用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四
go

中四

想問大家中四除了上中、英、數、通識和3科選收科外,仲要唔要上其他科?我的孩子要上聖經、音樂、視藝和PE!不單止要上,仲要做功課、group projects和考試!每科仲要計30%入成績表!真心唔明教長和間學校點諗。難怪2012DSE至今冇出個一個狀元。

簽名被屏蔽

mimame 發表於 21-4-22 15:50
想問大家中四除了上中、英、數、通識和3科選收科外,仲要唔要上其他科?我的孩子要上聖經、音樂、視藝和PE ...

我女中四中五有聖經/音樂/PE,音樂有功課,不過好輕鬆嘅,PE之前疫情zoom要拍片做運動,聖經上堂只係背金句,全部都計落成績表嘅。

但宜家實體復課返半日,cut咗聖經同音樂,只有PE。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

想問大家中四除了上中、英、數、通識和3科選收科外,仲要唔要上其他科?我的孩子要上聖經、音樂、視藝和PE ...

我仔學校高中4班,九成同學都係修3X,四班除4 core 外都有 PE . Music. RME.  (除咗修M2果班會少一科 Music). 全部科目都有考試亦會落成績表,平時都會有功課,總分計算方面, Core x 2、選修科 x 1、PE/Music/RME x 0.5。

我女學校高中有 music, PE同RS。三科都好 hea。

YolandaTam 發表於 21-4-22 19:03
我女學校高中有 music, PE同RS。三科都好 hea。
我哋都係有齊,不過當調劑一下也好。

孩子間中學中四上堂:中、英、數、通識、2或3科選修科、PE、聖經、音樂/视藝2選1

其實宜家仲有無家政煮食堂?以前讀書好鍾意煮嘢食堂

cafeva 發表於 21-4-22 23:41
其實宜家仲有無家政煮食堂?以前讀書好鍾意煮嘢食堂

阿女初中有,阿仔嗰間冇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!