用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區中學
go

東區中學 [複製鏈接]

仔仔自行派唔番入慈中,佢依家係慈小小六,成績中等,依家要填統一派位表,甲乙一當然會揀番慈中,乙2—7選左Band2,但係老師建議5—7最好選band3,可能佢覺得穩陣點,想問下大家有咩意見可以參考下?謝謝!
   8    0    0    0

回覆樓主:

我認為大機會派到慈幼,萬一派不入,也可叩回直中,不用太擔心。

排B2校之後,B3可選 張振興/文理/杏花嶺南...,或近屋企。

醒目開學勳章

kenixtam 發表於 21-4-21 11:11
仔仔自行派唔番入慈中,佢依家係慈小小六,成績中等,依家要填統一派位表,甲乙一當然會揀番慈中,乙2—7 ...
老師有冇講band幾?

Wistaria 發表於 21-4-21 11:22

但係唔可以叩番同區中學嘛? 聽朋友講慈中前年開始要谷banding,所以收得好少原校生,上年就多番囉,所以都擔心,我地住柴灣,乙2—3都係選杏花嶺南同嶺南衡怡,4係文理,5就筲官東,頭5間應該穩陣d啦,但係老師就話第5選協同好d,所以都唔知聽唔聽佢意見好~

bobbob 發表於 21-4-21 11:27
老師有冇講band幾?
佢就係唔肯講仔仔係band幾,佢唔係最好又唔係最差,我問過補習老師話仔仔係屬於band2中間,所以揀校都有d尷尬唔知點揀好

kenixtam 發表於 21-4-21 12:34
但係唔可以叩番同區中學嘛? 聽朋友講慈中前年開始要谷banding,所以收得好少原校生,上年就多番囉,所以都 ...

自己慈幼人都唔比叩?

老師咁都得,這麼快叫排協同
希望有其他高人指㸃下你,我真的唔明白老師這個排法。

但如你所述,囝囝排級中間,段估都是2B至2C。

回覆樓主:

慈幼之後 東區B2生可考慮以下:
本區 培僑 小福 漢華 衡怡 嶺南
他區 香港仔浸呂 佛教黃鳳翎 李潤田
男校 香港鄧鏡波

2020年 2+(主科) | 3322率
······
劉永生 [···] ([···]) | 46.4%
金文泰 [···] ([···]) | 43.8%
顯理 95.9% ([···]) | 43.3%
培僑 94.4% (93.8%) | [···]
小福 [···] (89.8%) | [···]
聖伯多祿^ 超87% ([···]) | [···]
香港仔浸呂 [···] (85.5%) | 20.6%
漢華 [>85%] (85.1%) | [···]
佛教黃鳳翎 84% ([···]) | [···]
李潤田 [···] ([···]) | 16.3%
嶺南 76% ([···]) | 15.9%
何東 [···] ([···]) | 14.0%
RHS [···] ([···]) | 約20%^^
······
慈幼/衡怡/香港鄧鏡波 無數據

^ 聖伯多祿無借位 只供參考
^^ 3322率包括NCS考DSE中文 equiv.

灣仔 #14
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689279

東區 #15
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689280

南區 #16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689283

Wistaria 發表於 21-4-21 13:34

自己慈幼人都唔比叩?

以前協同差, 不過近年有所改善。好過同區另外兩間中學。但聖貞德應該係好過協同(識人讀聖貞德), 我都唔明老師會咁講!

Wistaria 發表於 21-4-21 13:34

自己慈幼人都唔比叩?
我朋友個仔早兩年都係band2成績入唔到慈中,叩完都係入唔到,佢大抽獎去左閔僑,個年收得24個原校咋,好慘....,我都問左朋友同補習老師意見,都係覺得唔應該放band3係咁前,不過可能老師唔敢太肯定咁講所以都係穩陣起見,驚d家長會有怨言掛。謝謝您的意見!

Poyau 發表於 21-4-21 13:42
慈幼之後 東區B2生可考慮以下:
本區 培僑 小福 漢華 衡怡 嶺南
他區 香港仔浸呂 佛教黃鳳翎 李潤田
謝謝意見同數據

bobo101^*^ 發表於 21-4-21 14:45
以前協同差, 不過近年有所改善。好過同區另外兩間中學。但聖貞德應該係好過協同(識人讀聖貞德), 我都唔明 ...
其實依家好多band 3學校都已經改善左,比以前好好多了,我估可能係因為老師識得協同個籃球教練,仔仔係慈小既籃球校隊,之前都有去過協同比賽的,不過老師就話協同得9個位,佢叫我考慮清楚囉,我仲未諗掂,聖貞德係咪都可以10以內呢? 同埋聖貞德依家係咪轉左男女校啦? 謝謝!

kenixtam 發表於 21-4-21 12:34
但係唔可以叩番同區中學嘛? 聽朋友講慈中前年開始要谷banding,所以收得好少原校生,上年就多番囉,所以都 ...

筲東2020年成績創歴屆新低
主科2+平均約48%
只有2%(2/97人)升讀學位課程

文憑試 2020年 | 2019年 | 2018年
中六 97人 | 104人 | 118人
中文2+ ~59% | ~68% | ~84%
英文2+ ~40% | ~45% | ~67%
數學2+ ~35% | ~47% | ~72%
-----------------------------------------------
CEM2+ ~45% | ~53% | ~74%
通識2+ ~57% | ~70% | ~81%
-----------------------------------------------
主科2+ ~48% | ~58% | ~76%

畢業生出路
學位(聯招) 2 (2.06%)
學位(非聯招) - (-%)
副學位 16 (16.5%)
高級文憑 5 (5.15%)
文憑 51 (52.6%)
內地升學 4 (4.1%)
海外升學 5 (5.15%)
重讀 2 (2.06%)
工作及其他 12 (12.4%)
總數: 97人 (100%)

https://skwegss.schoolteam.hk/zh_tw/site/view?name=學校報告

kenixtam 發表於 21-4-21 14:53
其實依家好多band 3學校都已經改善左,比以前好好多了,我估可能係因為老師識得協同個籃球教練,仔仔係慈小 ...

聖貞德現為男女校,各方面都好過同區山腳果2間中學。

醒目開學勳章

kenixtam 發表於 21-4-21 12:37
佢就係唔肯講仔仔係band幾,佢唔係最好又唔係最差,我問過補習老師話仔仔係屬於band2中間,所以揀 ...

如果老師話係band 2,咁乙1慈幼應該入硬,可以跟據網友提議揀啲無咁熱門嘅band 2,唔好再揀啲熱門校如揀劉永生衛理等等

Poyau 發表於 21-4-21 20:23
筲東2020年成績創歴屆新低
主科2+平均約48%
只有2%(2/97人)升讀學位課程
謝謝分享! 無諗過筲官東跌成咁....

bobbob 發表於 21-4-22 09:38
如果老師話係band 2,咁乙1慈幼應該入硬,可以跟據網友提議揀啲無咁熱門嘅band 2,唔好再揀啲熱門校如揀劉 ...
明白! 咁我要再執下個排位先,謝謝!

bobo101^*^ 發表於 21-4-22 08:54
聖貞德現為男女校,各方面都好過同區山腳果2間中學。
請問山腳有邊兩間呀? 聖貞德我都會改放頭10內。

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果肯定是band 2生,慈幼可以放乙二喎,乙一可以博吓衛劉顯金呢幾間。不過如果好想入返慈幼,選乙一應該都大機會入嘅。

jelly-pudding 發表於 21-4-22 11:20
如果肯定是band 2生,慈幼可以放乙二喎,乙一可以博吓衛劉顯金呢幾間。不過如果好想入返慈幼,選乙一應該都 ...
我上網睇衛理劉永生都係BAND 1,仔仔應該入唔到,不過我都放左呢兩間入十大,而佢個人都係想入番慈中,有感情,問題係唔肯定佢係咪BAND2生,班主任唔答,都係補習老師講先知。

kenixtam 發表於 21-4-22 11:41
我上網睇衛理劉永生都係BAND 1,仔仔應該入唔到,不過我都放左呢兩間入十大,而佢個人都係想入番慈中,有感 ...

如果乙1放了慈幼,我真是不建議十大放衛理/劉永生。(你意思十大是否是指乙1至乙10?)

慈幼有級排名嗎?
有沒有公佈往績派位實况?

正路如果真是B2,乙1真是很大機會入。見你之前説乙2/3,放嶺南,其實已很保險。
‹ 上一主題|下一主題