用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇淅k1 vs 學之園pn
go

蘇淅k1 vs 學之園pn [複製鏈接]

女女係11月超大B,k1同pn都有考。 讀蘇淅可以慳返一年,但教學上好似冇學之園咁好。蘇淅有少少升小backup,學之園就有考小啟迪班。兩間都需要坐校車。未諗到點揀,大家有意見幫下手嗎?
   0    0    0    0

聽現時蘇幼家長講,蘇幼生報得小學部基本上都收(撇除最終放棄offer),而且又可以繼續玩自行、大抽獎,所以系一個唔錯嘅backup.小學部比較傳統,多默測,所以要睇下你小朋友性格。幼稚園部系愉快中學習。當然同學之園比較學術系有距離,不過學之園現實黎講就無小學back up.所以,簡單啲講,睇下你有幾鍾意蘇小。蘇小系東區升band 1 中學百分比都幾高的。希望幫到你~

唔該曬呀 我都唔知原來蘇小都大機會收返 蘇幼普通話同中文應該都教得幾好 但唔知蘇幼既英文教學會唔會冇咁好呢?
幼稚園程度可以嗎? 升小考其他學校,係咪完全靠父母自己谷?
我其實希望小朋友入直資小學,唔駛入神校,不過唔知入蘇幼考直資會唔會好困難。

如果蘇小不是你心水,就LH

我之前都好心儀lh
K1 唔收都有諗過超大考pn (我仔18年12月)
但收到蘇幼k1 offer 就放棄冇考lh pn
因為有backup 而且蘇小唔差
唔想lh pn做超大 之後spend effort最後考唔到其他心儀直私
我覺得睇你對自己有幾大信心可以堅持
因為aim 直私永冇guarantee
可能要不停補不停教星期六日都要書冇得去玩
如果有信心讀住蘇幼考
考唔到K3 先repeat都仲得
所以我最後放棄左去考lh pn
‹ 上一主題|下一主題