用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 試著從寒门小学的角度分享升中經歷。
樓主: lyfox
go

試著從寒门小学的角度分享升中經歷。   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 21-4-23 12:31
所以我咪話主流家長唔會揀囉

華籍學生入到去變左少數族裔
,語境幾好丫見唔少回復甘講,照搬

JojoDad    發表於 21-4-26 09:38
LeeCC    發表於 21-4-23 15:58

littlemaopig 發表於 21-4-23 12:04
其實係咪同區其他女生過於保守而少揀SMCC (可能兩油亦唔鼓勵女生咁搏), 而做就福利會有呢個成績?  ...

佢地選擇唔多,可能個個都係嘉道理止蝕,點解唔博呢?

medicine 發表於 21-4-23 12:33
2020個年幾多個統一名額唔記得(14個還係20個?)

單以結果論,確實如此,舊油5個加1個叩門.新舊大天共4個(其中 ...

我肯定其中一間系真的

LeeCC 發表於 21-4-23 12:39
我肯定其中一間系真的
當然相信係真啦.即係要最少17個.
不過,都係無從考究

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:48
好多家長其實仲係以"外貌協會"指標去選校, 尤其係小學

名氣唔夠, 開班少, 位置唔方便, 校舍殘舊, 就會變咗 ...

當年有朋友分享,軒下咁多年都唔肯搬走,死撐留低唔分割,就係為咗留喺灣仔。宜家校舍都唔係大?亦唔係新校舍~~~

mcl203 發表於 21-4-23 12:51
當年有朋友分享,軒下咁多年都唔肯搬走,死撐留低唔分割,就係為咗留喺灣仔。宜家校舍都唔係大?亦唔係新 ...
男仔有QC位,女仔有BPS位.請問,搬去第二度,仲有尼啲嗎?
PS:廣官搬山頂,會保留QES位嗎?

hkpapa852 發表於 21-4-23 11:53
呢間街坊福利會, 除咗7/8年前只得1個人入NPL (其餘都係去咗主收NCS既學校), 之後其實連續4-5年都有人入SMC ...

街坊會的情況,唔知是否和NCS有關。我有朋友在另一區的b1英中任教,佢話EDB是會每年都派一定數目的NCS學生去佢學校,大約5-6個,是唔知幾時協議左的,目的是希望讓NCS學生入到EMI學校,始終不能只把他們集中在嘉道理這些學校,而按成績他們應只能入到b2中中。我不清楚街坊會的情況是否類似,都係估吓啫

medicine 發表於 21-4-23 12:58
男仔有QC位,女仔有BPS位.請問,搬去第二度,仲有尼啲嗎?
...

就係呢個原因,一出灣仔就係咁先,打C都唔搬囉,銅鑼灣呢個位,都係無辦法下嘅選擇~~~

WinnieCatCat 發表於 21-4-23 12:58
街坊會的情況,唔知是否和NCS有關。我有朋友在另一區的b1英中任教,佢話EDB是會每年都派一定數目的NCS學生 ...

天主教學校支援弱勢,可以理解嘅~~~

LeeCC 發表於 21-4-23 12:31
所以我咪話主流家長唔會揀囉
唔係呀, 大台的劇間中都係個條街攞景, 間學校成日都上鏡架!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-4-23 12:58
...
廣官搬山頂,會保留QES位嗎?

會, 不過應得番 1-2 個位, 好似雲官去咗灣仔咁

其實聯繫位好攪笑, 係按聯繫小學學生人數去分配

所以如果愛官收到240人一級, 可以搶走一半QC聯繫位架!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係我睇中, 塘官其實唔算寒門, 因為佢話晒都有2X% 升B1, 仲年年搶到7-10個QES位

回覆 hkpapa852 的帖子

可能31校網始終更好的選擇太多。

lyfox 發表於 21-4-23 13:41
回覆 hkpapa852 的帖子

可能31校網始終更好的選擇太多。
油尖旺個個都只係識兩間油天, 主因係以前某校長愛攪marketing, 年年升中派位都叫學生上鏡
現實佢地水平只能話係比較好, 未算好出色....... 升B1中學比例, 其實不如係弱區龍頭如觀塘小強

最明顯既事例, 兩/三年前DGS唔再為學生呈分, 但兩間油天唔見爭多咗B1位喎!

hkpapa852 發表於 21-4-23 13:57
油尖旺個個都只係識兩間油天, 主因係以前某校長愛攪marketing, 年年升中派位都叫學生上鏡
現實佢地水平只能 ...

「最明顯既事例, 兩/三年前DGS唔再為學生呈分, 但兩間油天唔見爭多咗B1位喎!」

請教邊間最終多左B1位?

littlemaopig 發表於 21-4-23 16:14

「最明顯既事例, 兩/三年前DGS唔再為學生呈分, 但兩間 ...
就係有公開資料個D都無明顯多到
即係可能D位平均攤分咗, 呢個情況証明其實各校水平相差唔太大, 又或者流咗去D無公開派位資料既學校

hkpapa852 發表於 21-4-23 17:14
就係有公開資料個D都無明顯多到
即係可能D位平均攤分咗, 呢個情況証明其實各校水平相差唔太大, 又或者流咗 ...

係咪去咗瑪利姐果度~~~

mcl203 發表於 21-4-23 17:21
係咪去咗瑪利姐果度~~~

又有D可能被循道袋起咗。又正路,邊個袋咗唔易睇到,拔小以前呀咗D位但唔要嘅,即係一向有相若嘅2仔年年偷到雞,亦反映咗係區內小學有公佈升中人數,即係以前啲B1率要打折~~~

WinnieCatCat 發表於 21-4-23 12:58
街坊會的情況,唔知是否和NCS有關。我有朋友在另一區的b1英中任教,佢話EDB是會每年都派一定數目的NCS學生 ...

其實如果真的有咁樣的安排
我覺得油街都真係勁既

在我的喇沙記錄所見
除左我仔那一屆
其他幾個學年都有油街的畢業生考入
雖然可以視作另一條隊
但其實只有每年約10個8個French boy位
申請人可以來自多間不同學校
除了油街,還有地利亞,林文燦,陳守仁,李鄭屋,道教雲泉,鮑伯濤那些傳統上多南亞和非洲裔小朋友的小學
另外又有一些日韓和白人小朋友,有些讀本地小學或國際學校
而油街這幾年每年1-2人入到,應該係進來的同學表現不錯,才會繼續吸納
我是護書簿

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:48
好多家長其實仲係以"外貌協會"指標去選校, 尤其係小學

名氣唔夠, 開班少, 位置唔方便, 校舍殘舊, 就會變咗 ...

以你的标准,阿仔在港岛东区后街的津小,肯定係“寒门”!不过升中成绩肯定係“豪门”!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題