用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科
go

中四選科 [複製鏈接]

呀囡現在中三開始要選科,佢心儀嘅科目如下:四選三,大家可否比D見意分享一下!

BAFS
CHEM
ECON
GEOG
ICT
   1    0    0    0

勝記 發表於 21-4-21 15:48
呀囡現在中三開始要選科,佢心儀嘅科目如下:四選三,大家可否比D見意分享一下!

BAFS

請問:
1)五選三,自由選嗎?
2)(假設係英中)英文同數學科成績如何?
3)記性好不好,會唔會怕背誦?
4)肯唔肯跟程序?

YolandaTam 發表於 21-4-21 20:43
請問:
1)五選三,自由選嗎?
2)(假設係英中)英文同數學科成績如何?

首先多謝你的回覆!!

1. 係自由選的,會按級名次先後
2.是英中,英文同數學都有70以上
3.記性一本但不怕背誦
4.肯跟程序

真心多謝指教(emoji)(emoji)

勝記 發表於 21-4-21 20:56
首先多謝你的回覆!!

1. 係自由選的,會按級名次先後

1)唔怕背誦,英文中上(70分以上)應該可以應付 Geog.
2)肯跟程序,細心謹慎嘅話BAFs 亦可。
3) Chem 同 Econ 比較概念性,數學好會覺得冇咁難。如果數學科排名中上(級頭3份1更好)可以考慮呢兩科。
4)ICT就唔清楚嘞。

YolandaTam 發表於 21-4-21 21:48
1)唔怕背誦,英文中上(70分以上)應該可以應付 Geog.
2)肯跟程序,細心謹慎嘅話BAFs 亦可。
3) Chem 同 Eco ...

多謝你的分享(emoji)(emoji)

BAFS

囡囡自己有冇話喜歡邊科?呢5科中三成績又如何?大學有冇話想讀咩?選科最重要睇興趣同能力,呢5科似乎偏向文商,如果可以的話建議選科 Chem . 有科 Chem 大學選系會較多選擇,其次亦可以 Econ + Bafs  一齊修。

貴子弟數學成绩有7x,理應可以應付 Bafs,Geog 唔難讀但要取5以上唔算易,Econ 同 Geog 大學都唔係 preferred subject 唔會有大優勢,而 Econ 有 PP 可操比 Geog 好啲,至於 ICT 要孩子對電腦有啲興趣,肯上網自己鑽研下,呢科有興趣就易冇興趣係好難。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-22 14:16
囡囡自己有冇話喜歡邊科?呢5科中三成績又如何?大學有冇話想讀咩?選科最重要睇興趣同能力,呢5科似乎偏 ...

囡囡話Chem 係首選,另外幾課就真係要諗清楚先,以上幾科佢都好有興趣

好多謝你的詳細解說 !

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-22 19:00

勝記 發表於 21-4-22 18:59
囡囡話Chem 係首選,另外幾課就真係要諗清楚先,以上幾科佢都好有興趣

好多謝你的詳細解說 !

叻女,揀 Chem 係明智嘅選擇

BAFS

如果Chem做膽,可以:
1.Econ+Bafs or
2. Econ+Geog

2.比1.多野背

睇囡囡邊方面興趣大D
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-22 21:49

多謝你的意見,佢暫時對讀書興趣最大,我問過佢想將來想做啲咩,佢斬釘截鐵話如果到時真係讀到有好成績都唔會做醫生同護士!

如果打算去外國升學,要留意下心儀的大學或學系,會唔會對學科有偏好

因為我見某些大學,accounting同ict係屬於non preferred subjects

如果  貴子弟對上述5科無特別偏愛
我覺得選chem econ geog會比較穩陣

其實就算係本地的大學,ict比起其他科的weighting都係較小
我是護書簿

gracelam 發表於 21-4-22 21:49

我女揀M1 + chem , econ , bafs .

後備 Chi Lit , History .

Cliokohonda 發表於 21-5-3 12:49
我女揀M1 + chem , econ , bafs .

後備 Chi Lit , History .

囡囡最終決定棟chem , geog , bafs

勝記 發表於 21-5-3 21:34
囡囡最終決定棟chem , geog , bafs

加油呀!

gracelam 發表於 21-5-5 16:56
加油呀!

Thx

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-22 14:16
囡囡自己有冇話喜歡邊科?呢5科中三成績又如何?大學有冇話想讀咩?選科最重要睇興趣同能力,呢5科似乎偏 ...

請教,Geog冇past paper操?Thanks  

mom06 發表於 21-5-18 09:47
請教,Geog冇past paper操?Thanks

唔係冇而係就算明曬,做卷都未必答得啱,如果唔打算取高分追星就好啲,Geog 啲短 essay 都唔易高分,所以歷年 DSE Geog 4+ 通常只得3x% 。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-18 10:19
唔係冇而係就算明曬,做卷都未必答得啱,如果唔打算取高分追星就好啲,Geog 啲短 essay 都唔易高分,所以 ...

原來如此!唔該曬!
‹ 上一主題|下一主題