用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抽獎次序疑惑
樓主: qqkkChivas
go

抽獎次序疑惑   [複製鏈接]

阿珠媽2號 發表於 21-4-22 09:28
想再指教一下,請問是否派完3個banding的甲部,才到乙部派位呢?
是的
先派甲部,才派乙部。

多謝指教

Poyau 發表於 21-4-21 20:57
要視乎那區
B1位足夠 可考慮盡排B1校後到B2校
B1位不足 要考慮B2保險線要排乙幾
一直有個疑問?! 如果確定係B1學生的話, 使乜理嗰區B1夠唔夠位. 反正B1生派先, 只要間中學有收B2生(相信一定會有吧, 否則唔使做B2啦), 我擺晒B1中學先擺佢, 都一定入到. 對不?

阿珠媽2號 發表於 21-4-22 09:28
想再指教一下,請問是否派完3個banding的甲部,才到乙部派位呢?

全部人派完甲部才去乙部

ok3 發表於 21-4-22 13:15
一直有個疑問?! 如果確定係B1學生的話, 使乜理嗰區B1夠唔夠位. 反正B1生派先, 只要間中學有收B2生(相信一定 ...
事實係咁, 講咗咁多年, 唔明點解仲係有咁多人係B1位足既區都咁驚死
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一直有個疑問?! 如果確定係B1學生的話, 使乜理嗰區B1夠唔夠位. 反正B1生派先, 只要間中學有收B2生(相信一定 ...

是的!特別是那些 英中學位多過 band 1 學生的區域,理應先填心宜的熱門學校,然後填自己次選的,最後盡填所有 剩下的 band 1 學校,最後才填 band 2。除非你心目中第一間自己㨂既 band 2 學校,地位高過剩餘的 band 1 中學,否則不用太快填 band 2 中學。
其實只有邊緣人都需要憂心,不能盡填 band 1 學校。

家長唔明都可以諒解,連做咗好耐高班既班主任都唔明就......

所以從來都無band 1中學,只有band1學生有分別只是全英文中學,部分英文班中學及中文中學

B1位足可盡選 只要考慮B1校排序
B1位不足 唔怕中B2校可盡選
留意有啲區盡選未必能入到首選B2校

Poyau 發表於 21-4-22 16:09
第一句我理解。但如果區內b1位不足,你盡唔盡填,只要no. 唔靚,就會有機會碌入b2中學。所以盡唔盡填係咪都冇關係呢?況且只要確定係b1生,就算區內b1位幾不足,你盡選,最差結果都係入首選嘅b2中學吧?有乜可能入唔到呢?莫非呢間所謂b2中學,收的全是b1生?

ok3 發表於 21-4-23 01:58
第一句我理解。但如果區內b1位不足,你盡唔盡填,只要no. 唔靚,就會有機會碌入b2中學。所以盡唔盡填係咪都 ...

首先要睇下你點定義咩叫B1中學

係盡收B1學生就係?定係睇6年後output既結果?

以結果去厘定B1中學的話,會存在一批大抽獎可盡收B1但output唔達標既中學,呢個情況係HK4, NT3, NT4同NT9都出現。

係呢幾區既學生,盡填B1之餘,再加3間B2都未必夠,所以策略會更複雜和困難。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

每年每區有幾多學生統一派位,教育局在學生選校時,有沒有公布過實數?包話男女生比例?

tkinwong 發表於 21-4-23 08:19
每年每區有幾多學生統一派位,教育局在學生選校時,有沒有公布過實數?包話男女生比例?
...
Never

Poyau 發表於 21-4-22 16:09
關於第二句,請問,不盡選B1校,就不會中B2嗎?請原諒我的一知半解,還係我的理解有問題?

回覆 hkpapa852 的帖子

請問band 1生,是否揀選完自己想入band 1學校,其他的band 1再照填落去之後的志願. 然後再填band2? 謝謝

yiuwong 發表於 21-4-23 09:22

請問band 1生,是否揀選完自己想入band 1學校,其他的band 1再照填落去之後的志願.  ...
如果唔係我highlight個4區, 基本上盡填 "所有可選既B1中學", 再補兩間B2就夠

謝謝你的回覆!
如果我是油尖旺區是否屬於 你highlight嗰四區
是否油尖旺區便可以填盡所有band 1
(男孩子)

你地係真吾明定假吾明?冇錯,理論上夠band1學位,而你又係band1生,係可以放晒band1學校,才放band2學校,但以上理論成立,要個學生家長吾介意學生派去一間band1尾,统稱band1c學校。但band1尾同band2頭又有冇太大分別?其實當派到band1c學校,可能只係你覺得係band1學校,其實已係band2學校!作加band1生家長,想學生派去band1尾學校,可能遠,又吾太了解間學校,定不如早些排位上放間自己選的band2A學校,可能又近D,自己又清楚了解間band2A學校好過啦!所以就算學位多過學生,亦未必先排晒band1學校先架!

medicine 發表於 21-4-23 08:38
關於第二句,請問,不盡選B1校,就不會中B2嗎?請原諒我的一知半解,還係我的理解有問題? ...

如何在B1位不足情況填表要視乎區份
盡填/不盡填亦可能中B2校
希望以B1篩選/排序減低中B2機會

hkpapa852 發表於 21-4-23 08:11
首先要睇下你點定義咩叫B1中學

係盡收B1學生就係?定係睇6年後output既結果?
有少少唔明 你意思喺呢4區裡面, 有中學係盡收B1生, 但DSE成績係B2? 所以區內B1生喺選校時, 要提早選呢啲B2中學,否則有機會連呢啲中學都入唔到?定係即使Even呢4區, 只要確定係B1生, 策略上係咪都應該盡填B1(當埋以上所講嘅個類中學係B1)呢? 最多將你所講嗰啲input同output唔相稱嘅學校擺係堆B1中學嘅較後面(理論上呢啲中學會比較不收B1生歡迎)啫(如果接受到入B2中學的話)! 最差結果, 大不了都係入第一間 (唔知乙X) 所填嘅"真正"B2中學啫! 唔知我咁理解有冇錯?

ok3 發表於 21-4-23 11:32
有少少唔明 你意思喺呢4區裡面, 有中學係盡收B1生, 但DSE成績係B2? 所以區內B1生喺選校時, 要 ...

你留意下個幾區既中學先啦!

尤其係NT3個兩間官立英文中學, 3322率近年屢創新低

因B1位嚴重唔夠, 計埋呢兩間官立都仲差超過100個位, 如果只係用盡填B1先放B2既既策略, 好易跌落深深淵
‹ 上一主題|下一主題