用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抽獎次序疑惑
樓主: qqkkChivas
go

抽獎次序疑惑   [複製鏈接]

ok3 發表於 21-4-23 11:32
有少少唔明 你意思喺呢4區裡面, 有中學係盡收B1生, 但DSE成績係B2? 所以區內B1生喺選校時, 要 ...

屯門四大及田中3322率>70% 其餘.....

2020年 3322率 | 22222 | 2+(主科)
······
譚伯羽 58.1% | [···] 97.6% ([···])
田家炳 >70% | 近100% | [···] ([···])
---------------------------------------------------------
劉金龍 49.0% | [···] | 90.4% ([···])
南屯官 48.7% | [···] | [···] (96.5%)
屯官 46.2% | [···] | [···] (95.5%)
---------------------------------------------------------
呂祥光 42.6% | 91.1% | 96.9% ([...])
屯天 [···] | 86.4% | [···] (93.9%)
屯崇 [···] | [···] | [···] (91.3%)
辛亥年 24.1% | 69.8% | 74.1% (88.6%)
······

lailaiha 發表於 21-4-21 23:10
請問KL5 B1夠位嗎?

KL5 梁式芝/呂郭/羅陳 以往有B2中
區內B1生可考慮以上為保險線
之前盡排其他本區/他區B1校

hkpapa852 發表於 21-4-23 11:43
你留意下個幾區既中學先啦!

尤其係NT3個兩間官立英文中學, 3322率近年屢創新低
我仲係有啲嘢唔明以NT3為例,假設仲差百幾個b1位,呢百幾b1生又一個都冇外闖,但基於b1先排嘅原則,派唔到b1中學嘅呢百幾人最後最差嘅結果唔係應該會派到區內嘅嗰一兩間(假設一間都收唔晒呢百幾人)較受歡迎嘅B2中學咩?點解會跌落深深淵呢?

ok3 發表於 21-4-23 12:04
我仲係有啲嘢唔明以NT3為例,假設仲差百幾個b1位,呢百幾b1生又一個都冇外闖,但基於b1先排嘅原則 ...

當該區係缺120個 B1英中位,假設原來有頭兩間B2中學可以全收呢120人,會有B1仔因缺英中位而手緊咗,可能有例如50個早咗離場,變成170人爭120個位,再加上選校撞框,派位可以跌得更後~~~

我仲係有啲嘢唔明以NT3為例,假設仲差百幾個b1位,呢百幾b1生又一個都冇外闖,但基於b1先排嘅原則,派唔到b1中學嘅呢百幾人最後最差嘅結果唔係應該會派到區內嘅嗰一兩間(假設一間都收唔晒呢百幾人)較受歡迎嘅B2中學咩?點解會跌落深深淵呢?

如果確實是 BAND 1 生,最差都是派到志願表中的第一間 BAND 2 中學 (除非果間 BAND 2 突然極受BAND 1 學生家長歡迎),所以填完心儀的 BAND 1 中學後,再填一些 BAND 2 中學,是不可能跌落深深淵的。

若有朋友向你訴苦,小朋友是 BAND 1 的,但被派到 BAND 3 中學,估計原因如下:
1. 他的小朋友不是 BAND 1,他說慌。
2. 他的小朋友不是 BAND 1,老師提供了錯誤資訊,結果 BAND 1 學校抽不中,抽 BAND 2 中學時,學校已經滿額,結果被派志願表內較後的學校。
3. 他的小朋友是 BAND 1,但他只填了幾個志願便交表,結果所有志願都抽不中,被隨機派學校。
4. 他不接受小朋友不是 BAND 1 (或是邊緣人,但堅持覺得小朋友一定是 BAND 1),堅持盡填所有 BAND 1 中學,才填其他中學。

我仲係有啲嘢唔明以NT3為例,假設仲差百幾個b1位,呢百幾b1生又一個都冇外闖,但基於b1先排嘅原則 ...
假設你填3間B2先夠, 但你填得2間
咁個兩間都入唔到的話, 就......

而且, 當要搵到至少4間B2去補底時, 其實可選個D, 基本上都係連3322都唔知幾多既B2B/C中學

咁係咪寧願早D去間知道3322有幾多既B2A中學好D呢?

無固定策略, 不過要諗諗最壞情況
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

憫父 發表於 21-4-22 14:20
是的!特別是那些 英中學位多過 band 1 學生的區域,理應先填心宜的熱門學校,然後填自己次選的,最後盡填 ...

但其實學校和家長都無實數當區有幾多個band 1參加大抽獎,而其他人點㨂也是未知之數。

如學校建議乙五之後放band 2, 你可以話保守,但學校咁建議都正常。

tkinwong 發表於 21-4-23 13:34
但其實學校和家長都無實數當區有幾多個band 1參加大抽獎,而其他人點㨂也是未知之數。

如學校建議乙五之 ...

你當咗D校長/負責老師流流地,年年有B2生偷到雞,就係夠晒B1位啦,況且有得計下去估算~~~

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:11
首先要睇下你點定義咩叫B1中學

係盡收B1學生就係?定係睇6年後output既結果?

我就系NT4既band 1生家長,填表諗到頭爆

CYT1207 發表於 21-4-23 13:43
咁其實NT4, 放晒6間B1中學, 放埋4間似樣D既B2A (盧, 羅, 兩間兼基X) 中學, 都勉強夠位
NT3仲慘, 放埋兩間假英中 (官立中學), 先碼要放多兩間B2B/C學校先得

HK4同NT9就唔駛講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CYT1207 發表於 21-4-23 13:43
呢區揀校係特別頭痛,真正band1位不足上下錯配嚴重,而且好容易估錯banding。如果你確定係band1組別,乙1:鄉中、崇德、信義;2商會、趙中、基元;3:盧幹庭、白約翰。之後就心儀嘅band2abc

tkinwong 發表於 21-4-23 13:34
如學校建議乙五之後放band 2, 你可以話保守,但學校咁建議都正常。

雖然沒有實數知道有多少人參加大抽獎,但也不是完全沒有參考資料的。
1. 教育局每年都會響官網發放學生人數資料,當中清楚顯示 各區 / 各級 / 各類 (官立/資助/直資/私立) 學生人數,只要看幾年,便能估算出參加派位的人數是多了,還是少了。(可以參考:學生人數統計)

2. 因為各區的中學數目基本上不會有大變,直資中學數目也不會太變,所以獲得自行位的比例不會大變,大概都是約 六成多 的學生需要參加統一派位。

3. 加上小學自己的歷史數據,大概可以掌握最少有幾多人是 BAND 1。

所以小學應該估計到最少有幾多人是 BAND 1,即是學校是可以估到 BAND 1A + BAND 1B 的最小人數,派位名次越遠離這個最小人數,便越可能是邊緣人,或是 BAND 2A 學生。

邊緣人或是 BAND 2A 學生應該選志願選得保守一點。

那些人需要保守,肯做分析的學校應該有概念的。

其實,教育局有冇可能明確給學生一個banding, 然後學生再選合banding的學校,先再開始大抽獎?現時呢個機制太唔透明,學校又估,老師又估,家長又估。

Willcheng 發表於 21-4-23 14:04
其實,教育局有冇可能明確給學生一個banding, 然後學生再選合banding的學校,先再開始大抽獎?現時呢個機制太唔透明,學校又估,老師又估,家長又估

相信不少小學會反對,因為這資料一出,等同教育局公佈各小學的表現。

資料一出,坊間很快會有全港小學排名表。

我諗學校寧願靠估,起碼 BAND 2 生隨機編號好的話入咗英中,就可以宣傳呢個派位名次都入到英中,所以名次較前的學生其實都是 BAND 1,派不到英中的只是失了手。

黑咪喵 發表於 21-4-23 13:58
呢區揀校係特別頭痛,真正band1位不足上下錯配嚴重,而且好容易估錯banding。如果你確定係band1組別,乙1: ...

多謝指導,我第三志願已經填基朗,唔敢咁進取

憫父 發表於 21-4-23 14:03
雖然沒有實數知道有多少人參加大抽獎,但也不是完全沒有參考資料的。
1. 教育局每年都會響官網發放學生人 ...
事實上小學係知道自己間學校有幾多band123生,只不過每年嘅呈分試分數教育局可能有少少調整,所以才有邊緣人唔肯定banding出現;而有好多小學為咗做靚升中盤數,就苦苦勸導家長揀學校一進取二保守三穩陣,以提升首3志願百份比。

憫父 發表於 21-4-23 14:06
相信不少小學會反對,因為這資料一出,等同教育局公佈各小學的表現。

資料一出,坊間很快會有全港小學排 ...
原來係咁。我諗住咁多年,年年都有唔少家長,有相同疑問。如果可以優化下,未嘗不可。

黑咪喵 發表於 21-4-23 14:21
事實上小學係知道自己間學校有幾多band123生,只不過每年嘅呈分試分數教育局可能有少少調整,所以才有邊緣人唔肯定banding出現;而有好多小學為咗做靚升中盤數,就苦苦勸導家長揀學校一進取二保守三穩陣,以提升首3志願百份比。

其實用首三志願成功派位率來判斷小學的質素,
是一個很攪笑的理念。

憫父 發表於 21-4-23 14:41
其實用首三志願成功派位率來判斷小學的質素,
是一個很攪笑的理念。

同意
只能量度保守和好彩程度

黑咪喵 發表於 21-4-23 14:21
事實上小學係知道自己間學校有幾多band123生,只不過每年嘅呈分試分數教育局可能有少少調整,所以才有邊緣 ...

為保首三志願不惜學生錯配......
‹ 上一主題|下一主題