用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 三大商科
樓主: ky88
go

三大商科

王家爸爸 發表於 21-6-29 16:29
另外,其實你係比較緊好學校最差嗰啲,同弱校最好嗰啲。首先細公司對三大(如果太細間,甚至八大)無太大吸 ...

講到尾都係工作態度,同埋我想比機會三大以外的學生。當年,我為左喜歡的科目入了城大,之後同三大,也有理大和城大的畢業生一起入到big4,當然三大的學生數目較多,而且佢地一直到今天也很有本事。回想入big4也不是一件大事,但有前輩比個機會,覺得很幸運。最細的公司是沒有吸引力的,人工高也不去。
給其他家長:唔係人人都係狀元級,入不到三大,也可以有其他選擇,唔可以話佢地一定差D,可能有其他優點。而且,可以再進修、專業考試等,搵到自己鍾意既行業就可以發揮到。
~easybring~

咁好,收到 conditional offer.  我囡選會計,interview了,但收不到conditional offer。
想問如果選會計,三大哪一間最好?
之前話係CU, 我囡interview完了科大,感覺科大的師兄師姐好好人,比好多資料佢,所以佢也想入科大.但係收生分數就以港大早高,同埋不可以直接選會計

ky88 發表於 21-4-22 13:10
Thank you very much! 睇完,睇來都係HKU or CU,我仔學IB已經就來頂唔順,科大仲忙過IB
...

我囡一樣3大有offer, finally 佢揀咗HKU, 因為佢都話UST太辛苦,唔想顛咗

easybring 發表於 21-6-29 17:31
講到尾都係工作態度,同埋我想比機會三大以外的學生。當年,我為左喜歡的科目入了城大,之後同三大,也有 ...

做過big 4 會覺得不是一件大事,未做過始終係吸引,個 CV 又靚D。今年間間都缺人, 小型請唔到人,中型跳去big 4, big 4 又走。我公司中型頭幾間,少D請到三大,嚟做必有原因,有人不要返大陸,有人太靜不是 big 4 要的 type等等。有請恒大,乖同勤力,但未必處理到 complicated cases,當然最後都要睇每人能力同付出,會計這行係辛苦,起薪低,肯捱又捱到幾年,人工都ok啩,我其實唔知其他行業做了 say 5 至6年人工。

poonseelai 發表於 21-7-15 07:39
做過big 4 會覺得不是一件大事,未做過始終係吸引,個 CV 又靚D。今年間間都缺人, 小型請唔到人,中型跳 ...

同行, 十分同意你睇法。未讀大學已經好想入BIG4,已經過左20+年職涯,覺得BIG4都唔太特別,回想又真係學到野,識到好多叻人。

王家爸爸    發表於 21-8-6 22:59
~easybring~

咁講係唔係入嶺南讀商科點都好過恒大?
http://hk.myblog.yahoo.com/wing225

王家爸爸 發表於 21-6-29 15:45
唔係唔可以既問題,係有得揀,老闆會點揀既問題。
我細路理大入big4(同期都好多同學入),宜家都做左partner好幾年。

cantona2001 發表於 21-8-6 22:29
我細路理大入big4(同期都好多同學入),宜家都做左partner好幾年。
千萬唔好犯咗中國人普遍犯既問題:將個別既特例當常態。

easybring 發表於 21-7-15 15:24
同行, 十分同意你睇法。未讀大學已經好想入BIG4,已經過左20+年職涯,覺得BIG4都唔太特別,回想又真係學到 ...
做過大公司既好處係見到、學到好多野,做過細公司既好處係試過做好多野,所以兩者都重要。

王家爸爸 發表於 21-8-6 22:59
事實係好多人讀理工入big4, 我都識唔少,親眼見到唔係特例啦,你做開big4, 間firm唔請poly grad?

回覆 cantona2001 的帖子

借位一問 -------  成績有相當的競爭力, 目標留港金融方面揾機會 (投資銀行之類),  讀邊科及邊間香港的大學應作首選
?

王家爸爸 發表於 21-8-6 22:59

我反而同意他的讲法,因为四大工作圧力大及时间长,很多人到一定年资,有其他机会就会走,自然流失,俾人请走都不少。

四大的 career path几清楚,留下来嘅,而且醒醒目目,就好大机会上AD,D,然后Partner。前提是顶得住长工时,高峯期都几非人生活。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

easybring 發表於 21-7-15 15:24
同行, 十分同意你睇法。未讀大學已經好想入BIG4,已經過左20+年職涯,覺得BIG4都唔太特別,回想又真係學到 ...

如果同期同学入其他行业,是否都学到不少嘢,识唔少人?

我个人就转工就係转行,学嘅嘢,做嘅嘢,识嘅人完全唔同,好处係知识及经验丰富一点,唔好处係每次重头学起,而且关系很难跨行业,但到一定年资及阅历,又会有些相关性。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

24-Seven 發表於 21-8-9 13:59
回覆 cantona2001 的帖子

借位一問 -------  成績有相當的競爭力, 目標留港金融方面揾機會 (投資銀行之類) ...
我唔係好熟ibank,唔敢亂講,不過識幾個做ibank朋友都係外國名大學返來,有望過下ust讀Global business係好難入,但入ibank個比率又唔似係真係好高

回覆 easybring 的帖子

原來咁多同行係度我99年入Big4, 同你差不多時期?
其實如果你有留意,三大以外其他大學應該少過1/4, 當中理大會多一點,城大浸大應該更少。
理大以前是理工大學,比較實用性,早年未有科大,港大中大唔易入,不少老一。輩的老闆係理大出身,所以會多請理大(比城大浸大)。
入四大出來其實睇個人,有唔少人做到3,4年左右就走,其實冇咩用。

cantona2001 發表於 21-8-6 22:29
現在的partner同廿年前的partner已經冇得比,特別係salary partner。之前市唔好請走過唔少salary partner

回覆 24-Seven 的帖子

算啦。我見過就算入到去,都係做最低級的職員,入面個個名牌大學畢業,全世界Top 10,或者富二代有背景有生意介紹。
除非你講歐資中資投行。