用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實你哋覺得自行或直資離場嘅band 1 2 3 嘅比例係幾多 ...
go

其實你哋覺得自行或直資離場嘅band 1 2 3 嘅比例係幾多?

定EDB 有冇調查過同公佈過?
我諗好多人都直覺係band1 級頭最多,但自行係咁多間中學一齊做,而且直資亦有高低,其實會唔會離埸比率123 係差唔多呢?

高達紅色 發表於 21-4-22 17:39
我諗好多人都直覺係band1 級頭最多,但自行係咁多間中學一齊做,而且直資亦有 ...

我估係3仔離場率最高,3仔中學係要積極收生的~~~

mcl203 發表於 21-4-22 17:55
我估係3仔離場率最高,3仔中學係要積極收生的~~~

一定唔係

你係b3生會唔會自行搏兩間b2先?

反正大抽獎都一定有b3校

werty 發表於 21-4-22 18:24
一定唔係

你係b3生會唔會自行搏兩間b2先?

也對,咁你係B3中學校長,會否一見OK即收先?~~~

B2中學校長,可能嘅做法係,自行都係揀學生,B2中至尾,甚或B3生,都未必一定肯收,反正推返出公海都係收到差唔多,公海會幫佢哋分組返嚟,有曬機制~~~

我諗好多人都直覺係band1 級頭最多,但自行係咁多間中學一齊做,而且直資亦有 ...

如係我嘗試做資料搜集及估算分析,我會係EDB 教育局有關中學名單中分 Band 1/2/3 :1)不派位直資中學、2)官&津中學, 有幾多間band 1/2/3 直、津、官中學,就大约粗略(我估7成準確掛?!)估算到有幾多band1/2/3學生自行階段及直資4月前收生階段學生離塲。

但如想再估 band 1A、B、C /2 A、B、C/3A、B、C 就比較有困難了

EDB 教育局2021年自行收生中學名單、不派位直資中學名單

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/

中學一覽表(官、津中學)
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

3月31公佈既結果,唔係最終既離場率
最終所以達B1水平既中學,一定用晒30%自行學額
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我覺得band1,和band2都會收滿,band3不用爭破頭

回覆樓主:

據EDB數字推算全港自行離場率約4成

2020年
以自行及統一首志願滿意率推算
DP + CA x 62% = 54112 x 77%
DP + (54112-DP)x62% = 54112x77%
DP = 54112x15%/(1-62%) = 21,360

自1 21,360 x 63% = 13,457 (24.87%)
自2 21,360 x 37% = 7,903 (14.60%)
---------------------------------------------------------
DP 21,360 (39.47%)
CA 32,752 (60.53%)
---------------------------------------------------------
總數: 54,112 (100%)

以自行及統一首三志願滿意率推算
DP + CA x 83% = 54112 x 90%
DP + (54112-DP)x83% = 54112x90%
DP = 54112x7%/(1-83%) = 22,281

自1 22,281 x 63% = 14,037 (25.94%)
自2 22,281 x 37% = 8,244 (15.24%)
DP 22,281 (41.18%)
CA 31,831 (58.82%)
總數: 54,112 (100%)

https://www.schooland.hk/post/sspa02

2020 年度中學統一派位選校工具試算表
https://www.schooland.hk/download/sspa-2020-ca-analysis-20200410.xlsx

https://www.info.gov.hk/gia/general/202007/06/P2020070600298.htm

教育局發言人表示:「本年度共有54 112名學生參加中學學位分配辦法。按獲自行分配學位及統一派位階段獲派首三個志願學校的學生人數合計,整體滿意率為90%;若以獲得自行分配學位及在統一派位階段獲派首志願學校的學生人數計算,滿意率為77%。」

以下為本年度自行分配學位及統一派位階段的滿意率:

*獲自行分配學位的學生當中,63%學生獲派首志願學校;及

*透過統一派位階段(包括甲部「不受學校網限制」及乙部「按學校網分配」兩部分合計)獲派學位的學生當中,83%的學生獲派首三個志願學校,62%的學生獲派首志願學校。

Poyau 發表於 21-4-22 19:03
據EDB數字推算全港自行離場率約4成

2020年

直資離場呢?

傻太 發表於 21-4-22 19:18
直資離場呢?

官津自行佔學額3成而離場有約4成
直資離場估計包括在自行數字內

其實EDB有份嘢有D資料, 以下呢份嘢 PDF P.280, 有記錄 2015-2019呢五個年度自行離場率
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/press/legco/replies-to-fc/20-21-edb-c.pdf

不過睇完我真係唔多明, 點解自行學位只佔官津中學學額30%, 但自行離場率係會高過30%?
除非係派位直資既學額分配出咗古惑...... 但那D學校唔係咁多人報啫?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

龍校當自行離埸?

高達紅色 發表於 21-4-23 09:51
龍校當自行離埸?

龍校應該係自1數字

hkpapa852 發表於 21-4-23 09:26
不過睇完我真係唔多明, 點解自行學位只佔官津中學學額30%, 但自行離場率係會高過30%?
除非係派位直資既學額分配出咗古惑...... 但那D學校唔係咁多人報啫?

會否是這個原因?

可自行分配學位參加派位中學 的學額 30%
是用每間 參加派位中學 可以取錄的中一生 (包括重讀生) 的 30% 來計算的。

一般開 4 班的中學,會有 132 個中一學位 (包括 8 個留班位)。
所以該校可自行分配的學位是 132 X 30% = 39.6 (即是 40 個位)

全港 可自行分配的學位 + 不參加派位直資中學 的總學額,
應該高於 小六參加派位學生總人數 的 30%。

所以獲得自行學位的小六學生人數有機會超過 小六參加派位學生 的 30%,
獲得自行學位的小六學生人數 / 小六參加派位學生總人數 便會有機會大過 30%。

hkpapa852    發表於 21-4-23 11:25

憫父 發表於 21-4-23 11:05
會否是這個原因?

可自行分配學位 佔 參加派位中學 的學額 30%

經憫父你講一講, 又馬上覺得合理晒

憫父 發表於 21-4-23 11:05
會否是這個原因?

可自行分配學位 佔 參加派位中學 的學額 30%
全港 可自行分配的學位 + 不參加派位直資中學 的總學額,
應該高於 小六參加派位學生總人數 的 30%。 >>> E個肯定係. 舊年數據, 自行派到位學生係低於30%.