用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抽獎次序疑惑
樓主: qqkkChivas
go

抽獎次序疑惑  

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:11
首先要睇下你點定義咩叫B1中學

係盡收B1學生就係?定係睇6年後output既結果?

想請教點解會有咁多盡收B1但output唔達標既中學,會唔會係呢啲原因?
1. 區內b1學生增加較預期快同多,b1位增加未能滿足需求?
2. 區內b1水準與全港水準有差距,部分學校即使盡收區內b1並保持其水準,用全港標準來睇output未算達標?
3. 以成績計,學校可能負增值?

dingyan 發表於 21-4-25 10:34
想請教點解會有咁多盡收B1但output唔達標既中學,會唔會係呢啲原因?
1. 區內b1學生增加較預期快同多,b1 ...

個人覺得,小朋友成長期,態度會出現變化。全港大部份係中文小學,英中以英文為主,起碼本書係英文,部分中小生升中後係未能適應。校內風氣,是否有足夠學習風氣帶住班學生。學生真正全港水平,某些區可能出現本區B1生並非全港B1水平,所謂弱區。學校教學模式,亦會帶來學生嘅正負面。某些中學對私直小生有偏好,原因係資源,資源充足嘅家庭背景,係會減低學校嘅拔尖補底壓力~~~

mcl203 發表於 21-4-25 11:54
個人覺得,小朋友成長期,態度會出現變化。全港大部份係中文小學,英中以英文為主,起碼本書係英文,部分 ...

謝謝回覆,嗯,有道理

dingyan 發表於 21-4-25 10:34
1. 區內b1學生增加較預期快同多,b1 ...

英中收85%全港前列40%學生
中一生源應全港B1生佔多數

Poyau 發表於 21-4-25 15:28
英中收85%全港前列40%學生
中一生源應全港B1生佔多數

數字好清晰,英中主要收全港B1生。
不過其實我係見#30樓講到「以結果去厘定B1中學的話,會存在一批大抽獎可盡收B1但output唔達標既中學,呢個情況係HK4, NT3, NT4同NT9都出現。」有感而問。因為譬如NT4,被小學告知為B1嘅學生數可能遠多於區內參與派位嘅英中學位數,咁真係會有頗多B1生會入B1C/B2A嘅半英中,甚至某幾間可能全收B1生。我係對呢樣情形有啲疑問。。

dingyan 發表於 21-4-25 15:51

你數字好清晰,英中主要收全港B1生。

分享一個自己小朋友親身體驗,佢當年小六下學期,佢有位活動隊友係中一就讀黃芴南,某日我小朋友唔覺意睇到少少佢英文科書本內容,佢話啲英文字佢哋小四已經識,分別就係咁~~~

mcl203 發表於 21-4-25 16:58
分享一個自己小朋友親身體驗,佢當年小六下學期,佢有位活動隊友係中一就讀黃芴南,某日我小朋友唔覺意睇 ...

小朋友好叻

dingyan 發表於 21-4-25 18:45
小朋友好叻

非也,只係想表達,中小由中文為主,轉去英中會面對嘅現實問題,始終英文科目較多,中文科目較少~~~

mcl203 發表於 21-4-25 19:06
非也,只係想表達,中小由中文為主,轉去英中會面對嘅現實問題,始終英文科目較多,中文科目較少~~~
...

嗯,咁似乎解釋到一部分小學學術尖子係英中未必得以盡展所長或者維持優勢,咁或者有意英中嘅小學家長值得投放多啲資源係英文度啦。。

回覆 hkpapa852 的帖子

Hello 上次睇過你個表, 西貢區 女仔 band 1 入 band 1 係 97%
我計過教育局 今次 西貢區有約 1250 個位,除3 即約 400 個 band1
但 band 1 位 total 只有 309
是否只有 七成左右入 band 1?

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:11
首先要睇下你點定義咩叫B1中學

係盡收B1學生就係?定係睇6年後output既結果?

黃大仙竟然安全