伏。利申我係用家,唔係打手。

cfs 發表於 21-4-28 17:34
唔會用細公司,一黎佢既home stay網絡可能比較細,唔近自己學校,二黎始終太細,有突發事件無大公司安排咁有程 ...
請間你同WH 點溝通? 回覆快嗎?

我個AGENT sell Pipa 同Belvgria,佢話WH 冇香港代表, 同埋冇人講廣東話, 只係多內地人用......

但呢2間真係好貴.....

meia 發表於 21-4-28 18:42
請間你同WH 點溝通? 回覆快嗎?

我個AGENT sell Pipa 同Belvgria,佢話WH 冇香港代表, 同埋冇人講廣東話, 只 ...

Join左之後主要同自己地區的監戶人聯絡,由佢安排Home stay,可以用電郵及what’s app,學生同監戶人之間都係用what’s app,因為有時差,所以學生一定要有佢聯絡。不過放心其實好多野學生自己同學校Housemaster安排,Housemaster 亦都好幫助學生,需要用得著監戶人的機會唔多。

cfs 發表於 21-4-28 18:49
Join左之後主要同自己地區的監戶人聯絡,由佢安排Home stay,可以用電郵及what’s app,學生同監戶人之間都 ...
謝謝你

唔知道Gis怎樣?這間有家長用緊嗎?(emoji)(emoji)

kaiwife 發表於 21-4-28 18:09
我用咗一年,暫時未有中伏,仲越嚟越好,反而大公司用唔多咗唔夠半年就中伏。利申我係用家,唔係打手。
...
香港人自己開既細公司,首先好多學校可能唔接受,既然細公司佢哋host family 多嗎?如果大公司都未必有附近好安排,咁細公司更加唔使講。再講,如果仔女學校有乜野問題,你搵個英國guardian 幫你同學校講好D定搵個香港人幫你同學校講?touch wood 要去警署、醫院或遇到咩糾紛嘅野,搵個香港人去幫你好D定搵個本地英國人好D?

除非家長完全唔識英文,又或者搵到親戚朋友做guardian ,否則呢D香港人自己開既公司仔好無安全感,以前大把人中伏。

yuyueng 發表於 21-4-28 22:04
香港人自己開既細公司,首先好多學校可能唔接受,既然細公司佢哋host family 多嗎?如果大公司都未必有附近 ...

明白,我現在問緊Crown和Belgravia./Pippas 請問以上這3間有什麼評價
謝謝你(emoji)(emoji)

回覆樓主:

大家唔好懶,要勤力爬文!
除咗價錢,更重要係佢安排嘅host family距離學校有幾遠?有幾多個host family可以揀?(如果第一個host family唔夾,可以有另一個選擇,而由學校去host family嗰段交通,一般按距離另外收費)。
至於口俾,我2014入EK到而家,未見過一家guardian 係冇負評嘅!反而疑似打手越來越多!所以,大家真係要做好功課!
疫情下,更要了解清楚guardian各種應對計劃及收費。曾經某公司個test出過問題影響部分學生上機返嚟,我book遲幾日先冇事。當然呢件事已成歷史,希望嗰間公司吸取教訓,唔好再大安旨意……。

yuyueng 發表於 21-4-28 22:04
香港人自己開既細公司,首先好多學校可能唔接受,既然細公司佢哋host family 多嗎?如果大公司都未必有附近 ...

我個guidance 係香港人註英國。佢stay 喺嗰邊,係本地人。香港有分公司。Anyway ,你有你鐘意大公司,我鐘意細公司係因為佢唔係勁多客,會容易專注喺我小朋友度。况且我用咗成年,交通接送,搵host family 都非常好,搵親俾我啲host family都係專業人士。

有D homestay係逐日計, 而有D就用night計如果咁睇, 多住homestay, 用night計就抵dd, 但當然個plan本身都會貴dd, 真係要細心d去留意!

爬文, 逐間細心去睇comment、價格、條文.....真係好花心力!

醒目開學勳章

Yvonnehoney 發表於 21-4-30 10:50
有D homestay係逐日計, 而有D就用night計如果咁睇, 多住homestay, 用night計就抵dd, 但當然個plan本身都會 ...

我送小朋友去英國讀書前2年已經開始做資料搜集, 在EK爬文做功課, 寫低有用的資料,就算過左去讀書後,這幾年都保持住每日睇EK, 以防有些事情發生了而自己懵然不知。 這裏的家長算不錯了, 願意分享好多資訊, 但有些家長只做伸手派, 所有資訊都想人餵到埋口就不敢認同

係,我在這裡學到好多野

3b 發表於 21-4-30 12:55
我送小朋友去英國讀書前2年已經開始做資料搜集, 在EK爬文做功課, 寫低有用的資料,就算過左去讀書後,這 ...

我都係,去英國前1年半已經爬,知多啲安心啲,睇得多就會知咩係打手咩係伸手,我就係多手
‹ 上一主題|下一主題