用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 回饋篇:自行與直資的安排與取捨
樓主: 200904
go

回饋篇:自行與直資的安排與取捨 [複製鏈接]

chasedream 發表於 21-4-22 23:02
佢比我睇嗰校網,我諗佢應該自己search search下

不過得罪講句間小學有d 抵打喎,自行前竟然無提過升中嘢。

Hkmama818 發表於 21-4-22 23:03
嘩,俾個叻佢EK咁多術語,竟然睇得明又有耐性了解。

因為之前佢無註冊,所以用網頁版但無註冊有d功能用唔到,佢註冊唔到(唔知點解)所以而家佢都係用佢同學嗰廢棄account睇

chasedream 發表於 21-4-22 23:06
因為之前佢無註冊,所以用網頁版但無註冊有d功能用唔到,佢註冊唔到(唔知點解)所以而家佢都係用 ...

好成熟、有自發性,auntie 俾個like 你

Hkmama818 發表於 21-4-22 23:05
不過得罪講句間小學有d 抵打喎,自行前竟然無提過升中嘢。

四年級嗰陣只係講過該區(好細)嘅中學係乜banding,同埋五年級講呈分試係咩用途,六年級自行前一個月先詳細講(但聽到我一頭霧水),但而家樓下五年級已經開始講緊升中短片啦...

Hkmama818 發表於 21-4-22 23:08
好成熟、有自發性,auntie 俾個like 你

chasedream 發表於 21-4-22 23:09
四年級嗰陣只係講過該區(好細)嘅中學係乜banding,同埋五年級講呈分試係咩用途,六年級自行前一個月先詳 ...

哦,咁都有講!都差唔多啦,太早由講,都係一頭霧水,因為家長都未想理住嘛 了解咁多間中學特色這一環,小學都幫唔到好多啦,請下個別中學來學校講下嘢就得。
什麼是升中短片?

Hkmama818 發表於 21-4-22 23:16
哦,咁都有講!都差唔多啦,太早由講,都係一頭霧水,因為家長都未想理住嘛 了解咁多間中學特色這 ...

老師自創咗成嗰鐘和片結合edb提供嘅嗰d升中程序片,我女學校只係邀請咗一間band1B-C嘅中學講,我地唔心水呢間,我女想睇簡介會,但佢完全無同我講過

chasedream 發表於 21-4-22 23:19
老師自創咗成嗰鐘和片結合edb提供嘅嗰d升中程序片,我女學校只係邀請咗一間band1B-C嘅中學講,我地唔心水 ...

哦,升中程序。這些根本都唔係秘密,EDB網頁有吖,資料性嘅嘢,有心就可以睇,唔係問題啦。最大問題係個別家庭應該如何理解和處理d資料吧多多收風、上EK睇吓經驗人士點考慮,再自己分析好過

回覆 chasedream 的帖子

WOW,你的女兒真是很厲害!屬於絕對的行動派。肯定給個贊!最後她選了哪所中學?

簽名被屏蔽

我也同意ranking order 是主菜!課餘活動選小朋友的真興趣就好,如果為了功利用途,就本末顛倒了。

200904 發表於 21-4-23 11:48
我也同意ranking order 是主菜!課餘活動選小朋友的真興趣就好,如果為了功利用途,就本末顛倒了。
...

體藝本身易學難精,為功利而學,難達成目標外,長遠失焦,孩子疲於奔命;但體藝也不是洪水猛獸,能陶冶性情、保持身體健康!其實純讀書也很寡,讀書外有其他長處對建立信心有幫助,只要放正心態便好。

謝謝樓主的分享
同時恭喜你的女兒們能入讀心儀的學校
很欣賞你能讓兩個女兒選合適自己的學校
祝她們倆有愉快的校園生活

操fit英文好重要。

200904 發表於 21-4-23 11:48
...
同意,仔女唔仲意,夾硬迫佢學只會俾佢一個不堪回憶的童年。好多人只睇到朗朗依家風光,但要我學朗朗爸爸咁催谷孩子,我第一個反對。

其實本人也很懶哈哈,佩服樓主育兒費煞思量。不過我認同父母係孩子最好老師。平時會刻意引導孩子,比如學會批判性思考,比如怎樣去欣賞美。少年時代係塑造性格的時期,家長要提供適當支援。

我比較藐視天賦品質之説。寒門岂無上品?其實絕大部份孩子都是一樣的智商,所不同者,是態度的問題。如果你有目標,自然會努力;努力之餘,自然會想辦法去學。日子有功,每日堅持按計劃學習,學渣也會變學霸。(必然的)

Face3366 發表於 21-4-24 12:09
操fit英文好重要。

贊成!有很多家長在不同平台問,是否要考Cambridge,其實,最終表現出來的不是一紙證書,而是面試時的交流。流利與否絕對一試就知。

語言肯定是浸出來的。我安排孩子從三年級開始看英文書,從她們有興趣的書開始。她們是書蟲,一星期七天,都在看中文書。我規定了一週必須有三天看英文書,一年之後,沒有硬性規定,但她們已經習慣中英穿插了。
口語方面,我們在暑假,春節假期有安排上外籍教師的網授課程,一星期兩次。算是讓他們習慣用英文表達。

200904 發表於 21-4-24 12:57
贊成!有很多家長在不同平台問,是否要考Cambridge,其實,最終表現出來的不是一紙證書,而是面試時的交流 ...
我地有两個一對一補習老師,一個教Grammar,一個外籍教Oral。同意語境好重要,又oral我認為非得外籍老師不能勝任。比如Dgs面試,我聽女講係有外籍老師問問題,如果聽不慣口音、語速已經輸頭陣。
‹ 上一主題|下一主題