用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 guardian
樓主: Yvonnehoney
go

[英國] guardian   [複製鏈接]

Christinewyl 發表於 21-4-25 14:17
Crown我未問
因我本身英文並不是大流利所以我希望能有香港人的公司可以英文 中文(emoji)(emoji)‍♀️
...

我有朋友介紹香港人嘅guardian 比我(貴crown 少少),其實我英文亦不太好,我無揀香港人做guardian 原因之一,係我可以練下英文

我怕有宊發事件溝通不到

我都研究緊guardian. 睇緊pippa (貴丶回覆快,雖然未confirm佢哋,但都收到佢哋email update英國疫情安排最新情況), whitehouse (相對平)Belgravia (在港有office,可廣東話溝通,貴)同brightworld (平過pippa同Belgravia, 貴過whitehouse, 回覆快丶佢有link 俾家長睇吓佢哋嘅host family 資料)。

我覺得pippa貴, 而whitehouse真係平DD,  但host family accommodation第一晚要收1.5 nights(即第一晚要比 £73.50, 之後才 £49一晚), Belgravia在港有office,但都有D貴),brightworld 貴過whitehouse少少, 但講明christmas唔會提供host family, 本來都無咩所謂, 但covid-19下, 我又真係有dd擔心返唔到來, 至於crown guardian, send完電郵幾日都無覆! 另外, GIS都可以廣東話, 但也是貴

Updated 下,剛收到crown既電郵,收費合理(算平),但Homestay價格個range都比較大, 由40-60磅,depends on single or shared room和location

另外有一間Quest我都問緊,但價錢都唔平

Christinewyl 發表於 21-4-25 15:06
甘最後你選了那間(emoji)(emoji)

Pippas 唔cover 我仔學校
Gis 有,但睇佢 d服務又冇寫明可以幫手訂test kit
Belgravia 問左 ,我好滿意,因為第一次個仔去 ,我想搵間全面d,而佢哋話有十個家長小朋友同我仔讀埋同一間 中學,佢會開過group , 我諗我join 佢

其他guardian 我就冇再了解

chloe.k 發表於 21-4-27 22:20
Gis 有,但睇佢 d服務又冇寫明可以幫手訂test kit
Belgravia 問左 ,我好滿意, ...
請問你個仔讀邊間中學?

Ericau 發表於 21-4-27 22:30
請問你個仔讀邊間中學?

D’overbroecks

chloe.k 發表於 21-4-27 22:20
Belgravia 問左 ,我好滿意, ...

最緊要找到啱你小朋友的(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
因我小朋友比較細,所以我都問多幾間不過我都明日打去你這間了解一下(emoji)(emoji)

chloe.k 發表於 21-4-27 22:31
D’overbroecks
Thanks

Christinewyl 發表於 21-4-27 22:34
最緊要找到啱你小朋友的(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
因我小朋友比較細,所以我都問多幾間不過我都明日打 ...

我自己認為,小朋友細更加有間全面d,Belgravia 答我幾突發都有屋住

之前睇過有d 家長分享過,疫情好狼狽,雖然我仔大個,但我都想搵一個系我自己想有乜問題 都幫我可以解決到 ,因為我唔陪佢去開學

chloe.k 發表於 21-4-27 22:40
我自己認為,小朋友細更加有間全面d,Belgravia 答我幾突發都有屋住

之前睇過有d 家長分享過,疫情好狼狽 ...

我都係belgravia , 我暫時覺得好好,始終有香港Office,WhatsApps 通常好快回覆, 就算放咗工都會回覆,但我冇住過host family, 就不太清楚

係呀!之前我都有看過所以我才擔心
請問你聯絡那一位我明天打去先資詢
謝謝你

Christinewyl 發表於 21-4-27 23:10
係呀!之前我都有看過所以我才擔心
請問你聯絡那一位我明天打去先資詢
謝謝你

我之前就咁email 佢就有個女仔回覆我
Pm 你

回覆樓主:

我個女用緊一間香港人開嘅guidance 公司,雖然係細間,但非常好交帶同細心,香港人又易溝通,學校有啲乜書信睇唔明,一WhatsApp 佢就好快回覆,安排交通來回機場又非常好。
我之前用嗰間大規模嘅guidance 公司,費用收得貴,但就無乜服務。我個女喺Bradford讀書,上年要搵Host family,佢竟然話學校附近啲host family冇晒位,叫我個女落Oxford ,我覺得超唔掂,車程8個鐘頭來回,的士錢仲要超貴。嗰一刻超無奈。機緣巧合,我個同事介紹呢間guidance 公司俾我,佢即刻喺學校附近個town Harrogate 搵到個host family俾我,車程都係半個鐘。
跟住之後我就用呢間公司,真係唔係賣花讚花香,佢送我個女返學校之前,仲帶我個女去China supermarket買定啲糧食返學校,等佢唔使思鄉。

有冇睇過Elixx  Angxx Chinxxx (Evx Lexxg)?都有香港office,有whatsapp好快覆。4月返去住佢嘅 hotel quarantine package ,買埋day 2/5/8 test kit,book的士返學校佢安排同校學生返去,share cost。
12月返嚟航班取消咗,佢亦有emergency accommodation 。

etoile 發表於 21-4-28 10:35
有冇睇過Elixx  Angxx Chinxxx (Evx Lexxg)?都有香港office,有whatsapp好快覆。4月返去住佢嘅 hotel qu ...

請問全名係乜嘢呢? 我唔係好識Guardian啲人嗰啲 ,thx

都要睇吓啲監護人cover邊一間學校

想請教各位,究竟計homestay fee時,是計日數,抑或計night的?

kaiwife 發表於 21-4-28 01:50

可否pm那間(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題