用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抽獎次序疑惑
樓主: qqkkChivas
go

抽獎次序疑惑  

憫父 發表於 21-4-23 14:41
其實用首三志願成功派位率來判斷小學的質素,
是一個很攪笑的理念。
事實上又極多家長好受用,用呢個嚟參考一間學校嘅實力!

原來NT2 都唔係最差

Poyau 發表於 21-4-23 15:22
為保首三志願不惜學生錯配......
呢個做法係一些2線小學同band1位不足區最普及,導致一部份無經驗的家長太過保守以求穩陣會碌入band2中學,而夠膽博的邊緣人家長就會博而又好彩就會碌入band1a中學!呢種情況就會慢慢形成某些band1中學成績下滑,反而一些band2a成績卻提升但又未到band1級別。

mcl203 發表於 21-4-23 13:07
當該區係缺120個 B1英中位,假設原來有頭兩間B2中學可以全收呢120人,會有B1仔因缺英中位而手緊咗,可能有 ...
又好似唔係幾啱數喎。假設b1&b2各300人,b1位150個b2位300個,即係話b1生原先有1/2機會入到b1校。假設有50個b1生提早投降選b2,堅持嘅b1生入b1中學嘅機會率變相會提高到3/5。最後堅持下都真係入唔到b1校嘅嗰100個b1生,要攪到入b2校嘅總數其實不變,都係嗰150人,只係先入後入嘅分別。呢150人最後都會入左b1生首選嘅嗰一兩間b2校(假設該b2校仲有收到b2生的話) 。所以我覺得提早投降的除左益左對手之外,睇唔到對自己有咩好處。除非……b1首選嗰一兩間b2校,其實係全收b1生。咁就真係要諗諗啦……

ok3 發表於 21-4-23 16:31
又好似唔係幾啱數喎。假設b1&b2各300人,b1位150個b2位300個,即係話b1生原先有1/2機會入到b1校。假設有50 ...

我指塞爆左B1+頭2間B2嘅可能性~~~

hkpapa852 發表於 21-4-23 13:26
假設你填3間B2先夠, 但你填得2間
咁個兩間都入唔到的話, 就......
如果我填足晒3間b2呢?況且如果確定係b1 生,填晒b1校都入唔到,間首選嘅b2A係必入。仲點會碌到去後面嘅b2bc呢?除非,嗰間b2a校係全收b1生啫。唔知我咁理解有冇錯?

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-23 12:02
KL5 梁式芝/呂郭/羅陳 以往有B2中
區內B1生可考慮以上為保險線
之前盡排其他本區/他區B1校

老師話我條保險線太後,好危險
~ 神的恩典夠我用~

mcl203 發表於 21-4-23 16:36
我指塞爆左B1+頭2間B2嘅可能性~~~
基於b1生先派嘅原則,只要確定頭2間b2 校仲有收b2生,我係b1生的話,使乜理佢爆唔爆

lailaiha 發表於 21-4-23 16:39
老師話我條保險線太後,好危險

請問保險線同之後是那些學校

討論了咁多抽獎次序同揀學校資訊,本人亦經歷幾次升中問題,仲唔同小學升中。個人心得分享:自行第一輪如果本區band1位不足而競爭太大,你小朋友如果唔係考級一二而有級頭十,而唔嫌返學路途遠少少真係建議跨區心儀名校,近年名校自行比較傾向收跨區生,當然除了學校成績仲要校外各種比賽同服務、操行。
到了大抽獎啦,如果確定小朋友band1組別,就甲乙1揀自己最心儀果間,乙2345填次心儀(包括跨區借位),之後乙6開始band2abc,當然你亦可以盡填band1然後先band2。填表期間家長要心志堅定知道自己小朋友所需,唔好老師講下,其他家長講下,朋友講下驚派得差就十五十六…
當年本人就唔理老師“勸導”同其他家長單單打打說話,堅定揀自己心儀中學,最後得咗。其實無論得唔得都好,起碼同小朋友一齊試過無遺憾。

沙田區表示好幸福

回覆 Poyau 的帖子

仲有一間好受歡迎既馬中,佢只提佢3*以上有成91%,其他數全部唔提,佢哩個數其實有咩玩法哩? 我問返就讀既學生,連佢地當局者都唔太清楚學校既DSE 真正成績,令我小朋友卻步報讀。

hkpapa852 發表於 21-4-23 13:50
咁其實NT4, 放晒6間B1中學, 放埋4間似樣D既B2A (盧, 羅, 兩間兼基X) 中學, 都勉強夠位
NT3仲慘, 放埋兩間假 ...
屯門兩間官中,仍能維持係英中系列,即係當中升中時有大部份係band 1 學生入讀,咁係咪可以理解學生讀6年後成績負增值?

hkc3 發表於 21-4-23 17:56
屯門兩間官中,仍能維持係英中系列,即係當中升中時有大部份係band 1 學生入讀,咁係咪可以理解學生讀6年後 ...

英中3322率<50% 從生源可見增值力
中一 英中收85%前列40%學生
中六 文憑試3322率全港日校42%

hkc3 發表於 21-4-23 17:43
回覆 Poyau 的帖子

仲有一間好受歡迎既馬中,佢只提佢3*以上有成91%,其他數全部唔提,佢哩個數其實有咩玩 ...

馬可賓2020年整體3+同以下相若
估計有B1C水平 甚至可能B1B

2020年 3+ | 4+
馬可賓 91% | [···]
善德 89.9% | 63.3%
風采 90.4% | 60.1%
蕭明 90.6% | 59.3%
沙培 90.1% | 57.9%

Poyau 發表於 21-4-23 20:36
馬可賓2020年整體3+同以下相若
估計有B1C水平 甚至可能B1B

朋友問我這些數據可從邊個網站/App睇到,佢有幾間其他學校想知DSE 成績。 謝謝

mypineapple 發表於 21-4-23 21:06
朋友問我這些數據可從邊個網站/App睇到,佢有幾間其他學校想知DSE 成績。 謝謝
...

咪响EK睇

幾位資深網友每年逐間中學睇佢地校務報告,然後update上嚟,勞苦功高
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-24 07:14
咪响EK睇  

幾位資深網友每年逐間中學睇佢地校務報告,然後update上嚟,勞苦功高

衷心感謝每位家長無私的分享

mypineapple 發表於 21-4-23 21:06
...

個別學校成績可參考EK以下分享

2020文憑試成績及入大學率
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

Poyau 發表於 21-4-24 15:15
個別學校成績可參考EK以下分享

2020文憑試成績及入大學率

謝謝你呀