用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利男女英文中小學 2nd IN
樓主: BBworm
go

聖瑪加利男女英文中小學 2nd IN [複製鏈接]

請問如果first in 完到而家都冇消息仲有冇機?

hahahamama 發表於 21-4-29 13:50
請問如果first in 完到而家都冇消息仲有冇機?
1) 有可能學校miss 左呢小朋友份表2) 可能會有second int. (排緊隊)

打去問下學校.
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

Thanks! 咁我call下先~

SMC 1st in 分3 個日期interview,全部人都有機會有1st in, 但2nd in 就按分數由高至低call 到學校1:1 咁in 。

2nd in 會單對單面見小朋友,約2x-3x min,會傾計,問下學術等。如果覺得ok,會叫家長入去同主任/副校傾計。

如果ok,會2周左右call 3rd in,見校長,輕鬆的,校長介紹學校為主。

如果一直一直無收call or waiting letter, 可打去學校問下。

學校收一定比例的外籍生,所以local 學位都真係走一個才可call 一個。

目前4月尾,按道理,直資學校交晒名單,要6月大抽獎才有機會再搵學生。

twhkleung 發表於 21-4-29 08:17
因為這二天收到太多PM, 有以下建議。

1. 我可繼續分享,但真的作参考好了,因為已是幾年前,加上今年pand ...

十分認同,學校都想選合適的,與學校理念一致的家長,大家加油(emoji)(emoji) 音樂椅到8 月尾都仲會動

請問全部 interview 都是全英對答嗎?

回覆 Yellow_Bean 的帖子

上年不是全英. 英文加廣東話/普通話.

twhkleung 發表於 21-4-27 18:34
我覺得是有用的,我記得當年我囝囝是waiting,寫信求位,後來收到來電,我還記得很清楚,佢係咁講的,校長 ...

請問你係幾時寫信?使唔使附上證書?因為我地1st in係七月,之後收到話如果有人放棄學位再通知我,唔知係waiting定reject....唔知可唔可以寫求位信

twhkleung 發表於 21-4-27 18:34
我覺得是有用的,我記得當年我囝囝是waiting,寫信求位,後來收到來電,我還記得很清楚,佢係咁講的,校長 ...

So for the waiting letter, did you receive after first in or 2nd in? Thanks.
‹ 上一主題|下一主題