用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參考去年排位估binding?
go

參考去年排位估binding?

另一個帖提到我女個老師話佢係band 1, 2擇界,我試問去年前年六年級家長,說以前班數不同,好難估。

咁其實班數唔同,排位與banding關係是否按比例調整?

又有家長話每年都有微調,去年20名派到band 1,有機會今年20名算band 2,係咪真?

回覆樓主:

唔明點解會低咗?

去年20名派到band 1,有機會今年20名算band 2,係咪真?
如果去年100人,有20人去band1,大概20%,今年人數如果比100少,如95人,band1人數應該19人,20人就算band2,我自己主要就是按百分比計算~

kchan1997 發表於 21-4-22 09:23
唔明點解會低咗?

老師話每年教育局升中組都有微調,調上調落無人知

rain0325 發表於 21-4-22 09:29

咁真係好難估喎,尤其邊緣人

呈分據前兩次雙數年PS1成績^調整
全港B1/2/3各⅓ 區內B1/2/3各⅓
所以校內B1%受PS1成績及人數影響

^ 因應疫情2020年PS1成績不採用

rain0325 發表於 21-4-22 09:20
另一個帖提到我女個老師話佢係band 1, 2擇界,我試問去年前年六年級家長,說以前班數不同,好難估。

咁其 ...

Pre-S1,全區和你校人數,嘅變化,咪影響每年嘅組別人數囉~~~

微調幾個因素:小三小六TSA考出嚟嘅成績,呈分試卷深淺,中一學前試,之後至於微調提升或降低小學又真係未必知

Poyau 發表於 21-4-22 09:57
呈分據前兩次雙數年PS1成績^調整
全港B1/2/3各⅓ 區內B1/2/3各⅓
所以校內B1%受PS1成績及人數影響
我仔今年五年級, 如果因疫情唔採用2020數據, 咁請問下年係咪會用番以往數據?

車車Wong 發表於 21-4-22 10:17
我仔今年五年級, 如果因疫情唔採用2020數據, 咁請問下年係咪會用番以往數據?
...

下年仍會用2016及2018年PS1成績
所以有3年(2018-20)升中往績供參考

回覆 Poyau 的帖子

明白, 謝謝!