用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 S4 選修科。
樓主: Ving
go

S4 選修科。

回覆樓主:

呢個當然。係個囝讀唔係你讀。
講到興趣,仲有嘅係,依家唔讀入咗 U一樣可以讀Econ。

twobirds 發表於 21-5-24 10:00
謝謝你的回覆.亞仔對將來的出路似乎尚沒有明確的方向和選擇...
佢話擲骰子囉...ECON & BIO...

PhyChemBio無敵組合,將來乜科都得~~~

denise0618 發表於 21-5-24 18:05
呢個當然。係個囝讀唔係你讀。
講到興趣,仲有嘅係,依家唔讀入咗 U一樣可以讀Econ。
...

所言甚是

mcl203 發表於 21-5-24 18:31
PhyChemBio無敵組合,將來乜科都得~~~

所言甚是

denise0618 發表於 21-5-24 17:48
係。其他人唔知。
但以我囝嚟講,佢依家 bio同 econ都考得唔錯,不過佢記性好,我傾向佢讀 bio,容易拎高 ...
我侄仔剛選咗Phy Chem Bio 加M2

bbc2018 發表於 21-6-27 21:26

回覆樓主:

大家對phy chem ict m2嘅組合又點睇,好似好少人選ict

Switzerland 發表於 21-7-16 12:30
大家對phy chem ict m2嘅組合又點睇,好似好少人選ict

呢4係組合好好, 大學好多科可以揀, 醫療/科技/工程/電腦數據都得
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Switzerland 發表於 21-7-16 12:30

好好,呢個组合冇問題。

gracelam 發表於 21-7-20 09:44
呢4係組合好好, 大學好多科可以揀, 醫療/科技/工程/電腦數據都得

謝意見,希望佢入到

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-20 12:46
好好,呢個组合冇問題。

希望入到

busybeebee0713 發表於 21-7-22 01:08
有聽亞女講,冷門科資源會比較少,補習或者買ICT參考書都難搵啲。但係而家ICT係大趨勢,讀咗應該好有用, ...

易學難精,想拎高分都唔易

bbc2018 發表於 21-6-27 21:26
我仔最後選咗Phy Chem Econ 加M2...都冇辦法啦

twobirds 發表於 21-8-17 14:17
我仔最後選咗Phy Chem Econ 加M2...都冇辦法啦

如果冇打算讀醫護,唔讀 Bio 根本冇咩損失,仲可以慳返多啲時間投放落其他科添,只要夠高分,呢個组合入U大把選擇。

twobirds 發表於 21-5-24 10:50
如果讀醫護,  係咪一定要修BIO, 有冇JM仔女, 中學冇選修BIO又成功讀醫呢? 請賜教.

如果讀醫護,讀BIO好過ECON好多,先唔講2大醫科,POLY 五寶ECON冇分加,BIO加權係ECON既一倍,如果食唔正WEIGHTING科,好蝕,再講既然想讀醫護,好應該讀BIO。

October. 發表於 21-8-17 19:46
如果讀醫護,讀BIO好過ECON好多,先唔講2大醫科,POLY 五寶,ECON冇分加,BIO加權係ECON既一倍,如果食唔正 ...

佢話Bio冇咩好讀,換而言之,即係佢並唔想讀醫護,我都覺得有點可惜,雖然未必考到醫科,始終目標設高少少,可以鞭策自己努力嘛

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-17 19:27
如果冇打算讀醫護,唔讀 Bio 根本冇咩損失,仲可以慳返多啲時間投放落其他科添,只要夠高分,呢個组合入U ...

希望係咁呀,多謝你的鼓勵!

twobirds 發表於 21-8-17 20:52
佢話Bio冇咩好讀,換而言之,即係佢並唔想讀醫護,我都覺得有點可惜,雖然未必考到醫科,始終目標設高少少 ...

我覺得想小朋友讀醫好多時只係家長諗法,就算成績好其實也唔一定喜歡讀醫,最重要係孩子找到自己嘅興趣,若能把喜好變成事業就更加理想

唔駛擔心,我兒亦是選修 Phy+Chem+Econ+M2 ,而且科科都讀得好好,佢一早已決定唔會揀醫護,大學亦有大把學系可選。

gracelam 發表於 21-7-20 09:44

事实上冇咗ICT 都可以揀!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.