用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抽獎次序疑惑
go

抽獎次序疑惑  

請問:
1. Band1學生由第一志願至三十志願派晒後,才到Band2生派第一志願?

還是

2. Band1學生派哂第一志願,然後到Band2生第一志願,跟住Band3生第一志願。所有學生輪完第一志願後,第二志願再由Band1學生開始派,Band2第二志願,如此類推……

謝謝!

qqkkChivas 發表於 21-4-21 16:25
請問:
1. Band1學生由第一志願至三十志願派晒後,才到Band2生派第一志願?

B1生派完第1至30志願才到B1生

可能咁講法更易理解些:係派晒全部band1組別,之後再派band2組別,最後派band3組別!

Arabellahk    發表於 21-4-23 17:03

全部band1學生每人都有學位
先開始派band2

回覆樓主:

多謝各位回覆!以我之前嘅認知同了解,都係第1個情況(派晒所有band1學生嘅30志願後才開始派band2生第一志願)!

但我今日聽到第2個情況,所以想問清楚!因爲唔同情況,可能有唔同嘅排位策略!

qqkkChivas 發表於 21-4-21 17:51
多謝各位回覆!以我之前嘅認知同了解,都係第1個情況(派晒所有band1學生嘅30志願後才開始派band2生第一志願 ...
你今日聽到嘅第二種情況係錯嘅。一定係先安排好曬所有Band1生嘅學位,先再輪到Band2學生抽。

qqkkChivas 發表於 21-4-21 17:51
多謝各位回覆!以我之前嘅認知同了解,都係第1個情況(派晒所有band1學生嘅30志願後才開始派band2生第一志願 ...
你認知同了解嘅應該係升小機制,升中有少少唔同,係一定要派全部band1組別先到band2組別

BonnieYT 發表於 21-4-21 18:18
你今日聽到嘅第二種情況係錯嘅。一定係先安排好曬所有Band1生嘅學位,先再輪到Band2學生抽。
...

因爲Band1學生可先分配1-30嘅志願,所以Band1生喺乙部可盡填本區同他區嘅B1學校,然後B2學校,最後B3,對嗎?

qqkkChivas 發表於 21-4-21 20:38
因爲Band1學生可先分配1-30嘅志願,所以Band1生喺乙部可盡填本區同他區嘅B1學校,然後B2學校,最後B3,對 ...

要視乎那區
B1位足夠 可考慮盡排B1校後到B2校
B1位不足 要考慮B2保險線要排乙幾

Arabellahk    發表於 21-4-23 17:04

Poyau 發表於 21-4-21 20:57
要視乎那區
B1位足夠 可考慮盡排B1校後到B2校
B1位不足 要考慮B2保險線要排乙幾

KL3

qqkkChivas 發表於 21-4-21 21:04
KL3

KL3 B1位足夠
區內B1生可考慮盡排本區/他區B1校
之後以陳瑞褀/培道/何官為保險線

Poyau 發表於 21-4-21 21:15
KL3 B1位足夠

知道了!唔該哂!

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-21 21:15
KL3 B1位足夠

請問KL5 B1夠位嗎?
~ 神的恩典夠我用~

黑咪喵 發表於 21-4-21 16:38
可能咁講法更易理解些:係派晒全部band1組別,之後再派band2組別,最後派band3組別!
...

咁如果B1生冇填晒30間,可能填咗10間,10間都派唔到,咁係是但派一間比佢先定派埋B2,B3先,再比學位佢?

Yo119yo119 發表於 21-4-22 07:19
咁如果B1生冇填晒30間,可能填咗10間,10間都派唔到,咁係是但派一間比佢先定派埋B2,B3先,再比學位佢?
...

一定係 BAND 1 學生都獲得學位,然後先輪到 BAND 2。

如果 10 間都派唔到,會隨機分派到同一校網內尚有剩餘學位的非直資中學。
所以,如果真係填唔到 30 間,都要補一些你接受的 BAND 2 中學,否則,係有機會隨機被派到 BAND 3C 中學的。

咁請問甲部又係點抽呢?是否都是由b1開始,然後b2,最後才是b3?
若甲部唔中,才到乙部派位嗎?
請高人指點,thx

阿珠媽2號 發表於 21-4-22 08:59
咁請問甲部又係點抽呢?是否都是由b1開始,然後b2,最後才是b3?
請高人指點, ...
乙部:是同一校網內,將參加派位的學生按成績分為三等份,成績最好的等份先抽,按隨機編號次序分派校網內參加派位的中學。

甲部:將全香港參加派位的學生按成績分為三等份,成績最好的等份先抽,按隨機編號次序分派參加派位的中學。

一定是 band 1 學生先抽,然後是 band 2,之後是 band 3,最後是參加派位但沒有呈分試成績的學生。

阿珠媽2號 發表於 21-4-22 08:59
請高人指點, ...
其實EDB網站同隻DVD, 有晒你問個堆問題既答案
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想再指教一下,請問是否派完3個banding的甲部,才到乙部派位呢?

其實我都係幫朋友問(我囡自行已有正取了)多謝指教!